- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Έφυγε από τη ζωή ο δημοσιογράφος και πολιτικός Κώστας Νικολάου
«Ένα αιώνιο παιδί μέχρι τέλους», γράφει η Ελληνική Σύνταξη της Deutsche Welle για τον πρώην διευθυντής της
Την τελευταία του πνοή άφησε προχθές τη νύχτα πλήρης ημερών ο δημοσιογράφος και πολιτικός Κώστας Νικολάου, διευθυντής της Ελληνικής Σύνταξης της Deutsche Welle επί δικτατορίας.
Στην ιστοσελίδα της η Ελληνική Σύνταξη της Deutsche Welle αποχαιρετά τον Κώστα Νικολάο με τα εξής λόγια: «Υπάρχουν άνθρωποι που μπορεί να έχουν ολοκληρώσει το έργο της ζωής τους, όμως και η φυσική παρουσία τους μόνο εξακολουθεί να εμπνέει και να εμψυχώνει. Ένας τέτοιος άνθρωπος ήταν και ο Κώστας Νικολάου που μας άφησε προχθές. Πληθωρικός και αιματώδης, αιχμηρός και απόλυτος, ένα αιώνιο παιδί μέχρι τέλους.
Ο Κώστας Νικολάου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1933. Σπούδασε στη Γερμανία και είχε εμπλακεί στη δράση του ΠΑΚ τον καιρό της δικτατορίας. Εξελέγη βουλευτής Α΄ Αθηνών με το ΠΑΣΟΚ, στη συνέχεια ευρωβουλευτής και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Μετά τη ρήξη με τον Ανδρέα Παπανδρέου συντάχθηκε και με την Πολιτική Άνοιξη. Είχε ασχοληθεί με τη λογοτεχνία, τη μετάφραση.
Ανέλαβε τη διεύθυνση της Ελληνικής Σύνταξης της Deutsche Welle το 1969. Η συμβολή του Νικολάου έγκειται στο ότι έπεισε τον τότε Γενικό Διευθυντή του σταθμού, τον Σοσιαλδημοκράτη Βάλτερ Στάιγκνερ, ότι θα ήταν προς το συμφέρον και της Γερμανίας, αν η DW στήριζε ανοιχτά την αποκατάσταση της δημοκρατίας στην Ελλάδα. Αυτή η επίγνωση υπήρξε και η αφετηρία της ιστορικής φάσης της DW, όταν αναρίθμητοι Έλληνες κρέμονταν κάθε βράδυ στη μπάντα των βραχέων για να ακούσουν τη «φωνή της αλήθειας».
Έτσι στον Νικολάου και την υπόλοιπη δημοσιογραφική ομάδα της Κολωνίας προσγράφεται αυτό το εξαιρετικό κεφάλαιο, όχι μόνο της ιστορίας του ραδιοφώνου, αλλά και των ελληνογερμανικών σχέσεων.
Τα τελευταία χρόνια ο Κώστας είχε αποσυρθεί με την Όλγα στο σπίτι τους στη Δροσιά. Μετά τον Αλέξανδρο Σχινά και τον Βάσο Μαθιόπουλο, τώρα εγκατέλειψε τον συγκεχυμένο κόσμο μας και ο Κώστας Νικολάου. Ισχυρές φυσιογνωμίες που έγιναν σκιές στην άλλη όχθη. Θα τους σκεφτόμαστε και θα τους μνημονεύουμε με τον τρόπο μας. Σύντομα η Deutsche Welle θα κυκλοφορήσει ένα CD με ιστορικές εγγραφές από την εποχή της δικτατορίας. Για να διασώσουμε το πιο τίμιο, τη φωνή του», καταλήγουν οι συντάκτες του ελληνικού τμήματος της Deutsche Welle.
Η κηδεία του Κώστα Νικολάου θα γίνει αύριο Σάββατο (31.03.2018) στην Αθήνα στο Πρώτο Νεκροταφείο (Ναός Αγίου Λαζάρου) στις 11:30 π.μ.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η εμφάνιση μετά την αποχώρηση της Σίας Κοσιώνη
Ο δημιουργός σειρών όπως οι «Τρεις Χάριτες» μίλησε για τα νέα δεδομένα στην ελληνική τηλεόραση
Εκ διαμέτρου αντίθετες οι απόψεις των παρουσιαστριών μετά το τέλος της εκπομπής Real View
Τίτλοι τέλους για την εκπομπή «Το ΄χουμε»
«Δεν θα με δείτε να γίνομαι καθηγήτρια», ξεκαθάρισε η ηθοποιός
Ο παρουσιαστής άφησε αιχμές κατά συναδέλφων του on air, μιλώντας για τα σχόλια που δέχεται όλη τη σεζόν
«Ο Γιώργος Μαργαρίτης ερχόταν κάθε μέρα στο νοσοκομείο και μου έλεγε "Σταρόβα πεθαίνω για σένα"»
«Δεν το έχω το επιχειρείν, μέχρι σήμερα είμαι με χρέη», δήλωσε ο ηθοποιός
Τι αναφέρει ο πατέρας του για την αποθεραπεία του παίκτη του Survivor
«Η οικογένειά της είναι φανταστική. Δεν την άφησαν ούτε δευτερόλεπτο. Δεν υπάρχουν άνθρωποι σαν τον Τραϊανό Δέλλα, ήταν μια βιβλική φιγούρα»
«Θέλω να κάνετε τον σταυρό σας για εμένα και να πάνε όλα κατ' ευχήν»
Τα ΜΜΕ δεν ξέρουν πού να σταματάνε, το γνωρίζουμε αυτό, όμως πόσα κακοποιητικά λάθη να αντέξουν οι ογκολογικοί ασθενείς και οι οικογένειές τους...
Προβάλλονται κάποιοι άνθρωποι επειδή το κοινό ενδιαφέρεται γι’ αυτούς, ή το κοινό ενδιαφέρεται γι’ αυτούς επειδή προβάλλονται;
Η εμφάνιση του Κώστα Δόξα που προκάλεσε αίσθηση
Ο σταθμός του ευχήθηκε καλή επιτυχία στα νέα του καθήκοντα
Ο Αμερικανός πρόεδρος πανηγυρίζει για την αυλαία του The Late Show
Οι δύο δημοσιογράφοι βρέθηκαν στο Ειρηνοδικείο Αθηνών διεκδικώντας δικαίωση μετά την απομάκρυνσή τους
Ο έμπειρος δημοσιογράφος ανέλαβε ηγετική θέση στον τομέα ειδήσεων και ενημέρωσης του καναλιού
Η ηθοποιός μίλησε για τη διαδρομή της στο θέατρο στην εκπομπή «Ενώπιος Ενωπίω» με τον Νίκο Χατζηνικολάου
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.