TV & Media

Meta: Λανσάρει νέες συνδρομές σε Facebook και Instagram χωρίς διαφημίσεις

Οι τιμές των νέων συνδρομών

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Meta: Λανσάρει νέες συνδρομές σε Facebook και Instagram χωρίς διαφημίσεις
Meta: Λανσάρει νέα συνδρομητικά πακέτα χωρίς διαφημίσεις © Unsplash

Meta: Λανσάρει νέα συνδρομητικά πακέτα χωρίς διαφημίσεις - Οι τιμές των νέων συνδρομών 

Το Facebook και το Instagram λανσάρουν συνδρομές στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης που θα αφαιρούν τις διαφημίσεις από τις πλατφόρμες. Από τον Νοέμβριο τα νέα άτομα που χρησιμοποιούν τις διαδικτυακές πλατφόρμες που ανήκουν στη Meta θα μπορούν να πληρώνουν 9,99 ευρώ το μήνα ή 12,99 ευρώ το μήνα μέσω των εφαρμογών στα λειτουργικά συστήματα κινητών τηλεφώνων της Apple και του Android, για μια εμπειρία χωρίς διαφημίσεις, αλλά δεν θα είναι διαθέσιμη στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Τον Ιανουάριο, η Meta τιμωρήθηκε με πρόστιμο 390 εκατ. ευρώ για παραβίαση των κανόνων της ΕΕ για τα δεδομένα γύρω από τις διαφημίσεις. Η ρυθμιστική αρχή δήλωσε τότε ότι η εταιρεία δεν μπορεί να «εξαναγκάσει τη συγκατάθεση» λέγοντας ότι οι καταναλωτές πρέπει να αποδεχτούν τον τρόπο χρήσης των δεδομένων τους ή να εγκαταλείψουν τις πλατφόρμες. Η συνδρομητική βαθμίδα θα είναι αποκλειστική για τα άτομα στην ΕΕ, τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο και την Ελβετία από τον Νοέμβριο.

Η Meta όμως σημείωσε και τα περισσότερα τριμηναία έσοδα της από την εποχή που ξεκίνησε κυρίως λόγω της αύξησης της ζήτησης των διαφημίσεων αλλά και από την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης. Θα συνεχίσει όμως να προσφέρει υπηρεσίες που υποστηρίζονται από διαφημίσεις σε αυτές τις αγορές χωρίς πρόσθετη χρέωση.

Θα είναι προσβάσιμη μόνο για άτομα ηλικίας άνω των 18 ετών στην αρχή, με την εταιρεία να εξετάζει πώς μπορεί να προβάλλει διαφημίσεις σε νέους στην ΕΕ χωρίς να παραβιάζει τους κανόνες.

Η Meta δήλωσε ότι η νέα συνδρομή της αφορά την αντιμετώπιση των ανησυχιών της ΕΕ και όχι την παραγωγή χρημάτων.

«Πιστεύουμε σε ένα διαδίκτυο που υποστηρίζεται από διαφημίσεις, το οποίο δίνει στους ανθρώπους πρόσβαση σε εξατομικευμένα προϊόντα και υπηρεσίες ανεξάρτητα από την οικονομική τους κατάσταση», έγραψε η εταιρεία σε ένα ιστολόγιο.

«Η επιλογή για τους ανθρώπους να αγοράσουν μια συνδρομή χωρίς διαφημίσεις εξισορροπεί τις απαιτήσεις των ευρωπαϊκών ρυθμιστικών αρχών, ενώ δίνει στους χρήστες την επιλογή και επιτρέπει στη Meta να συνεχίσει να εξυπηρετεί όλους τους ανθρώπους στην ΕΕ, τον ΕΟΧ και την Ελβετία».

«Σεβόμαστε το πνεύμα και τον σκοπό αυτών των εξελισσόμενων ευρωπαϊκών κανονισμών και δεσμευόμαστε να συμμορφωθούμε με αυτούς».

Οι χρήστες θα έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν είτε να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν τις πλατφόρμες δωρεάν - και να συλλέγονται τα δεδομένα τους - είτε να πληρώσουν και να εξαιρεθούν πλήρως από τις στοχευμένες διαφημίσεις, αφαιρώντας τες. Όμως μπορεί να καταλήξουν να πληρώνουν περισσότερα από το αρχικό μηνιαίο τέλος.

Η υπηρεσία θα κοστίζει επιπλέον 3 ευρώ το μήνα, εάν πληρώνεται σε iOS ή Android, για να ληφθούν υπόψη οι πρόσθετες χρεώσεις που λαμβάνουν οι εν λόγω πλατφόρμες. Αλλά αυτή η επιπλέον χρέωση μπορεί να αποφευχθεί με την πληρωμή της πλατφόρμας μέσω των ιστότοπων του Facebook και του Instagram, αντί των εφαρμογών για κινητά.

Εν τω μεταξύ, από τον Μάρτιο του 2024, οι χρήστες θα πρέπει να πληρώνουν περισσότερα χρήματα για κάθε πρόσθετο λογαριασμό που έχουν στις πλατφόρμες - όπως για παράδειγμα να έχουν τόσο έναν επαγγελματικό όσο και έναν προσωπικό λογαριασμό.

Η ανακοίνωση έρχεται μετά την εισαγωγή από το X του Elon Musk, μιας υπηρεσίας Premium+ χωρίς διαφημίσεις με τιμή 18,31 ευρώ το μήνα.

Υπάρχει επίσης μια πολύ φθηνότερη βαθμίδα συνδρομής στο X που θα εξακολουθεί να διαθέτει διαφημίσεις, αλλά θα δίνει στους χρήστες τη δυνατότητα να επεξεργάζονται αναρτήσεις, καθώς και η τυπική βαθμίδα premium που παρέχει στους χρήστες ένα μπλε σημάδι ελέγχου μεταξύ άλλων πλεονεκτημάτων.

Το TikTok έχει επίσης δοκιμάσει μια μηνιαία συνδρομή για την αφαίρεση των διαφημίσεων - με τιμή 4,99 δολάρια - αλλά δεν υπάρχει ακόμη καμία ένδειξη ότι αυτό θα επεκταθεί σε παγκόσμιο επίπεδο.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