Ο σκηνοθέτης της «Μεγάλης Χίμαιρας» για τις ερωτικές σκηνές: Είναι ακόμα ταμπού - Ήταν απαραίτητες
Ο Βαρδής Μαρινάκης μίλησε για τις έντονες ερωτικές σκηνές της σειράς και τον θόρυβο γύρω από αυτές
Βαρδής Μαρινάκης για τη «Μεγάλη Χίμαιρα»: «Ήταν απαραίτητες οι ερωτικές σκηνές, είχαμε intimacy coordinators στο σετ»
Ο σκηνοθέτης της σειράς της ΕΡΤ «Μεγάλη Χίμαιρα», Βαρδής Μαρινάκης βρέθηκε σήμερα (19.01) καλεσμένος στο «Στούντιο 4» και μίλησε για το στοίχημα της μεταφοράς του λογοτεχνικού μυθιστορήματος του Καραγάτση, καθώς και για τον θόρυβο γύρω από τις ερωτικές σκηνές της σειράς.
«Το στοίχημα στη “Μεγάλη Χίμαιρα” ήταν να παραδώσουμε το έργο και να νιώσουμε, ο καθένας με τον δικό του τρόπο, τη συγκίνηση και τον ηλεκτρισμό που ένιωσε διαβάζοντας το βιβλίο», είπε ο σκηνοθέτης, διευκρινίζοντας πως στόχος δεν ήταν η «εικονοποίηση» του μυθιστορήματος, αλλά κάτι πιο σύνθετο: «Θέλαμε να κάνουμε κάτι που να έχει αυτό που λέω τελευταία “λογοτεχνική κινηματογραφικότητα”. Ενώ βλέπεις μια σειρά, είναι σαν να διαβάζεις ένα βιβλίο».
Ο Βαρδής Μαρινάκης εξήγησε ότι αντιμετώπισαν τη «Μεγάλη Χίμαιρα» ως ενιαίο έργο και όχι ως σκόρπια επεισόδια: «Το πρώτο και το δεύτερο επεισόδιο είναι η εισαγωγή. Το τρίτο και το τέταρτο είναι το ταβάνι των γεγονότων. Και στο πέμπτο και το έκτο ξεκινάει η κάθοδος στα τάρταρα της ηρωίδας». Όπως αποκάλυψε, τα γυρίσματα κράτησαν τέσσερις μήνες, με 10 ημέρες γύρισμα ανά επεισόδιο: «Είναι πολυτέλεια για κάποιες σειρές, σφιχτό για μια τέτοια σειρά. Είχαμε τη φιλοτιμία να το τηρήσουμε. Ήταν ένα project τρομερά ζωντανό. Γίνονταν συμβούλια κάθε δύο μέρες, τελειώναμε τα γυρίσματα και ξανασυζητούσαμε τα πάντα».
Ατμόσφαιρα χαράς
Η μεγαλύτερη δυσκολία, όπως είπε, δεν ήταν τα μεγάλα σκηνικά ή οι απαιτητικές σκηνές στην Τεργέστη, «με 100% κόσμο, σκηνικά που χτίζονταν από την αρχή, αυτό εμένα με φτιάχνει», αλλά κάτι πιο άυλο: «Η μεγαλύτερη μάχη ήταν να κρατήσουμε το ποιητικό και μυστικιστικό κλίμα και την προσωπική μου ματιά μέσα σε ένα σφιχτό πρόγραμμα και ένα ακριβό project. Να μην παραδώσω τα όπλα».
Ιδιαίτερη σημασία έδωσε και στο κλίμα συνεργασίας στο σετ: «Έπρεπε να πείσω παραγωγούς, ηθοποιούς, συντελεστές γι’ αυτό που φαντάζομαι, και να κρατήσουμε μια ατμόσφαιρα χαράς. Αυτό μας το είπαν και οι Ιταλοί στα γυρίσματα: “Τι γίνεται εδώ; Εδώ χαμογελάτε”».
