TV & Media

Πρόστιμο από τη Ρωσία στο TikTok για «ΛΟΑΤΚΙ προπαγάνδα»

Οι Αρχές κατηγόρησαν την κινεζική εταιρεία ότι προωθεί «μη παραδοσιακές αξίες»

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Η Ρωσία επέβαλε πρόστιμο στο TikTok επειδή δεν διέγραψε ΛΟΑΤΚΙ περιεχόμενο από την πλατφόρμα του – Τι ορίζει ο νόμος περί «ομοφυλοφιλικής προπαγάνδας».

Νέο πρόστιμο ύψους τριών εκατομμυρίων ρουβλίων (51.702 ευρώ) επέβαλε ρωσικό δικαστήριο στο TikTok της κινεζικής εταιρίας ByteDance, επειδή αρνήθηκε να διαγράψει περιεχόμενο που, σύμφωνα με τις ρωσικές Aρχές, παραβιάζει τους νόμους κατά της διάδοσης της «ΛΟΑΤΚΙ προπαγάνδας».

Τα ειδησεογραφικά πρακτορεία ανέφεραν ότι η υπόθεση κατά του TikTok βασίστηκε σε κατηγορίες ότι η εταιρεία «προωθεί μη παραδοσιακές αξίες, LGBTQ, φεμινισμό και διαστρεβλωμένη αναπαράσταση των παραδοσιακών σεξουαλικών αξιών» στην πλατφόρμα της.

Η Ρωσία εξετάζει το ενδεχόμενο να επεκτείνει τον υφιστάμενο νόμο περί «ομοφυλοφιλικής προπαγάνδας», που ψηφίστηκε το 2013, ο οποίος απαγορεύει σε οποιοδήποτε πρόσωπο ή οντότητα να προωθεί ομοφυλοφιλικές σχέσεις σε παιδιά. Οι νομοθέτες έχουν υποστηρίξει ότι ο νόμος θα πρέπει να επεκταθεί και στους ενήλικες και να αυξηθούν τα πρόστιμα για την έκθεση ανηλίκων σε «ΛΟΑΤΚΙ προπαγάνδα».

Η TikTok, η οποία κρίθηκε ένοχη για διοικητικό αδίκημα επειδή δεν διέγραψε απαγορευμένο περιεχόμενο, δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα του Reuters για σχολιασμό.

Το Interfax μετέδωσε ότι ένας εκπρόσωπος της TikTok στην αίθουσα του δικαστηρίου επέμεινε να τερματιστεί η διαδικασία, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Το πρόστιμο σηματοδοτεί το πιο πρόσφατο βήμα στη μακροχρόνια διαμάχη της Μόσχας με τις Big Tech εταιρίες, αν και στο στόχαστρο μέχρι στιγμής είχαν βρεθεί κυρίως δυτικές εταιρείες.

Οι ρωσικές αρχές ισχυρίζονται ότι υπερασπίζονται την ηθική απέναντι σε αυτό που χαρακτηρίζουν ότι είναι «μη ρωσικές, φιλελεύθερες αξίες», που προωθούνται από τη Δύση.

Ωστόσο Ρώσοι ακτιβιστές ξεκαθαρίζουν ότι ο νόμος εφαρμόζεται για τον εκφοβισμό της ρωσικής ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας.

H ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα της Ρωσίας συνεχίζει να τελεί υπό διωγμό. Στα τέλη Αυγούστου, η ρυθμιστική αρχή τηλεπικοινωνιών (Roskomnadzor) ζήτησε από τη Ρωσική Ένωση εκδοτών-βιβλιοπωλών να αποσυρθούν όλα τα βιβλία με «προπαγανδιστικό» περιεχόμενο για την κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ.

Η Roskomnadsor αναφέρει στην ανακοίνωσή της ότι «η διάδοση προπαγάνδας αποκλινουσών σχέσεων με οποιαδήποτε μορφή δεν ανταποκρίνεται στις παραδοσιακές αξίες της ρωσικής κοινωνίας και συνιστά κίνδυνο όχι μόνο για τους ανηλίκους, αλλά και για ολόκληρη την κοινωνία».

Στα μέσα Ιουλίου στην Κρατική Δούμα (ρωσική κάτω βουλή) κατατέθηκε νομοσχέδιο για την απαγόρευση «της προπαγάνδας μη παραδοσιακών σχέσεων» στα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Εκτός των άλλων οι Ρώσοι βουλευτές αποφάσισαν ότι δεν θα χορηγείται άδεια προβολής σε κινηματογράφους ταινιών που αρνούνται τις «οικογενειακές αξίες» και επιτρέπουν την «προπαγάνδα» της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ.