TV & Media

Tucker Carlson: Πώς ήρθε το τέλος εποχής για τον πιο διάσημο παρουσιαστή στην αμερικανική τηλεόραση

Απολύθηκε από το Fox News με εντολή Murdoch - Οι απόψεις που προκάλεσαν και η μήνυση των 700 εκατομμυρίων

Κωνσταντίνος Χριστοφόρου
9’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Το χρονικό της απόλυσης του τηλεπαρουσιαστή Tucker Carlson από το κανάλι Fox News - Η απόφαση Murdoch, οι απόψεις που προκάλεσαν και η επόμενη μέρα

Η είδηση έσκασε από το πουθενά. Ο Tucker Carlson, ο πιο ισχυρός άντρας της συντηρητικής παράταξης στις ΗΠΑ, σύμφωνα με το περιοδικό Time, δεν εργάζεται πια για το Fox News.

Στην αρχή φάνηκε ότι το διαζύγιο ήταν μια από κοινού συμφωνία και ότι το Fox News δεν θα τολμούσε να απολύσει τον star player του και ότι δεν συμφωνήσαν στα λεφτά. Αλλά, τελικά έγινε γνωστό ότι ο συντηρητικός media κολοσσός όντως απέλυσε το άτομο που αποφέρει στο κανάλι τα περισσότερα έσοδα. Η αλήθεια είναι ότι ο Carlson είχε μισθό γύρω στα 20 εκατομμύρια δολάρια το χρόνο, αλλά ταυτόχρονα η εκπομπή του είναι από τις πιο δημοφιλής στην χώρα και ο ίδιος η αιτία που εκατομμύρια συντηρητικοί, δεξιοί και κάθε λογής Ρεπουμπλικάνοι συντονίζονται κάθε βράδυ στην συχνότητα του Fox News.

Η δημοκρατική παράταξη πανηγυρίζει την απόλυσή του Carlson, στον απόγειο της δικαστικής διαμάχης, μετά την μήνυση που δέχθηκε το κανάλι από την εταιρία Dominion Voting Systems. Η εταιρία μήνυσε το Fox News Network για δυσφήμιση τον Μάρτιο του 2021 για 1,6 δισεκατομμύρια δολάρια, υποστηρίζοντας ότι αρκετοί παρουσιαστές του Fox, με πρώτον και καλύτερο τον ίδιο τον Carlson, έκαναν ψευδείς ισχυρισμούς ότι το software της Dominion που χρησιμοποιήθηκε στις αμερικάνικες εκλογές του 2020 ήταν στημένο για να στερήσει την νίκη από τον Donald Trump, ώστε να εκλεγεί ο Joe Biden.

© EPA/JUSTIN LANE

Η διαμάχη με την Dominion - Mε τον Tucker Carlson στην κορυφή της τηλεθέασης

Στις 18 Απριλίου 2023, λίγο πριν πάει η υπόθεση στο δικαστήριο, ανακοινώθηκε ότι οι δύο πλευρές κατέληξαν σε συμφωνία. Το δίκτυο συμφώνησε να πληρώσει στην Dominion 787,5 εκατομμύρια δολάρια και αναγνώρισε την προηγούμενη απόφαση του δικαστηρίου, ότι το Fox είχε διαδώσει ψευδείς ισχυρισμούς σχετικά με την Dominion. Αυτήν την απόφαση του δικαστηρίου, το στρατόπεδο των Δημοκρατικών την καρπώνεται σαν κάποιο είδος πολιτισμικής νίκης ενάντιο στο «κακό» που πρεσβεύουν οι Ρεπουμπλικάνοι. Απηχεί αυτή η άποψη την πραγματικότητα;

Το Fox News είναι ένας μιντιακός κολοσσός αξίας πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων και με ετήσιο τζίρο γύρω στα 14 δις το χρόνο και καθαρά έσοδα 1,4 δις μέσα στο 2022, αυτό το πρόστιμο δεν είναι αρκετό για να τους γονατίσει. Ο Carlson έφερνε 3,3 εκατομμύρια θεατές κατά μέσο όρο στην εκπομπή του, «Tucker Carlson Tonight» τις τελευταίες οκτώ εβδομάδες, κατακτώντας την πρώτη θέση ως η ειδησεογραφική εκπομπή με τις περισσότερες θεάσεις μέσα στον Φεβρουάριο. Εξίσου σημαντικό, στην ηλικιακή ομάδα των 25-54, την πιο σημαντική για τις διαφημιστικές εταιρίες, το «Tucker Carlson Tonight» κατάφερε να προσελκύσει σχεδόν μισό εκατομμύριο θεατές. Ο Carlson εκτόξευσε το Fox News μπροστά από το CNN και το MSNBC σε ακροαματικότητα για 104 συνεχόμενες εβδομάδες. Συμπέρασμα: το να απολύσεις τον καλύτερό σου υπάλληλο θα ισοδυναμούσε με αυτοκτονία. Και όμως αυτό έκανε το Fox.

