TV & Media

Λογοκρίθηκαν οι Simpsons στο Χονγκ Κονγκ: Κόπηκε επεισόδιο με αναφορά σε καταναγκαστική εργασία

Αφαιρέθηκε από τη streaming υπηρεσία της Disney τo επεισόδιο «One Angry Lisa»

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

The Simpsons: Η υπηρεσία της Disney στο Χονγκ Κονγκ απέσυρε επεισόδιο της γνωστής σειράς animation με αναφορά σε καταναγκαστική εργασία.

Η υπηρεσία της Disney στο Χονγκ Κονγκ απαγόρευσε ένα επεισόδιο της δημοφιλούς τηλεοπτικής σειράς animation The Simpsons, η οποία περιέχει αναφορά σε «στρατόπεδα καταναγκαστικής εργασίας» στην Κίνα.

Το επεισόδιο με τίτλο «One Angry Lisa», που προβλήθηκε για πρώτη φορά στην τηλεόραση τον Οκτώβριο, δεν είναι πια διαθέσιμο στη streaming πλατφόρμα Disney Plus στο Χονγκ Κονγκ, σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters.

Αυτή είναι η δεύτερη φορά που ένα επεισόδιο της σειράς δεν συμπεριλαμβάνεται στην πλατφόρμα. Το 2021, η Disney αφαίρεσε επεισόδιο που έκανε αναφορά στις διαδηλώσεις της πλατείας Τιενανμέν, το 1989.

Το «One Angry Lisa» περιλαμβάνει μια σκηνή στην οποία η Μαρτζ Σίμσον παρακολουθεί ένα διαδικτυακό μάθημα ποδηλασίας και ο εισηγητής, με φόντο εικόνες του Σινικού Τείχους της Κίνας, λέει: «Ιδού τα θαύματα της Κίνας: ορυχεία bitcoin, στρατόπεδα καταναγκαστικής εργασίας, όπου παιδιά φτιάχνουν smartphones».

Η Κίνα έχει βρεθεί αντιμέτωπη με κατηγορίες για κακομεταχείρηση και επιβολή καταναγκαστικής εργασίας στην κοινότητα των Ουιγούρων και άλλων μουσουλμανικών μειονοτήτων, σε κέντρα μαζικής κράτησης στη βορειοδυτική περιοχή της Σιντζιάνγκ.

Μία περυσινή έκθεση του ΟΗΕ, κατηγόρησε το Πεκίνο για «σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» οι οποίες θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας». Το Πεκίνο αρνήθηκε τις κατηγορίες για παραβιάσεις δικαιωμάτων στην Σιντζιάνγκ.

Λογοκρισία στο Χονγκ Κονγκ: Τα δεδομένα για την «εθνική ασφάλεια»

Η πρώην βρετανική αποικία του Χονγκ Κονγκ έχει ειδικές ελευθερίες βάσει της φόρμουλας «μία χώρα, δύο συστήματα» που συμφωνήθηκε όταν παραδόθηκε στην Κίνα το 1997, αλλά οι ακτιβιστές της δημοκρατίας στο Χονγκ Κονγκ λένε ότι το Πεκίνο με τα χρόνια διαβρώνει αυτές τις ελευθερίες. Το Πεκίνο και η κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ το αρνούνται.

Το 2021, το νομοθετικό σώμα του Χονγκ Κονγκ ψήφισε νόμο περί λογοκρισίας ταινιών για να «διασφαλίσει την εθνική ασφάλεια», αλλά αξιωματούχοι δήλωσαν τότε ότι ο νόμος δεν ίσχυε για τις υπηρεσίες ροής.

Η κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ είπε ότι ο νόμος περί λογοκρισίας ταινιών στόχευε σε περιεχόμενο που θεωρείται ότι «υποστηρίζει, υποστηρίζει, εξυμνεί, ενθαρρύνει και υποκινεί δραστηριότητες που θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια».

(Με πληροφορίες του Reuters)