TV & Media

Ο Τζορτζ Κλούνεϊ επιτίθεται στα Όσκαρ των λευκών (εικόνες, video)

«Κινούνται προς τη λάθος κατεύθυνση», «Κάποτε ήμασταν καλύτεροι»

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Απογοητευμένος με τις φετινές υποψηφιότητες των Όσκαρ δηλώνει ο Τζορτζ Κλούνεϊ και κατηγορεί την Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογράφου για έλλειψη διαφορετικότητας καθώς για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά δεν εκπροσωπούνται οι Αφροαμερικανοί ηθοποιοί του Χόλιγουντ. «Τα Όσκαρ κινούνται προς τη λάθος κατεύθυνση», είπε ο Κλούνεϊ και πρόσθεσε «πρέπει να γίνουμε καλύτεροι σε αυτό. Ήμασταν καλύτεροι σε αυτό».

image

Ο κάτοχος δύο αγαλματιδίων Όσκαρ δήλωσε επίσης στο περιοδικό Variety: «Εάν θυμηθείτε, πριν από 10 χρόνια, η Ακαδημία έκανε καλύτερη δουλειά. Οι Αφροαμερικανοί έχουν δίκαιο να θεωρούν ότι η βιομηχανία δεν τους αντικατοπτρίζει με σωστό τρόπο». Τόνισε, μάλιστα, ότι ταινίες όπως τα: Creed, Concussion, Beasts of No Nation και Straight Outta Compton θα έπρεπε να είχαν λάβει περισσότερες υποψηφιότητες.

«Γύρω στο 2004 υπήρχαν μαύροι υποψήφιοι -όπως ο Ντον Τσιντλ, ο Μόργκαν Φρίμαν», διευκρίνισε ο Κλούνεϊ. «Και ξαφνικά αισθάνεσαι ότι κινείσαι προς την λάθος κατεύθυνση» είπε, σημειώνοντας ότι το ζήτημα δεν είναι μόνο οι Αφροαμερικανοί, αλλά και οι Ισπανόφωνοι ηθοποιοί, για τους οποίους τα πράγματα είναι «χειρότερα» -όπως είπε.

image

Απογοητευμένη έχει επίσης δηλώσει η Λουπίτα Νιόνγκ'Ο, η οποία το 2014 κέρδισε Όσκαρ Β' Γυναικείου Ρόλου για το «12 Χρόνια Σκλάβος». «Χρειάζεται αλλαγή», έγραψε στο λογαριασμό της στο Instagram η Αφροαμερικανίδα σταρ. Τα Όσκαρ θα πρέπει να είναι μία «γεμάτη διαφοροποίηση αντανάκλαση των καλύτερων που έχει να προσφέρει η τέχνη μας σήμερα», συμπλήρωσε.

Η Τσέριλ Μπουν εξετάζει το ενδεχόμενο να αποχωρήσει από την προεδρία της Ακαδημίας, ενώ αρκετοί ηθοποιοί δηλώνουν ότι σκοπεύουν να μποϊκοτάρουν τη φετινή τελετή απονομής των βραβείων. Ήδη ανακοίνωσε ότι θα μποϊκοτάρει την τελετή ο βραβευμένος με Όσκαρ σκηνοθέτης Σπάικ Λι. «Μου είναι αδύνατο να στηρίξω τα Όσκαρ των λευκών», είπε.

Ο Βρετανός σκηνοθέτης του «12 Χρόνια Σκλάβος», Στιβ ΜακΚουίν, κάλεσε να δοθούν στους μαύρους ηθοποιούς ίσες ευκαιρίες.

Την αντίδρασή του είχε εκφράσει και ο ηθοποιός Ντέιβιντ Ογιέλογουο, λέγοντας ότι τα βραβεία δεν τον εκφράζουν. Ο Ογιέλογουο δεν ήταν υποψήφιος πέρυσι για Όσκαρ για την ερμηνεία του στην ταινία «Selma».

image

Οι φωνές διαμαρτυρίας είναι πολλές, αλλά τα πράγματα δεν αναμένεται να αλλάξουν, εκτιμούν αναλυτές στον βρετανικό Guardian. Πηγές ανέφεραν ότι υπάρχουν κάποιοι που στρέφονται μυστικά κατά της εκστρατείας #OscarsSoWhite (Όσκαρ υπερβολικά λευκά), αλλά δεν μιλούν φοβούμενοι μήπως χαρακτηριστούν ρατσιστές. Μη κατονομαζόμενος κινηματογραφιστής υποστήριξε ότι το θέμα αποτελεί μια «πυριτιδαποθήκη» που κανείς δεν τολμά να πλησιάσει.