Οι απώλειες του Fox αμέσως μετά την απόλυση του Tucker Carlson

Σύμφωνα με το CBS, το δίκτυο Fox έχασε μισό δισεκατομμύριο δολάρια με τη μετοχή του να γκρεμίζεται, λεπτά μετά την ανακοίνωση της απόλυσης του Carlson, αφήνοντας πολλά ερωτηματικά σχετικά με το μέλλον του καναλιού στη μετά-Carlson εποχή. Για όσους δεν έχουν κατανοήσει τον ρόλο του Carlson στο κανάλι, αυτός ήταν ίσως ο μοναδικός λόγος που οι περισσότεροι επέλεγαν να παρακολουθήσουν το Fox News. Ο προσωρινός του αντικαταστάτης Brian Kilmeade κατάφερε να μαζέψει κάτι λιγότερο από 2,6 εκατομμύρια θεατές στο σόου της Δευτέρας, περίπου 21% λιγότερους από την εκπομπή του Carlson. Με όλες αυτές τις ανακατατάξεις, θα έχει πάρα πολύ ενδιαφέρον να δούμε ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις τόσο του καναλιού όσο και του ίδιου του παρουσιαστή, με κάποιους να δηλώνουν ότι δεν θα εκπλαγούν αν μέσα στο 2023 ανακοινωθεί η πώληση του Fox News και η απόλυση του Carlson να είναι μια προσπάθεια να ξεφορτωθούν τα βαρίδια.

Αλλά, το ερώτημα παραμένει. Για ποιο λόγο να απολύσεις τον καλύτερό σου υπάλληλο, αυτόν που σου αποφέρει τα περισσότερα κέρδη, τον άνθρωπο που έχει ταυτισθεί με το δίκτυο; Με κάποια έννοια ο Carlson είναι το Fox News και το Fox News είναι ο Carlson. Και κάπου εδώ εντοπίζονται τα πραγματικά αίτια του «διαζυγίου». Ο Carlson τα τελευταία χρόνια γιγαντώθηκε σε υπερβολικό βαθμό και σήκωσε πολύ το κεφάλι. Έγινε ανεξέλεγκτος και αρνήθηκε να ακολουθήσει την γραμμή του καναλιού. Και το αποτέλεσμα ήταν να ενημερωθεί για την απόλυσή του, δέκα μόλις λεπτά πριν ανακοινωθεί επισήμως από το κανάλι, με εντολή απευθείας από τον ιδιοκτήτη του καναλιού, Robert Murdoch. «Τον ευχαριστούμε για την υπηρεσία του στο δίκτυο ως οικοδεσπότης και ως συντελεστής», ανέφερε το Fox News χωρίς να δώσει περαιτέρω εξηγήσεις.

Περισσότερο ρίσκο παρά κέρδος η παραμονή του Carlson στο Fox News

Σύμφωνα με το CNN, η λογική του Robert Murdoch, είναι ότι το να κρατάς τον Carlson στο κανάλι είναι περισσότερο ρίσκο παρά κέρδος. Ο Carlson δεν είναι team player και στην πραγματικότητα είναι ανεξέλεγκτος. Σέρνει μαζί του πολλά νομικά προβλήματα και οι ανώτεροί του προσπαθούν να βάλουν ένα τέλος στις νομικές διαμάχες στις οποίες εμπλέκονται. Παράγει συχνά τοξικές ειδήσεις που αμαυρώνουν το δίκτυο και το Fox News θέλει απεγνωσμένα να ξεφορτωθεί τον όγκο αρνητικής δημοσιότητας στον οποίο έχει μπλέξει. Ταυτόχρονα, πολλές διαφημιστικές εταιρίες μένουν μακριά από την εκπομπή του Carlson, η οποία θεωρείται πολύ τοξική για να συσχετιστούν μαζί της.

Εκτός από την μήνυση της Dominion Voting Systems εκκρεμεί και μια ακόμη μήνυση, αυτή της πρώην παραγωγού του Fox News, Abby Grossberg, η οποία ισχυρίζεται ότι ο Carlson ενθάρρυνε ένα τοξικό περιβάλλον στο κανάλι με τον παρουσιαστή να χρησιμοποιεί συχνά χυδαίο λεξιλόγιο προς τις γυναίκες εργαζόμενες, κάνοντας επίσης αντισημιτικά σχόλια. Μια μήνυση η οποία σίγουρα θα χρησιμοποιηθεί για να δικαιολογήσει αυτήν την κίνηση από μεριάς του καναλιού.

