TV & Media

Το Love Actually 20 χρόνια μετά: Ήταν μία ψυχωτική ταινία;

Οι πρωταγωνιστές τότε και τώρα - Το σχόλιο του Χιού Γκραντ

A.V. Team
12’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Love Actually: Οι πρωταγωνιστές 20 χρόνια μετά την πρώτη προβολή της κλασικής χριστουγεννιάτικης ταινίας

20 χρόνια μετά το ντεμπούτο της ταινίας «Love Actually» στη μεγάλη οθόνη, οι πρωταγωνιστές θα συναντηθούν και πάλι σε μία εκπομπή αφιερωμένη στη χριστουγεννιάτικη, ρομαντική κωμωδία. Οι ηθοποιοί που συμμετείχαν στο καστ θα συμμετάσχουν σε εκπομπή του ABC στις 29 Νοεμβρίου και ήδη οι θαυμαστές του έργου ανυπομονούν να δουν πώς είναι σήμερα οι ηθοποιοί. 

Ποια είναι, όμως, η εξέλιξη των ηθοποιών μέσα σε αυτές τις δύο δεκαετίες; 

Ο Thomas Brodie-Sangster έπαιξε τον Sam στο Love Actually, το οποίο κυκλοφόρησε το 2003. Ο ηθοποιός που τρέχει μέσα από το αεροδρόμιο για να πει στη μαθήτριά του ότι την αγαπά κατά τη διάρκεια του μεγάλου φινάλε της ταινίας, είχε έναν επαναλαμβανόμενο ρόλο στη σειρά του HBO, ως νεαρός κληρονόμος που είχε αναλάβει να βοηθήσει στην προστασία του Bran Stark στο Game of Thrones. Οι θαυμαστές του Game of Thrones μπορεί να είχαν παρατηρήσει ένα γνώριμο πρόσωπο στις πρώτες σεζόν της δημοφιλούς σειράς.  Ο 32χρονος πλέον ηθοποιός έχει πρωταγωνιστήσει στο Maze Runner και το 2017 πρωταγωνίστησε σε ένα 15λεπτο sequel του Love Actually, που προβλήθηκε στο BBC ως μέρος της Red Nose Day της Comic Relief. Ο Thomas Brodie-Sangster γνώρισε κινηματογραφική επιτυχία στο Nanny McPhee, Nowhere Boy - στο οποίο έπαιξε τον νεαρό Paul McCartney - και Star Wars Episode VII: The Force Awakens.

© David M. Benett/Dave Benett/Getty Images for Cowes Week

Η Olivia Olson ήταν 11 ετών όταν πρωταγωνίστησε ως η αξιολάτρευτη μαθήτρια που έκλεψε την καρδιά του συμμαθητή της Sam - και κατέπληξε τους θεατές με τη δυνατή ερμηνεία της στο All I Want for Christmas is You της Mariah Carey.  Εκείνη την εποχή, ο σκηνοθέτης Ρίτσαρντ Κέρτις φέρεται να ανησυχούσε ότι το κοινό δεν θα πίστευε ότι ήταν η δική της φωνή και την εκπαίδευσε να το κάνει να ακούγεται «πιο πιστευτό».  Το 2019, εμφανίστηκε ως ένα από τα πολλά αστέρια που συμμετείχαν στη σειρά reality ITV The X Factor: Celebrity Τώρα, στα 30, η απίστευτη τραγουδιστική φωνή της Olivia ακούγεται στο «Beauty is chaos» το 2013, πριν κυκλοφορήσει το άλμπουμ Nowhere Land τον Ιούνιο του 2018. Η ηθοποιός και τραγουδίστρια με έδρα το Λος Άντζελες συμμετείχε επίσης στο καστ πίσω από δύο σειρές κινουμένων σχεδίων - το Cartoon Network's Adventure Time, στο οποίο έκανε τη φωνή της Marceline the Vampire Queen, και το Phineas and Ferb της Disney, στο οποίο έκανε τη φωνή της Vanessa Doofenshmirtz. Θα συμμετάσχει στο reunion special, «αναβιώνοντας» την κλασική χριστουγεννιάτικη μελωδία που ερμήνευσε στην ταινία με τους θεατές. 

© Karwai Tang/WireImage

O Kris Marshall υποδύθηκε τον Colin Frissell στο Love Actually. Σήμερα, στα 49 του χρόνια είναι ίσως περισσότερο γνωστός για τον ρόλο του Nick Harper στην κωμική σειρά My Family. Έκτοτε ο Marshall εμφανίστηκε στην ταινία του BBC Heist, την ανεξάρτητη βρετανική Sparks & Embers το 2015, και πρωταγωνίστησε σε μια μακροχρόνια διαφημιστική καμπάνια για την BT. Έπαιξε τον κύριο ντετέκτιβ DI Humphrey Goodman στο δράμα του BBC Death in Paradise από το 2014 έως το 2017. Έχει δύο παιδιά με τη σύζυγό του Hannah Dodkins, την οποία παντρεύτηκε το 2012. Η οικογένεια ζει μαζί στο Bath.

