TV & Media

«Πόλεμος» Nova - Mega: To «μαύρο» στο Μεγάλο Κανάλι, οι κατηγορίες και η εμπλοκή του ΑΝΤ1

Άγρια κόντρα με προσφυγές στα δικαστήρια - Τι υποστηρίζουν οι δύο πλευρές

62224-137655.jpg
Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Τηλεοπτικό κανάλι
© Unsplash

«Πόλεμος» Nova - Mega: Η πλατφόρμα ανέστειλε την αναμετάδοση του τηλεοπτικού σταθμού, o οποίος με τη σειρά του σκοπεύει να προσφύγει στα δικαστήρια

Ανοιχτή σύγκρουση έχει ξεσπάσει μεταξύ της Nova και του Mega με αφορμή το «ναυάγιο» στις μεταξύ τους διαπραγματεύσεις για το τίμημα που καταβάλλει η πλατφόρμα συνδρομητικής τηλεόρασης στον τηλεοπτικό σταθμό.  

Σύμφωνα με πληροφορίες της Ναυτεμπορικής, ενώ το ποσό που πλήρωνε στον όμιλο United Group (που κατέχει τη Nova) στο Mega για να φιλοξενεί το περιεχόμενό του ήταν της τάξεως του 1 εκατ. ευρώ ετησίως, το τηλεοπτικό κανάλι ζήτησε 3,5 εκατ ευρώ. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι το ίδιο έχει πράξει και ο ΑΝΤ1, το συμβόλαιο του οποίου λήγει στο τέλος του μήνα.

Το ρεπορτάζ που έπαιξε το MEGA κατά της Nova

Μετά την αποτυχία επίτευξης συμφωνίας, το MEGA προέβαλε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της Πέμπτης (13/7) αιχμηρό ρεπορτάζ με τίτλο «Ερωτήματα για τη μεγάλη επένδυση της Nova που έμεινε στα χαρτιά».

Το ρεπορτάζ κάνει λόγο, μεταξύ άλλων, για αθέτηση δέσμευσης για επενδύσεις στις οπτικές ίνες, καθώς και για χρηματοδότηση της Nova από κονδύλια παρά τα «ανυπέρβλητα χρέη» της.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cu1b3t59fnfd)

Έριξε «μαύρο» η Nova στο Mega

Ως απάντηση, η συνδρομητική υπηρεσία απέσυρε το «Μεγάλο Κανάλι» από την πλατφόρμα της, συνεχίζοντας όμως την μετάδοσή του μέσω επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης. 

Σε εκτενή ανακοίνωσή της, η Nova αναφέρει ότι οι ισχυρισμοί του Mega είναι ανυπόστατοι και προσπαθούν να πλήξουν την εταιρεία, επειδή εκείνη αρνήθηκε την «παράλογη αύξηση» στα δικαιώματα προβολής του τηλεοπτικού σταθμού.

Ολόκληρη η ανακοίνωση:

«Η Nova αναστέλλει την αναμετάδοση του MEGA Channel μέσω των συνδρομητικών υπηρεσιών της. Οι πελάτες της Nova θα μπορούν να συνεχίσουν να παρακολουθούν το κανάλι του MEGA μέσω Επίγειας Ψηφιακής Τηλεόρασης χρησιμοποιώντας τις συμβατικές κεραίες και τους αποκωδικοποιητές Nova/EON. Η παραπάνω απόφαση έρχεται σε συνέχεια απαιτήσεων για υπέρογκες και παράλογες αυξήσεις για τρεισήμισι φορές υψηλότερα δικαιώματα αναμετάδοσης σήματος μέσω συνδρομητικών υπηρεσιών. Η Nova παραμένει θετική σε επαναδιαπραγμάτευση για τη συνέχιση της συνεργασίας εντός λογικών και αμοιβαίως επωφελών όρων.

Ως αποτέλεσμα αυτού, έχει ξεκινήσει από χτες δυσφημιστική καμπάνια με σωρεία ψευδών ισχυρισμών και δηλώσεων ενάντια στη Nova και τη United Group, και την αξιοπιστία τους αναφορικά με την υλοποίηση των δεσμεύσεών τους για επενδύσεις στην Ελλάδα.

Οι ισχυρισμοί αυτοί είναι τελείως ανυπόστατοι και στόχο έχουν να πλήξουν την εταιρεία μας, τους εργαζόμενούς μας, τους πελάτες μας και τους χιλιάδες Έλληνες πολίτες που θα ωφεληθούν από τις επενδύσεις που πραγματοποιεί η Nova. Είναι πολύ απογοητευτικό ότι το MEGA Channel κάνει κατάχρηση της δύναμης των μέσων του για να επηρεάσει τις επιχειρηματικές αποφάσεις των συνεργατών του. Η χρήση ιδίων μέσων για να ασκήσει κανείς αθέμιτη πίεση στους συνεργάτες του ώστε να δεχθούν παράλογους όρους, αποτελεί εντελώς απαράδεκτη συμπεριφορά. Δε θα υποκύψουμε σε αυτές τις μεθόδους, και θα υπερασπιστούμε τα δικαιώματά σε συνεννόηση με όλους τους αρμόδιους φορείς, ενάντια στην καταχρηστική μεταχείριση της εθνικής τηλεοπτικής συχνότητας για προσωπικό όφελος.