Ο Robert Murdoch θέλει να κερδίσει το στοίχημα ότι το κανάλι είναι μεγαλύτερο από οποιαδήποτε μιντιακή προσωπικότητα. Ο Carlson είναι μια δύναμη που δεν έχει αντίπαλο στο στρατόπεδο των Ρεπουμπλικανών. Διοικεί ένα πιστό κοινό που πραγματικά δεν μοιάζει με τίποτα άλλο στον χώρο. Αν μεταπηδούσε σε άλλο κανάλι, είναι πολύ πιθανό ότι ένα μεγάλο κομμάτι του κοινού του θα τον ακολουθούσε τυφλά - ειδικά με τον πρώην πρόεδρο Donald Trump πρόθυμο να έρθει σε απευθείας κόντρα με την οικογένεια Murdoch και να προκαλέσει χάος στα φίλια μέσα ενημέρωσης. Αυτό σημαίνει ότι, ενώ οι Murdochs μπορεί να έχουν στοιχηματίσει ότι η κίνηση αυτή θα είναι υπέρ τους, εξακολουθεί να είναι ένα στοίχημα. Και δεν είναι ξεκάθαρο τι θα τους ξημερώσει, όταν κοπάσει ο ντόρος, ειδικά φέτος που είναι χρονιά εκλογών για τις ΗΠΑ.

Οι απόψεις του Tucker Carlson

Ποιες είναι οι όμως οι απόψεις του Tucker Carlson και τι τόλμησε να ξεστομίσει ο πιο δημοφιλής παρουσιαστής της αμερικανικής τηλεόρασης τα τελευταία επτά χρόνια που βρίσκεται στο Fox News;

Ο Tucker Carlson έχει περιγραφτεί από τα μέσα ενημέρωσης ως συντηρητικός, λαϊκιστής, ενάντια στον κορπορατισμό, με έντονες απόψεις για τον εθνικισμό, τις φυλετικές διαφορές και το μεταναστευτικό και με μια προτίμηση για έναν ισχυρό πρόεδρο των ΗΠΑ. Έχει γίνει ο κύριος εκφραστής του Τραμπισμού και της συνωμοσιολογίας. Ταυτόχρονα έχει ασκήσει κριτική ενάντια στους ρεπουμπλικάνους και στον πρώην πρόεδρο Bush για τον πόλεμο στο Ιράκ, αλλά και γενικά για την μορφή που έχει πάρει το κόμμα τις τελευταίες δεκαετίες. Έχει υποστηρίξει την πολιτική του Trump για την απαγόρευση εισόδου μεταναστών από μουσουλμανικές χώρες και είναι υπέρ του απομονωτισμού των ΗΠΑ και ενάντια σε στρατιωτικές επεμβάσεις στην άλλη άκρη του κόσμου.

Μετά τις εκλογές του 2020 είχε δηλώσει μεταξύ σοβαρού και αστείου ότι είχε ψηφίσει τον ανεξάρτητο υποψήφιο, Kanye West, ενώ τον Ιούλιο το 2021 ισχυρίστηκε ότι το ρεπουμπλικανικό κόμμα είναι ανίκανο να κυβερνήσει και δουλεύει καλύτερα ως κόμμα αντιπολίτευσης και όχι ως κυβερνών κόμμα.

Ο Carlson αντιτίθεται στις εκτρώσεις και έχει πει ότι είναι το μόνο πολιτικό ζήτημα που θεωρεί αδιαπραγμάτευτο, έχοντας περιγράψει την απόφαση Roe vs Wade ως «την πιο ντροπιαστική δικαστική απόφαση που εκδόθηκε τον περασμένο αιώνα». Όσων φορά στην οπλοκατοχή και οπλοχρησία, είναι ένθερμος υποστηρικτής της δεύτερης τροπολογίας του αμερικάνικου συντάγματος και έχει δηλώσει αντίθετος στον έλεγχο και στην κατάργηση των όπλων, ενώ ο ίδιος έχει άδεια οπλοχρησίας. Για την θανατική ποινή πιστεύει ότι είναι ένα θέμα το οποίο χρειάζεται περισσότερη συζήτηση. Σε οικονομικά θέματα είναι ενάντια στον κρατικό παρεμβατισμό και υποστηρίζει την οικονομία της ελεύθερης αγοράς. Στην εκπομπή του, ο Carlson φιλοξένησε πολλές φορές καλεσμένους που υποβαθμίζουν την επίσημη επιστημονική γραμμή για την αλλαγή του κλίματος, δηλώνοντας ότι δεν θεωρεί την κλιματική αλλαγή, σοβαρή απειλή.