© Antonio Masiello/Getty Images for RFF

O Άντριου Λίνκολν υποδύθηκε τον Μαρκ, έναν εικονολήπτη που βρισκόταν σε συνεχή ανταγωνισμό με τον Σαμ. 
Από τότε, ο Άντριου Λίνκολν, 49 ετών, γνώρισε την επιτυχία στο Stateside, όπου πρωταγωνίστησε ως αναπληρωτής του σερίφη Rick Grimes στην εξαιρετικά δημοφιλή σειρά του AMC The Walking Dead.  Μια από τις πιο διάσημες σκηνές του Love Actually δείχνει τον Μαρκ να στέκεται έξω από το σπίτι του ζευγαριού στο χιόνι για να πει επιτέλους στην Τζούλιετ πώς νιώθει - μέσω μιας σειράς χαραγμένων στο χέρι πινακίδων από χαρτόνι και σε ένα soundtrack με τραγουδιστές που τραγουδούν το Silent Night. Ο Λίνκολν έχει λάβει διάφορα βραβεία και υποψηφιότητες για την ερμηνεία του ως Ρικ Γκράιμς, συμπεριλαμβανομένου του βραβείου Saturn για τον καλύτερο ηθοποιό στην τηλεόραση το 2015 και το 2017. Τον Ιούλιο του 2022, ο Άντριου ανακοίνωσε ότι θα επέστρεφε στο δημοφιλές σόου του για ένα spin-off του The Walking Dead.  Ο Άντριου έχει δύο παιδιά, τη Matilda και τον Arthur, με την Gael Anderson, κόρη του Ian Anderson, φλαουτίστα και τραγουδιστή των Jethro Tull.

© EPA / NINA PROMMER

Η Lulu Popplewell έπαιξε τη μαθήτρια Daisy, η κόρη των χαρακτήρων της Emma Thompson και του Alan Rickman. Τώρα, στα 31 της χρόνια, είναι συγγραφέας και stand-up comedien. Η Lulu είχε προηγουμένως υποδυθεί τον χαρακτήρα της Lyra Belacqua στην έκδοση του His Dark Materials στο BBC Radio 4 και η μεγαλύτερη αδερφή της είναι η Anna Popplewell, η οποία έπαιξε τη Susan Pevensie στις ταινίες Chronicles of Narnia. Τον Οκτώβριο του 2020, επέκρινε το Love Actually υποστηρίζοντας ότι δείχνει τις γυναίκες ως «παθητικά αντικείμενα». Η κωμικός έκανε τα σχόλια κατά τη διάρκεια μιας εμφάνισης στο podcast Almost Famous, προσθέτοντας ότι πιστεύει ότι η κλασική χριστουγεννιάτικη ταινία είναι μια «σκ**το ταινία».  Μιλώντας για την εμπειρία της να κάνει την ταινία όταν ήταν 12 ετών, η Lulu είπε: «Δεν το μετανιώνω καθόλου. Όλες οι γυναίκες στην ταινία είναι κάπως παθητικά αντικείμενα. Νομίζω ότι υπήρχε ένα άρθρο που τα περιγράφει ως παθητικά αντικείμενα προς απόκτηση. Το να την ξαναβλέπεις δεν είναι υπέροχο». 

© Twitter

Προηγουμένως ήταν περισσότερο γνωστή για το ρόλο της Tiffany στο Eastenders, αλλά από τη στιγμή που έπαιξε στο Love Actually η Martine McCutcheon θα είναι για πάντα η υπάλληλος της Downing Street που ορκίζεται σαν ναύτης και κερδίζει την καρδιά του πρωθυπουργού, τον οποίο υποδύεται ο Hugh Grant. Από τότε που υποδύθηκε τη Natalie, η McCutcheon, η οποία κέρδισε το βραβείο Olivier για τον ρόλο της ως Eliza στο My Fair Lady in the West End, έκανε guest εμφανίσεις στο Spooks, πρωταγωνίστησε σε μια διαφημιστική καμπάνια της Tesco και δημοσίευσε ένα μυθιστόρημα, The Mistress. Η Αγγλίδα ηθοποιός είναι σήμερα 46 ετών, παντρεμένη με τον μουσικό σύζυγο Jack McManus από το 2012. Το ζευγάρι έχει τον γιο Rafferty.Τον Οκτώβριο του 2022, η Martine αποκάλυψε ότι απορρίπτει τις περισσότερες προσφορές εργασίας για να περάσει χρόνο με τον σύζυγό της Jack και τον γιο τους Rafferty, επτά ετών. Αγωνιζόταν να κάνει παιδιά, αντιμετώπισε πολλές αποβολές λόγω της νόσου του Lyme που έκανε το σώμα της να είναι πολύ αδύναμο για να φέρει ένα παιδί.

