TV & Media

Ο Έλον Μασκ ενάντια στους New York Times

«Είναι δύσκολο να ξεχωρίσεις μεταξύ πραγματικού Τύπου και παρωδίας αυτές τις μέρες»

Κωνσταντίνος Χριστοφόρου
Κωνσταντίνος Χριστοφόρου
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο Έλον Μασκ ενάντια στους New York Times
© Chesnot/Getty Images

Ο Έλον Μασκ τα βάζει με την woke προπαγάνδα της αμερικάνικης εφημερίδας The New York Times και δεν είναι η πρώτη φορά

Για όσους δεν έχουν συνδεθεί ποτέ στο Internet και δεν γνωρίζουν τον όρο woke, ακολουθεί ένας σύντομος ορισμός: Ως woke (αν και γραμματικά ορθό είναι το awake) ορίζουμε το άτομο το οποίο είναι ενήμερο, γνωρίζει, εντοπίζει και αντιλαμβάνεται τις κοινωνικές αδικίες. Φυσικά, αυτό προϋποθέτει το εν λόγω αφυπνισμένο άτομο να αναγνωρίζει πρώτα από όλα τα δικά του σφάλματα πριν προχωρήσει στον εντοπισμό της αδικίας που μαστίζει τον σύγχρονο κόσμο.

Στο μυαλό του Έλον Μασκ

Σήμερα, Πέμπτη 31 Αυγούστου, ο ιδιοκτήτης του Χ (πρώην Twitter) δημοσίευσε το παρακάτω post, στοχοποιώντας την εφημερίδα The New York Times, παραφράζοντας τον τίτλο της σε «New Woke Times» και ταυτόχρονα σχολιάζοντας: «Λατρεύω το νέο τους logo».

Αν και δεν είναι ξεκάθαρο τι προκάλεσε τον Musk να προβεί σε μια τέτοια δημοσίευση, δεν είναι η πρώτη φορά που κατακρίνει τους TNYT. Στις 29 Αυγούστου είχε σχολιάσει ένα άρθρο της αμερικάνικης εφημερίδας το οποίο έριχνε την ευθύνη για τις πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές της Χαβάη στην αποικιοκρατία. Το σχόλιο του Μασκ έγραφε: «Οι New Woke Times δεν… διαβάζονται. Η προπαγάνδα τους είναι τόσο κουραστική».

«Οι εκλογές βλάπτουν τη Δημοκρατία»

Ψάχνοντας λίγο παρακάτω στα σχόλια του σημερινού tweet, διαβάζουμε την απάντηση του Μασκ  σε ένα άρθρο γνώμης του Dr. Adam Grant, ψυχολόγου από το πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια που φιλοξένησε η TNYT με τίτλο: «Οι εκλογές βλάπτουν τη Δημοκρατία».

Ο Μασκ σχολίασε ότι «είναι δύσκολο να ξεχωρίσεις μεταξύ πραγματικού Τύπου και παρωδίας αυτές τις μέρες».

Μετά τη δημοσίευση του άρθρου με τον προκλητικό τίτλο και την κατακραυγή του κοινού που ακολούθησε, η εφημερίδα φοβούμενη κάποιου είδους cancel αναγκάστηκε να τον αλλάξει σε: «Οι χειρότεροι κατεβαίνουν στις εκλογές. Ήρθε η ώρα για έναν καλύτερο τρόπο».

Το βασικό επιχείρημα του Dr. Grant είναι ότι θα πρέπει να ξεφορτωθούμε τις εκλογές μια και καλή, καθότι η εμπιστοσύνη του κοινού στην κυβέρνηση βρίσκεται σε ιστορικά χαμηλά. Το σύστημα που προτείνει είναι η τυχαία επιλογή πολιτικών και αξιωματούχων για τη διακυβέρνηση της χώρας, βασιζόμενος σε πειράματα του ψυχολόγου Alexander Haslam, ο οποίος υποτίθεται ότι απέδειξε το αντίθετο. Ο Grant πρόσθεσε ότι η τυχαία επιλογή πολιτικών θα μπορούσε να γίνει με κάποιου είδους λοταρίας η οποία θα εξάλειφε τις πιθανότητες να ανέβουν στην εξουσία οι χειρότεροι υποψήφιοι. Ολοκλήρωσε την άποψή του λέγοντας: «Δεν υπάρχει τίποτα πιο δημοκρατικό από το να προσφέρουμε σε κάθε πολίτη ίσες ευκαιρίες να ηγηθούν».

Μετριοπαθής δηλώνει ο Μασκ και όχι συντηρητικός

Τον περασμένο Απρίλιο ο Μασκ είχε φιλοξενηθεί στην εκπομπή του Bill Maher όπου ζήτησε από τους ανθρώπους να είναι προσεκτικοί για οτιδήποτε είναι αναξιοκρατικό και οτιδήποτε υποθάλπει την ελεύθερη έκφραση στα social media, ενώ μίλησε για ένα φαινόμενο το οποίο ονόμασε «woke mind virus» τονίζοντας ότι «αν δεν ασχοληθούμε με αυτό, τίποτα άλλο δεν μπορεί να γίνει».

Απέρριψε επίσης τον χαρακτηρισμό «συντηρητικός» και περιέγραψε τον εαυτό του ως «μετριοπαθή» λέγοντας ότι το έργο του αφορά τη βιώσιμη ενέργεια με σκοπό την προστασία της γης από την κλιματική αλλαγή, κάτι το οποίο «δεν είναι ακριβώς ακροδεξιά».

Αν και δεν μπορούμε σε καμία περίπτωση να γνωρίζουμε τι ακριβώς συμβαίνει στο μυαλό του Έλον Μασκ, το σίγουρο είναι ότι σε 14 μήνες θα έχουμε τις επόμενες αμερικανικές προεδρικές εκλογές, που σημαίνει ότι τα δύο στρατόπεδα ετοιμάζουν το έδαφος και στήνουν τα πιόνια τους.

Ο Μασκ ξεκάθαρα με το στρατόπεδο των ρεπουμπλικάνων θα υποστηρίξει την υποψηφιότητα του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έχει δει τη δημοτικότητά του να ανεβαίνει μετά την πρόσφατη σύλληψή του. Οι δημοκρατικοί από την άλλη, έχουν μέχρι τις αρχές του επόμενου καλοκαιριού για να κατεβάσουν τον δικό τους υποψήφιο, με την υγεία και την πνευματική διαύγεια του σημερινού προέδρου Τζο Μπάιντεν να χειροτερεύει καθημερινά.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