TV & Media

Τα Ελληνικά Hoaxes στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για Masterclass

Ενημερωτικό μάθημα στο προσωπικό του Directorate-General for Communication και σε μέλη της νεοσυσταθείσας ομάδας καταπολέμησης των fake news

360811-747246.jpg
Ellinika Hoaxes
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
18011114.jpg

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τρίτη το πρώτο ενημερωτικό μάθημα (Masterclass) που πραγματοποίησαν τα Ελληνικά Hoaxes προς το προσωπικό του Directorate-General for Communication (DG COMM) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, έπειτα από πρόσκληση του τελευταίου.

Το DG COMM είναι μια υπηρεσία του ΕΚ με αποστολή την ενημέρωση του κοινού για τη δραστηριότητα και τις αποφάσεις του. Η διεξαγωγή ενημερωτικού μαθήματος προς το προσωπικό της Υπηρεσίας, καθώς και σε μέλη της νεοσυσταθείσας ομάδας καταπολέμησης των fake news του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, έγινε με σκοπό τη κατανόηση του ρόλου και των επιπτώσεων των fake news στην ΕΕ και την παρουσίαση των εργαλείων που χρησιμοποιούν ομάδες, όπως τα Ελληνικά Hoaxes, για την καταπολέμησή τους. Το μάθημα αφορούσε αποκλειστικά το προσωπικό της υπηρεσίας και ήταν κλειστό για το κοινό.

Την ομάδα ερευνητών των Ελληνικών Hoaxes εκπροσώπησε ο διαχειριστής Θάνος Σιτίστας-Επαχτίτης. Μαζί του στο βήμα ήταν και η δημοσιογράφος της Le Monde, Mathilde Damge, η οποία παρουσίασε τις δυνατότητες του Decodex, ενός νέου εργαλείου της εφημερίδας για τον έλεγχο της αξιοπιστίας των πληροφοριών που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο.

Η διάρκεια της παρουσίασής μας ήταν περίπου 1,5 ώρα. Ξεκινήσαμε αναφέροντας τις επιπτώσεις της διασποράς των fake news στη διαμόρφωση της κοινής γνώμης στον προεκλογικό αγώνα των ΗΠΑ το 2016 και πιο αναλυτικά, στο πώς και από ποιους επηρεάστηκε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος για το Brexit και τη Καταλονία.

Πέρα από τις επιπτώσεις σε πολιτικό επίπεδο, εξηγήσαμε την επίδραση της παραπληροφόρησης στους αρνητές της επιστήμης, με παραδείγματα για τη κλιματική αλλαγή, την εμβολιοφοβία κτλ. Παρουσιάσαμε στοιχεία για τους ψυχολογικούς παράγοντες που επιδρούν και βοηθούν στη διασπορά των ψεύτικων ειδήσεων και παραθέσαμε έρευνα σχετικά με τους τρόπους που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για να προσεγγίσουμε τους αρνητές των τεκμηριωμένων γεγονότων με τη βοήθεια της λογικής και της επιστήμης. Κατόπιν, εξηγήσαμε με αναλυτικό τρόπο τη πλειάδα εργαλείων που χρησιμοποιούμε για να εντοπίσουμε και να καταρρίψουμε fake news, δίνοντας παραδείγματα σε πραγματικό χρόνο, μέσω της γιγαντοοθόνης, σε μια διαδραστική διαδικασία, όπου οι παρευρισκόμενοι κλήθηκαν να χρησιμοποιήσουν τα εργαλεία που είχαμε προαναφέρει.

Στο τέλος, αφού αναλύσαμε το κόστος των fake news σε θέματα τόσο υγείας, όσο και οικονομικά, προτείναμε τρόπους για την καταπολέμηση του φαινομένου σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Το προσωπικό της Υπηρεσίας, έδειξε έντονο ενδιαφέρον για το Masterclass, υποβάλλοντας πολλές σχετικές ερωτήσεις στους δυο ομιλητές.

Σύμφωνα με τους διοργανωτές, η συμμετοχή ήταν καθολική και κέντρισε τη περιέργεια του προσωπικού, γεγονός που, όπως είπαν, φανερώνει τον προβληματισμό όλων για το φαινόμενο των fake news.

Τέλος, ας σημειωθεί ότι αυτή είναι η δεύτερη επίσημη πρόσκληση που λαμβάνουμε από τα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τον Νοέμβριο συμμετείχαμε σε διήμερο σεμινάριο στη Μαδρίτη, που διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (European Economic and Social Comitee – EESC), όργανο της ΕΕ, με θέμα «Fake news – the new anti-media weapon?».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