© David M. Benett/Dave Benett/Getty Images for SHEIN

Ο Bill Nighy έκλεψε την παράσταση στο Love Actually ως γερασμένος ρόκερ αναζητώντας μια τελευταία επιτυχία για χάρη του παλιού χρόνου - ένας ρόλος που του χάρισε BAFTA Β' Ανδρικού Ρόλου. Ο ηθοποιός, τώρα 72 ετών, έχει απολαύσει την αναβίωση της καριέρας του τα χρόνια μετά την κυκλοφορία του κλασικού έργου, παίρνοντας ρόλους σε μεγάλα franchise όπως οι Pirates of the Caribbean, ο Χάρι Πότερ και το Best Exotic Marigold Hotel. Ο Nighy έχει επίσης δανείσει τα ταλέντα του σε πολλές ταινίες για παιδιά και νέους ενήλικες, με ρόλους στους Detective Pikachu και Arthur Christmas. Εμφανίστηκε επίσης στην κινηματογραφική εκδοχή του Dad's Army το 2016. Γνωστός για το κλασικό του στυλ και τα στολισμένα κοστούμια του, ο Nighy συμπεριλήφθηκε ως ένας από τους 50 πιο καλοντυμένους άνω των 50 ετών από τον The Guardian το 2013 και ένας από τους 50 πιο καλοντυμένους Βρετανούς άνδρες του GQ το 2015.

© EPA / ETTORE FERRARI

Το αστέρι της Keira Knightley συνέχισε να ανεβαίνει και να ανεβαίνει αφού εμφανίστηκε ως Juliet στο Love Actually σε ηλικία 18 ετών. Στα χρόνια που πέρασαν, ο Knightley συνέχισε να παραδίδει υποψήφιες για Όσκαρ ερμηνείες στα Pride and Prejudice και The Imitation Game. Η Βρετανίδα σταρ, στα 37 της σήμερα χρόνια, είχε προηγουμένως συμπεριληφθεί στις πιο ακριβοπληρωμένες ηθοποιούς του Χόλιγουντ. Η Keira είναι παντρεμένη με τον παίκτη των Klaxons, James Righton, από το 2013 και έχουν αποκτήσει δύο παιδιά. 

© EPA / VICKIE FLORES

Ο χαρακτήρας του Peter είχε λίγες γραμμές στο Love Actually, αλλά ο Chiwetel Ejiofor έγινε ένας από τους πιο επιτυχημένους αποφοίτους της ταινίας. Ήταν υποψήφιος για Όσκαρ, Χρυσή Σφαίρα και BAFTA για την ερμηνεία του ως Solomon Northup στην ταινία 12 Years a Slave. Ο ηθοποιός πρωταγωνίστησε επίσης δίπλα στον Thandie Newton στη μεταφορά στη μεγάλη οθόνη του μυθιστορήματος της Chimamanda Ngozi Adichie, Half of a Yellow Sun. Είναι επίσης ένας καταξιωμένος ηθοποιός του θεάτρου - η ερμηνεία του στον Οθέλλο στο Donmar Warehouse το 2008 του χάρισε το βραβείο Olivier για τον καλύτερο ηθοποιό. Ο Chiwetel, 45 ετών σήμερα, έχει από τότε πρωταγωνιστήσει στις ταινίες Doctor Strange, The Lion King και The Boy Who Harnessed the Wind.

© EPA / NEIL HALL

Η γερμανίδα ηθοποιός Heike Makatsch υποδύεται τη Mia, η οποία κάνει τις προθέσεις της γνωστές προς το παντρεμένο αφεντικό της, καθώς το προσωπικό προετοιμάζεται για το ετήσιο χριστουγεννιάτικο πάρτι. Απογοητευμένος αλλά ενθουσιασμένος, ο Χάρι αγοράζει στη Μία ένα κολιέ ως χριστουγεννιάτικο δώρο, το οποίο η σύζυγός του Κάρεν ανακαλύπτει και πιστεύει ότι είναι για εκείνη. Από τότε που υποδύθηκε την πειρασμό Mia, ο Heike, εμφανίστηκε σε γερμανικές παραγωγές και έπαιξε επίσης τη μητέρα του Leisel στην κινηματογραφική έκδοση του The Book Thief το 2013. Η Heike, 51 ετών, έχει εμφανιστεί στο πάνελ των βραβείων της γερμανικής τηλεόρασης «Goldene Kamera» και ζει στο Βερολίνο.