«Είναι ακόμα ταμπού το σεξ»
Στο πιο συζητημένο κομμάτι της σειράς, τις ερωτικές σκηνές, ο Βαρδής Μαρινάκης στάθηκε στον τρόπο με τον οποίο τις προσλαμβάνει το κοινό: «Αν πας να δεις κάτι με την οικογένειά σου, με το τσαγάκι σου, και λες “είναι εποχής, θα φοράνε ωραία ρούχα, σε ωραία μέρη” και ξαφνικά, μετά από έναν γάμο, βλέπεις, κατ’ εμέ, ένα υπέροχο σεξ, ενσταντικό, τρυφερό, διονυσιακό, αυτό σου στρίβει λίγο το στομάχι. Είναι ακόμα ταμπού το σεξ». Τόνισε ότι για τον ίδιο οι σκηνές ήταν αναπόσπαστο μέρος της αφήγησης: «Ήταν απαραίτητες. Δεν έγιναν ηδονοβλεπτικά. Είχαμε intimacy coordinator στο σετ, καμία σκηνή δεν έγινε για να δούμε γυμνή την πρωταγωνίστρια. Όταν το ερωτικό ένστικτο και το ασυνείδητο οδηγούν τους ήρωες, είναι ο βασικός άξονας του βιβλίου».
Ο σκηνοθέτης δεν έκρυψε την ενόχλησή του για την επιλεκτική αυστηρότητα απέναντι στο γυμνό: «Μου λένε ότι είναι ok να σφάζουμε έναν άνθρωπο ή να πυροβολούμε, αλλά το να δούμε δύο ανθρώπους να ενώνονται, με τα σώματά τους ελεύθερα, είναι κάτι που πρέπει να καταγγείλουμε. Ο κόσμος είναι πουριτανός». Θύμισε μάλιστα ότι «τη δεκαετία του ’80 και του ’90» και πως σήμερα «ενώ μπορείς να βρεις στο άλλο άκρο τα πάντα online, το γυμνό στη μυθοπλασία σκανδαλίζει».
Ο Μαρινάκης αναφέρθηκε και στην 12χρονη κόρη του, η οποία είδε τις επίμαχες σκηνές στην πρεμιέρα: «Είχαμε πει να κλείσει τα μάτια της, τελικά δεν το κάναμε. Θεωρώ πως χίλιες φορές να δει αυτό, από το να δει, που θα το δει αργά ή γρήγορα στο κινητό».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο Βαρδής Μαρινάκης μίλησε για τις έντονες ερωτικές σκηνές της σειράς και τον θόρυβο γύρω από αυτές
Η πρώτη «αναμέτρηση» μεταξύ των δύο reality για φέτος
Η ιστορία διαγωνιζόμενης που συγκίνησε τους κριτές
Την ανακοίνωση την έκανε ο παρουσιαστής στον αέρα σήμερα το πρωί
Η συμφωνία αποτυπώνει την πίεση που δέχονται οι δημόσιοι ραδιοτηλεοπτικοί φορείς να παραμείνουν «ορατοί»
Δέκα ευρωπαϊκές πόλεις, εμβληματικοί καλλιτέχνες και οι διαγωνιζόμενοι του 2026 σε επετειακή περιοδεία
Την Κυριακή 15 Φεβρουαρίου 2026
Το ντοκιμαντέρ για τα 100 χρόνια του New Yorker θυμίζει πως η δημοσιογραφία μπορεί να αλλάξει τον τρόπο που βλέπουμε τον κόσμο
Η Αλεξάνδρα Δουβαρά ανακοίνωσε με λυγμούς τον θάνατό του
«Ο γιατρός μου είπε κάποια πράγματα για το μέλλον που δεν είναι και πολύ ευοίωνα»
Το καυστικό σχόλιο του Γιώργου Λιάγκα και η απάντηση του ιδιοκτήτη
Το Fireplace 10 hours full HD συγκέντρωσε πάνω από 157 εκατ. προβολές σε λιγότερο από 10 χρόνια
Θα παρουσιάσει τον ελληνικό τελικό της Eurovision;
Αθηναίοι VS Επαρχιώτες
Η απόφαση του καναλιού
«Καλό ταξίδι σε έναν καλλιτέχνη που έζησε με αξιοπρέπεια εντός και εκτός σκηνής»
Τα ονόματα που τράβηξαν τα βλέμματα των φίλων του ποδοσφαίρου
H παρουσιάστρια μίλησε με εγκάρδια λόγια για τον αείμνηστο δημοσιογράφο
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.