Η Nova, μέλος της United Group, του κορυφαίου παρόχου υπηρεσιών τηλεπικοινωνιών και media στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, είναι μία από τις παλαιότερες και μεγαλύτερες εταιρείες τηλεπικοινωνιών και media στην Ελλάδα, που έφερε την κινητή τηλεφωνία, το internet και τη συνδρομητική τηλεόραση για πρώτη φορά στην Ελλάδα, και έχει περίπου 4.000 εργαζόμενους και συνεργάτες και 300 καταστήματα πανελλαδικά.

Η Νέα Nova είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος παίκτης στην ελληνική αγορά τηλεπικοινωνιών -στους τομείς σταθερής τηλεφωνίας και συνδρομητικής τηλεόρασης- και ένας από τους ισχυρότερους βραχίονες της United Group, συνεισφέροντας το 33% των συνολικών εσόδων της United Group που ανέρχονται σε 2.7 δις. Ευρώ. Από το 2020 η United Group έχει ήδη επενδύσει 1.8 δις Ευρώ στην Ελλάδα, αποτελώντας έναν από τους μεγαλύτερους επενδυτές στη χώρα και έχει δεσμευτεί για επενδύσεις 2 δις. Ευρώ μέχρι το 2027, με τα 400 εκ. Ευρώ εξ αυτών να έχουν ήδη επενδυθεί μέσα στο 2022 και το 1ο 6μηνο του 2023. Οι ισχυρισμοί του MEGA ότι ένα επενδυτικό πλάνο αυτής της κλίμακας, το οποίο ανακοινώθηκε τον Σεπτέμβριο του 2022 με ορίζοντα υλοποίησης μέχρι το 2027, θα έπρεπε να έχει υλοποιηθεί μέσα σε μερικούς μήνες, είναι φαιδροί και δείχνουν καταφανώς τις πραγματικές προθέσεις που κρύβονται πίσω τους.

Η προσπάθεια παραπλάνησης των καταναλωτών και του ευρέως κοινού με ψευδείς πληροφορίες σχετικά με τη Nova, όπως ότι η Nova αδυνατεί να πληρώσει τα χρέη της, μπορούν να ερμηνευτούν μόνον ως άμεση επίθεση προς τη Nova και τους συμμετόχους της, επειδή αποτελεί υπολογίσιμο ανταγωνιστή προς τα συμφέροντά τους και γιατί αρνηθήκαμε να δεχθούμε μία παράλογη αύξηση σε δικαιώματα προβολής συνδρομητικής τηλεόρασης για ένα δωρεάν κανάλι. Το χρέος της Nova είναι μόνο x0.08 του EBITDA (κέρδη προ φόρων και αποσβέσεων) και η εταιρεία είναι επί της ουσίας άνευ χρέους μετά τη σημαντική επένδυση της United Group.

Παραμένουμε απτόητοι από αυτές τις δυσφημιστικές ενέργειες και συνεχίζουμε να υπηρετούμε την υπόσχεσή μας να παρέχουμε κορυφαίας ποιότητας υπηρεσίες τους πελάτες μας και να αποτελούμε δυναμικό υποστηρικτή του ψηφιακού μετασχηματισμού της Ελλάδας. Είμαστε εδώ γιατί πιστεύουμε στις προοπτικές της Ελλάδας, συνεχίζουμε δυνατότεροι γιατί το οφείλουμε στους ανθρώπους μας και στους πελάτες μας. Ήρθαμε για να μείνουμε».

Το Mega κινείται δικαστικά

Από το Mega υποστηρίζουν πάντως ότι είναι η Nova που υπαναχώρησε από την αρχική της πρόταση χωρίς ποτέ να επανέλθει με κάποια καινούργια.

Σε ανακοίνωσή τους, οι υπεύθυνοι του «Μεγάλου Καναλιού» υποστηρίζουν πως θα προσφύγουν στα δικαστήρια εναντίον της Nova.

Η ανακοίνωση του Mega:

«Σχετικά με το δυσφημιστικό περιεχόμενο της ανακοίνωσης της Nova σε σχέση με χθεσινό ρεπορτάζ του Τ/Σ MEGA, η ALTER EGO MEDIA Α.Ε. θα προσφύγει άμεσα στην Ελληνική Δικαιοσύνη.
Οι μέτοχοι της Nova, Dragan Solak και Νίκος Σταθόπουλος θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι η Ελλάδα είναι μια ευνομούμενη και δημοκρατική χώρα με νόμους και κανόνες, και πολύ σύντομα θα κληθούν να δώσουν εξηγήσεις για τις πράξεις τους στην Ελληνική Δικαιοσύνη».

Στον «χορό» και ο ΑΝΤ1

Σημειώνεται ότι χθες, Παρασκευή (14/07), ο ΑΝΤ1 «συμμάχησε» με το Mega και άνοιξε και αυτός μέτωπο κατά της Nova.

Το κανάλι του Αμαρουσίου παρουσίασε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων ρεπορτάζ ανάλογο με εκείνο του «Μεγάλου Καναλιού», στρέφοντας τα «βέλη» του εναντίον του United Group και της συνδρομητικής του πλατφόρμας.

Το ρεπορτάζ του ΑΝΤ1 κάνει λόγο και εκείνο για υπέρογκα χρέη του ομίλου, για αθέτηση της επένδυσής του στις οπτικές ίνες και για χρέη προς τράπεζες.

United Group: «στον αέρα» η επένδυση 2 δις ευρώ στις τηλεπικοινωνίες

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