© EPA

Εξακολουθεί να είναι ισχυρός σχεδόν 20 χρόνια αφότου πρωταγωνίστησε ως ο νεοεκλεγείς Βρετανός Πρωθυπουργός David in Love Actually, ο Hugh Grant παραμένει ένα σύμβολο της βρετανικής οθόνης. Ο Grant φαίνεται να επιλέγει περιστασιακούς ρόλους ταινιών που είναι ελκυστικοί αντί να εργάζεται σε έργα back-to-back. Εμφανίστηκε στο δράμα επιστημονικής φαντασίας Cloud Atlas το 2012 και κέρδισε ευρεία αναγνώριση για τον ρόλο του στην κωμωδία του Stephen Frears, Florence Foster Jenkins, δίπλα στη Meryl Streep. Ο Grant μάς έδωσε μία γεύση από το ταλέντο του για στην ταινία «Πάντινγκτον 2» το 2017 και στο «Πολύ Αγγλικό Σκάνδαλο» το 2018, καθώς και στην ταινία «Οι κύριοι» το 2019.

© EPA / CLEMENS BILAN

Η τρεις φορές υποψήφια για Όσκαρ Laura Linney έπαιξε τη Sarah in Love Actually, η οποία έδινε προτεραιότητα στη φροντίδα του αδελφού της από την κρυφή της αγάπη με τον συνάδελφό της Karl.  Η τρεις φορές υποψήφια για Όσκαρ Laura Linney από τότε που υποδύθηκε τη Σάρα, έχει εμφανιστεί σε πολλές αναγνωρισμένες ταινίες, συμπεριλαμβανομένων των Kinsey και The Savages. Πρωταγωνίστησε στην Sully, την ταινία του Clint Eastwood για έναν πιλότο που προσπάθησε να κάνει αναγκαστική προσγείωση στον ποταμό Hudson της Νέας Υόρκης, στο πλευρό του Tom Hanks. Το 2017 έγινε μέλος της δραματικής επιτυχίας Ozark του Netflix μαζί με τον Τζέισον Μπέιτμαν, μια ερμηνεία για την οποία ήταν υποψήφια για το Βραβείο Σωματείου Ηθοποιών.

© EPA / NINA PROMMER

Η Emma Thompson, που υποδύεται μια σύζυγο που ανακαλύπτει ότι ο σύζυγός της έχει αγοράσει ένα κολιέ για μια άλλη γυναίκα, είναι υπεύθυνη για πολλές από τις πιο αξέχαστες σκηνές του Love Actually. Η καταξιωμένη Βρετανίδα ηθοποιός, βραβευμένη με Όσκαρ και βραβευμένη με BAFTA, έχει εμφανιστεί σε πολλές ταινίες από τότε, από τον Χάρι Πότερ μέχρι το Men in Black. Επίσης, εμφανίστηκε στην πιο πρόσφατη ταινία της Μπρίτζετ Τζόουνς μαζί με τον συνάδελφό της, μέλος του καστ της Love Actually, Κόλιν Φερθ, και ήταν επίσης μέρος του καστ της Ντίσνεϋ στο Beauty and the Beast.

Σε ένα αποκλειστικό κλιπ της ειδικής εκπομπής του ABC, η Emma θυμάται ότι παρακολουθούσε το Love Actually για πρώτη φορά. «Ο Χιου ήρθε από πίσω μου καθώς βγαίναμε έξω και είπε "αυτό είναι το πιο ψυχωτικό πράγμα στο οποίο έχουμε βρεθεί ποτέ;"» Ο Grant αποκαλύπτει επίσης ότι πίστευε ότι θα «μισούσε» την εμβληματική χορευτική σκηνή στην Ντάουνινγκ Στριτ. 

© EPA / ANDY RAIN

Στην ταινία Love Actually, ο Colin Firth δραπετεύει στη Γαλλία αφού μαθαίνει ότι ο αδερφός του κοιμάται με το άλλο του μισό πίσω από την πλάτη του. Όμως, ο επίδοξος συγγραφέας βρίσκει ξανά την αγάπη με την Πορτογαλίδα οικονόμο του στο κλασικό Χριστουγεννιάτικο. Έκτοτε έχει εμφανιστεί στο The King's Speech, το A Single Man του Tom Ford και την προσαρμογή του John le Carré Tinker Tailor Soldier Spy. Ο Colin συνέχισε να εμφανίζεται στο Bridget Jones's Baby, Kingsman: The Golden Circle, Mamma Mia! Here We Go Again και η Mary Poppins επιστρέφει.