TV & Media

Καναράκης: Αποσύρεται το περιοδικό με την επίμαχη φωτογραφία

Η απάντηση του εκδότη

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
kanarakis.jpg

Παντελής Καναράκης: Αποσύρεται το περιοδικό με την επίμαχη φωτογραφία - Η απάντηση του εκδότη για το θέμα που προέκυψε

Αποσύρθηκε το τεύχος του περιοδικού «ΚΟΙΤΑ» στο εξώφυλλο του οποίου, ο Παντελής Καναράκης πόζαρε ως Ιησούς Χριστός με ακάνθινο στεφάνι και ντεκολτέ.

Ειδικότερα, ο εκδότης του περιοδικού «Κοίτα» δήλωσε: «Κάθε εξώφυλλο του καλλιτεχνικού Free Press έχει σαν στόχο να προβληματίσει και να αποτελέσει κοινωνικό σχόλιο. Για αυτόν τον λόγο και οι φωτογραφίες δείχνουν τον σύγχρονο άνθρωπο να φορά ακάνθινο στεφάνι που συμβολίζει τα δεινά. Σκοπός μας δεν ήταν να προκαλέσουμε. Θα ήθελα να θυμίσω και να τονίσω επίσης, ότι η τέχνη έχει την υποχρέωση να προβληματίσει. Η ελευθερία της τέχνης είναι συνταγματικό δικαίωμα.

Γι' αυτό και τα μαύρα υγρά μάτια του Παντελή, σχόλιο για τα όσα υποφέρει σήμερα ο άνθρωπος. Και από πού θα αντλήσει δύναμη για να αντέξει όλα αυτά τα «μαρτύρια»;;; Φυσικά από την Πίστη και τον Θεό. Γι' αυτό και «φορά» επάνω του σύμβολα πίστης που συμβολίζουν την ελπίδα του κόσμου σε μια ανώτερη δύναμη που στην Ελλάδα είναι η θρησκεία μας.

Το μήνυμα που στέλνουμε είναι το αντίθετο από αυτό που κάποιοι εισέπραξαν... Λυπάμαι βαθύτατα εάν η τελική εικόνα έφερε τα αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που περιμέναμε. Σεβόμενοι όμως τις ενστάσεις που προκλήθηκαν, είμαστε πρόθυμοι να μην κυκλοφορήσουμε τις συγκεκριμένες φωτογραφίες και εφόσον το έντυπο δεν έχει βγει προς κυκλοφορία ακόμα, δεν θα βγει, διότι σκοπός μας δεν ήταν να προκαλέσουμε... 

Θα ήθελα επίσης να θυμίσω και να τονίσω ότι η Τέχνη έχει την υποχρέωση να προβληματίζει και η ελευθερία της Τέχνης είναι συνταγματικό δικαίωμα (άρθρο 16 του Συντάγματος παράγραφος 1).

... Με σεβασμό προς όλους τους παρευρισκόμενους».

Μιλώντας για το συγκεκριμένο ζήτημα, ο Κώστας Τσουρός τοποθετήθηκε ξανά εκφράζοντας την αντίθεσή του με τη φωτογράφηση:

«Εγώ από την πλευρά μου, επειδή εξέφρασα και την αντίδρασή μου προς τη συγκεκριμένη φωτογράφιση ως προς την αισθητική της, βρίσκω υπερβολικό το να προχωρούν οι ιερείς σε μήνυση στον Παντελή Καναράκη. Από εκεί και πέρα, για εμένα προσωπικά, η θρησκεία δεν αγγίζεται».

Παντελής Καναράκης: Επτά ιερείς τον μηνύουν

Ο Ανδρέας Καραγιάννης, διευθυντής του ekklisiaonline.gr, σε τηλεοπτική εκπομπή, τόνισε μεταξύ άλλων, ότι δεν θέλουν να φιμωθεί η ελευθερίας έκφρασης, όμως ο τρόπος αμφίεσης έχει μεγάλη σημασία:

«Μετά από μια δύσκολη διετία πανδημίας που δοκίμασε τα όρια της ανθρωπότητας, εν καιρώ ενός πολέμου με χιλιάδες θύματα μετά την εισβολή μιας Ορθοδόξου χώρας σε μια άλλη και ενώ διανύουμε τη Μεγάλη Σαρακοστή, με τους Χριστιανούς να νηστεύουν και σήμερα να ψάλλουν τους Α Χαιρετισμούς της Παναγίας, κάποιοι κακόβουλα και με σαφή ρατσιστικά σχέδια εις βάρος των Χριστιανών, επιλέγουν να εξευτελίσουν το όνομα του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού με προκλητικές φωτογραφήσεις σε περιοδικά.

Με βαση το νομικό τμήμα του ΕΚΚΛΗΣΙΑ ONLINE προσφεύγουμε στη δικαιοσύνη εναντίον του κου Παντελή Καναράκη και ζητούμε να αποσυρθεί το συγκεκριμένο τεύχος του περιοδικού.

ΑΘΗΝΑ, 11 Μαρτίου 2022
π. Θεόφιλος Σκλάβος
π. Λ. Αρμενιάκος
π. Σπυρίδωνας Φωκάς
π Τιμόθεος Λύτρας
π Σπύρος Μαράντος
π Γεώργιος Νικάνδρου
π Αντώνιος Βίγκος».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