TV & Media

MedDMO: «Συμμαχία» για την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης σε Ελλάδα - Κύπρο - Μάλτα

Πώς θα λειτουργεί ο κόμβος fact-checking στη Μεσόγειο

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Υπηρεσία ελέγχου της ορθότητας πληροφοριών με χρηματοδότηση της ΕΕ - Υλοποιείται από τον Τύπο και δημόσιους οργανισμούς στη Μάλτα, την Ελλάδα και την Κύπρο

Οι Times of Malta θα συστήσουν μια υπηρεσία ελέγχου γεγονότων που θα επικεντρώνεται στον εντοπισμό παραπληροφόρησης και ψευδών ισχυρισμών που διατυπώνονται από οργανώσεις, δημόσια και πολιτικά πρόσωπα.

Η πρωτοβουλία αποτελεί μέρος ενός έργου που χρηματοδοτείται από την ΕΕ για τη δημιουργία ενός μεσογειακού κόμβου οργανισμών ελέγχου δεδομένων στη Μάλτα, την Ελλάδα και την Κύπρο, με το όνομα MedDMO.

Η πρωτοβουλία ελέγχου της παραπληροφόρησης θα ξεκινήσει τους πρώτους μήνες του 2023.

Μέσω των εργασιών του, ο κόμβος MedDMO θα συνεργαστεί με άλλους διεθνείς οργανισμούς ελέγχου γεγονότων, για να δημιουργήσει ένα κοινό δίκτυο πόρων και να ενισχύσει την ακρίβεια του διαδικτυακού περιεχομένου, αυξάνοντας παράλληλα την ευαισθητοποίηση σχετικά με τους κινδύνους της παραπληροφόρησης.

Το MedDMO αποτελεί μέρος του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου Ψηφιακών Μέσων (EDMO), ενός ανεξάρτητου παρατηρητηρίου που συγκεντρώνει ερευνητές, ακαδημαϊκούς και οργανισμούς μέσων ενημέρωσης για τον εντοπισμό και την ανάλυση εκστρατειών παραπληροφόρησης, την οργάνωση δραστηριοτήτων παιδείας στα μέσα και την υποστήριξη των αρχών στην παρακολούθηση του οικοσυστήματος των ψηφιακών μέσων.

Η EDMO λειτουργεί οκτώ περιφερειακούς κόμβους σε όλη την Ευρώπη και τώρα έχει εγκαινιάσει έξι νέους κόμβους (συμπεριλαμβανομένου του MedDMO), επεκτείνοντας την κάλυψή της και στα 27 κράτη μέλη της ΕΕ, καθώς και στη Νορβηγία.

Το έργο MedDMO χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Digital Europe της ΕΕ και περιλαμβάνει πολλούς κορυφαίους οργανισμούς μέσων ενημέρωσης και ακαδημαϊκά ιδρύματα σε όλη τη Μάλτα, την Ελλάδα και την Κύπρο.

Η διεπιστημονική κοινοπραξία MedDMO αποτελείται από τους παρακάτω εταίρους:

ΕΚΕΤΑ - Εθνικό Κέντρο Έρευνας & Τεχνολογικής Ανάπτυξης (συντονιστής εταίρος)

Times of Malta

Πανεπιστήμιο της Μάλτας

Agence France Presse (AFP)

Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

Κέντρο Τεχνολογίας Αθηνών

Ellinika Hoaxes

Πανεπιστήμιο Κύπρου

Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου