TV & Media

«Σάπια Μήλα»: Tο site που καρφώνει τις βρωμιές του Χόλιγουντ

Γράψε τον τίτλο της ταινίας και δες πόσο «ένοχοι» είναι οι συντελεστές της

Γιάννης Νένες
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Μόλις έσκασε μύτη.

Στο φως του #Me Too να είναι το «πρόσωπο» της χρονιάς από το περιοδικό Time και τις καταγγελίες για παρενόχληση να  πληθαίνουν όλο και περισσότερο σε όλους τους τομείς και από κάθε είδους ανθρώπους, ενώ αναγκαστικά αυτές που ακούγονται περισσότερο είναι εναντίον επώνυμων προσώπων με πρώτον (και χειρότερο) τον Πρόεδρο Τραμπ με την περίφημη δήλωσή του «grab them by the pussy».

Αν το Χόλιγουντ κρύβει φίδια στον κόρφο του, τώρα υπάρχει ένα site που μπορεί να σε «προφυλάξει» από τις ταινίες στις οποίες εμπλέκονται με τον έναν ή άλλο τρόπο, ονόματα τα οποία κατηγορούνται για παρενόχληση. Μπορείς να αποφύγεις να τις δεις έτσι, από άποψη. Ή μπορείς να τις τσεκάρεις και να υπάρχουν εκεί για πάντα για να μη περάσει και αυτό στο χρονοντούλαπο της ιστορίας, να μην ξεχαστεί σαν κάθε άλλο σκανδαλάκι.

Το Rotten Apples, είναι στην πραγματικότητα μία μηχανή αναζήτησης «καθαρών χεριών». Απλά πληκτρολογείς τον τίτλο της ταινίας που σε ενδιαφέρει και βλέπεις πόσοι και ποιοι -εάν υπάρχουν- από τους συντελεστές της είναι ή υπήρξαν εμπλεκόμενοι σε καταγγελία παρενόχλησης.

Στις «καθαρές» ταινίες, η απάντηση είναι Fresh Apples, ένα λογότυπο με φρέσκα, καταπράσινα γράμματα.

Οι «βρώμικες» ταινίες βγάζουν τα κόκκινα, Rotten, Σάπια Μήλα και τα ονόματα όσων κατηγορούνται με link στον καθένα, για να ψάξεις λεπτομέρειες.

Δοκιμάσαμε σκόπιμα δύο ταινίες: το «Shakespeare in Love» (παραγωγή Weinstein, πρωταγωνίστρια η Γκουίνεθ Πάλτροου) και μας έβγαλε λαβράκι.

Και μετά δοκιμάσαμε την επιτομή της αθωότητας στο συλλογικό υποσυνείδητο, την «Μελωδία της Ευτυχίας» η οποία βγήκε καθαρή και άσπιλη σαν το χιόνι των Άλπεων – μέχρι να σκάσει κι από εκεί κάποια καταγγελία, ποτέ δεν ξέρεις.

Η αλήθεια είναι ότι πολλές από αυτές τις κατηγορίες δεν έχουν αποδειχθεί ή πρόκειται για υποθέσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη και αυτό σημαίνει ότι το site θα έπρεπε να βρίσκεται σε συνεχή ανανέωση των πληροφοριών που παρέχει – διαφορετικά πέφτει στην παγίδα του πολιτικά μη-ορθού.
Ευτυχώς, η ιστοσελίδα ζητάει από τους χρήστες «εάν πιστεύετε ότι αυτό είναι λάθος, ενημερώστε μας κι εμείς θα το διορθώσουμε».

Η άλλη σκέψη είναι, πραγματικά, πόσο χρήσιμη είναι στους χρήστες κάθε τέτοια πληροφορία. Και αν, στ’αλήθεια, πρέπει να μην ξαναδείς μία ταινία ή τι άλλο;

Μπείτε και ψάξτε τις ταινίες που σας ενδιαφέρουν, εδώ.