TV & Media

«Έχω ένα πόδι, βλέπω από το ένα μάτι»: Η επιστροφή ενός πολεμικού ανταποκριτή στην TV

Το δυνατό μήνυμα του Benjamin Hall που τραυματίστηκε στην Ουκρανία

Newsroom
9’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Benjamin Hall - Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο δημοσιογράφος του Fox News για τον τραυματισμό του, τη μερική απώλεια όρασης και τον ακρωτηριασμό του

Ο δημοσιογράφος του Fox News, Benjamin Hall, επέστρεψε στον τηλεοπτικό αέρα 10 μήνες μετά τον σοβαρότατο τραυματισμό στην Ουκρανία, όπου είχε μεταβεί με το τηλεοπτικό συνεργείο για να καλύψει τη ρωσική εισβολή. Αυτή τη φορά, ο δημοσιογράφος δεν μετέφερε με κάποιο ρεπορτάζ, αλλά την προσωπική του ιστορία και ένα δυνατό μήνυμα προς όλους τους τηλεθεατές: «να μην τα παρατήσουν ποτέ, να μην υποθέσουν ποτέ ότι όλα έχουν τελειώσει». 

Τον Μάρτιο του 2022, λίγες μόλις ημέρες μετά την εισβολή στην Ουκρανία, ο Benjamin Hall μετέβη στο Κίεβο. Τραυματίστηκε σοβαρά όταν το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαινε δέχθηκε επίθεση από ρωσικές δυνάμεις. Από την επίθεση έχασαν τη ζωή του δύο συνάδελφοί του, ωστόσο, εκείνος χρειάστηκε να περάσει αρκετές εβδομάδες στο νοσοκομείο. Έχασε την όραση από το ένα του μάτι, ενώ χρειάστηκε οι γιατροί να του κόψουν το ένα πόδι. 

Οι στιγμές που βίωσε ως πολεμικός ανταποκριτής χαράχτηκαν βαθιά μέσα του. Ο δημοσιογράφος βρήκε τη δύναμη να τις καταγράψει σε νέο βιβλίο που αναμένεται να εκδοθεί το επόμενο διάστημα στην Αμερική. Αποσπάσματά του διάβασε στον «αέρα» του Fox News. 

«Έχω ένα πόδι, βλέπω με το ένα μάτι, έχω ένα λειτουργικό χέρι. Κάηκα παντού, και νιώθω πιο δυνατός, νιώθω πιο σίγουρος από ποτέ», δήλωσε ο Benjamin Hall. «Νομίζω ότι είναι πολύ σημαντικό όταν φτάνεις στο πιο χαμηλό σημείο σου, όταν νιώθεις πολύ χάλια, να ξέρεις ότι υπάρχει κάτι καλό στην άλλη πλευρά. Αν δουλέψεις σκληρά, αν αφοσιωθείς στο να φτάσεις κάπου και δεν σταματήσεις να προσπαθείς να το πετύχεις, θα φτάσεις εκεί», πρόσθεσε ο δημοσιογράφος. 

Ο Benjamin Hall για τη στιγμή της επίθεσης και το «όραμα» με τις κορες τους

Ο Benjamin Hall περιέγραψε ότι είναι ευγνώμων στις τρεις μικρές κόρες του, τις οποίες είδε σε όραμα όταν βρέθηκε αντιμέτωπος με τον θάνατο. Στα απομνημονεύματά του για την επίθεση και την ανάρρωσή του, περιγράφει τη στιγμή που άκουσε τις φωνές του να τον παρακαλούν: «Μπαμπά, πρέπει να βγεις από το αυτοκίνητο».

«Εκείνη τη στιγμή ήμουν τελείως αλλού. Ήμουν πολύ σοβαρά τραυματισμένος. Είχα θραύσματα στο μάτι και στον λαιμό και είδα τις ίδιες μου τις κόρες, τις μικρές μου κόρες, οι οποίες με επανέφεραν και βρήκα τη δύναμη» είπε ο δημοσιογράφος. «Άνοιξα τα μάτια μου και κατάφερα να συρθώ έξω από το αυτοκίνητο και τότε η τρίτη βόμβα χτύπησε το ίδιο το αυτοκίνητο, κι αν δεν ήταν αυτές που με έφεραν πίσω, δεν υπήρχε περίπτωση να ήμουν εδώ σήμερα».

Ο τραυματισμένος ανταποκριτής απομακρύνθηκε από την εμπόλεμη ζώνη από μια ομάδα ειδικών επιχειρήσεων και τη μη κερδοσκοπική οργάνωση Save Our Allies. Μεταφέρθηκε αεροπορικώς σε στρατιωτική ιατρική εγκατάσταση στο Τέξας, όπου υποβλήθηκε σε πολλαπλές χειρουργικές επεμβάσεις, καθώς και σε εντατική φυσιοθεραπεία. «Την ημέρα εκείνη θυμάμαι να σκέφτομαι ότι θα επιστρέψω. Θυμάμαι να είμαι ξαπλωμένος εκεί όταν συνέβη στη μέση του πουθενά, πολύ βαριά τραυματισμένος, και να σκέφτομαι "θα πάω σπίτι μου ό,τι και να γίνει, θα συρθώ αν χρειαστεί". Και έτσι σκεφτόμουν όλη την ώρα, κι αυτό είναι που με έφερε εδώ».

Ο Benjamin Hall βραβεύτηκε με το 2022 Foreign Press Award από την Ένωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου τον περασμένο μήνα. «Νομίζω ότι είχε απολύτως απαραίτητο να μεταδίδουμε τις ειδήσεις απ' όπου μπορούμε. Πρέπει να συνεχίσουμε να λέμε τις φρικαλεότητες που συμβαίνουν, πρέπει να συνεχίσουμε να λέμε και τις ιστορίες των ηρώων που βρίσκονται εκεί έξω».

Με πληροφορίες από New York Post