Υπέρ της ανέγερσης του τείχους και κατά των στρατιωτικών επεμβάσεων των ΗΠΑ

Ο Carlson είναι διστακτικός ως προς τις στρατιωτικές επεμβάσεις των ΗΠΑ σε τρίτες χώρες, έχοντας μετανιώσει για τη δημόσια υποστήριξή του στην εισβολή των ΗΠΑ στο Ιράκ το 2003 και έχει πει ότι «οι ΗΠΑ θα πρέπει να διστάζουν πριν επέμβουν στο εξωτερικό», ενώ δεν θεωρεί το Ιράν ως απειλή. Ο Carlson έχει επίσης υποστηρίξει αμφιλεγόμενους ξένους ηγέτες, συμπεριλαμβανομένων των Viktor Orbán της Ουγγαρίας, τον Vladimir Putin της Ρωσίας και τον Bashar al-Assad της Συρίας. Για τις σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Μεξικού, ο Carlson υποστήριξε την πολιτική του Trump για την ανέγερση τείχους στα σύνορα των δύο χωρών.

Όταν ο Trump συνάντησε τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας, Kim Jong-un στα σύνορα της χώρας με τον Νότο τον Ιούνιο του 2019, ο Carlson, ο οποίος έκανε περιοδεία με τον Trump, υπερασπίστηκε τη φιλία του με τον Kim. Ο Carlson είχε δηλώσει στην εκπομπή, «Fox & Friends» ότι το καθεστώς της Βόρειας Κορέας ήταν τερατώδες και η Βόρεια Κορέα ήταν ένα αηδιαστικό μέρος, αλλά «από την άλλη πλευρά, πρέπει να είσαι ειλικρινής σχετικά με το τι σημαίνει να ηγείσαι μια χώρα. Σημαίνει να σκοτώνεις ανθρώπους». Δεν μάσησε τα λόγια του κατά την διάρκεια της πανδημίας, αρνούμενος να υποστηρίξει τον μαζικό εμβολιασμό, ενώ άφησε νύξεις για την ευθύνη της Κίνας όσων αφορά στην διασπορά του κορωνοϊού. Στον απόηχο των προεδρικών εκλογών του 2020 μίλησε για νοθεία με αποτέλεσμα να δεχτεί μήνυση από την Dominion. Η μεγαλύτερη του όμως «αμαρτία», ήταν ο ισχυρισμός του ότι η εισβολή στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου 2021 από τους οπαδούς του Trump ήταν στημένη από το FBI. Η αιτιολογία του ήταν η δημιουργία πολιτικής αναταραχή εις βάρους του Donald Trump, δημοσιεύοντας βίντεο να δείχνουν τους εισβολείς ως ειρηνικούς διαδηλωτές και όχι ως τρομοκράτες, όπως παρουσιάζονται από την πλειοψηφία των αμερικανικών μίντια.

Η τελευταία σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι φαίνεται να είναι και η τελευταία του ομιλία. Την Παρασκευή ο Carlson εμφανίστηκε ως ομιλητής στην 50ή επέτειο του Heritage Foundation, ένα συντηρητικό think-tank, εμπλουτίζοντας την ομιλία του με έντονη θρησκευτική φρασεολογία, παρομοιάζοντας την σύγχρονη, αμερικανική πολιτική σκηνή ως κάποιου είδους θρησκευτικής διαμάχης μεταξύ του «καλού και του κακού». Επιτέθηκε ενάντια στους υποστηρικτές της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας και σαν μην έφθαναν όλα αυτά, πρότεινε ως λύση την καθημερινή προσευχή. 

Οι ακραίες απόψεις του Carlson σίγουρα ενόχλησαν κάποιους, με αποτέλεσμα να χάσει την θέση του. Για την ώρα αναμένουμε κάποια μεγάλη ανακοίνωση από πλευράς του καναλιού, με τον ίδιο τον Carlson να μην έχει προβεί ακόμη σε καμία δήλωση. Αν δεν μεταπηδήσει άμεσα σε κάποιο ανταγωνιστικό κανάλι δεν θα ξαφνιάσει πολλούς αν ξεκινήσει μια καινούργια καριέρα στο internet, μακριά από τα γνώριμα τηλεοπτικά δίκτυα.