Πολιτικη & Οικονομια

Η θεία Λούλα

Όλα πάνω της ήθελε να είναι μπλε

6971-132439.jpg
Ελένη Σταματούκου
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
99334-198593.jpg

Η θεία μου η Λούλα, η Αμερικάνα, είχε μία εμμονή με το μπλε χρώμα. Όλα πάνω της ήθελε να είναι μπλε. Στο χρώμα αυτό, μας έλεγε, έβρισκε την ηρεμία της. Η Λούλα πριν φύγει από τη ζωή είχε μάθει να την απολαμβάνει, αυτό βέβαια το έμαθε μεγαλώνοντας. Καμιά φορά εμείς οι άνθρωποι ενηλικιωνόμαστε σε λάθος ηλικία. Ύστερα από έναν αποτυχημένο γάμο, ένα παιδί και ένα επώδυνο διαζύγιο, αναγκάστηκε να κάνει μία δουλειά που δεν της άρεσε. Γλίτωσε, όμως, από αυτήν λόγω καρδιάς και έτσι αποσύρθηκε στις μουσικές της, στα μπλε σκίτσα της και στα βιβλία της.

Μερικές φορές οι άνθρωποι περιμένουν να βγουν στη σύνταξη για να ζήσουν, όπως η θεία μου. Αργά ή γρήγορα τουλάχιστον ζουν. Στα μακρινά της 60 η Λούλα ερωτεύτηκε για δεύτερη φορά τον Akis, έναν ομογενή από την Καλαμάτα. Μαζί έκαναν το γύρο του κόσμου. Είχαν συμφωνήσει ότι στα 70 θα άφηναν την Αστόρια και θα μετακόμιζαν στη Φλόριντα. Τους πρόλαβε όμως το ταξίδι. Η Λούλα έφυγε πρώτη, ο Akis την ακολούθησε δυο χρόνια μετά. Και οι δυο τους είχαν λατρεία για την Φλόριντα. Κάθε καλοκαίρι νοίκιαζαν ένα δωμάτιο δίπλα στη θάλασσα και έκαναν τα μπάνια τους. Πάντα μας έστελναν κάτι ξεθωριασμένες από τον ήλιο καρτ ποστάλ με κροκόδειλους, πορτοκάλια, και σέρφερς. «Σας φιλούμε και σας αγαπούμε, Λούλα και Akis», έτσι υπέγραφαν. Τον Akis η θεία τον είχε γνωρίσει στη Φλόριντα. Οι Αμερικάνοι λένε ότι η Φλόριντα είναι το μέρος όπου πηγαίνει κάποιος να πεθάνει, για αυτό και την ονομάζουν God's waiting room. Το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού εκεί είναι συνταξιούχοι και άνθρωποι ηλικίας άνω των 65 ετών, εξ ου και ο παραπάνω χαρακτηρισμός. Είναι περίεργο και κάπως μακάβριο να διαφημίζεται μία πολιτεία ως το ιδανικότερο μέρος για να ζήσει κανείς πριν πεθάνει, αλλά και να στηρίζει την οικονομία της προωθώντας αυτή την εικόνα. Ο ζεστός καιρός, οι φορολογικές ελαφρύνσεις, η αίσθηση της κοινότητας, είναι μερικές από τις αιτίες που έκαναν την πολιτεία δημοφιλή στις μεγαλύτερες ηλικίες. Το πώς η Φλόριντα έγινε η Μέκκα των συνταξιούχων εξηγείται αναλυτικά εδώ.

Η Θεία η Λούλα, αν και δε μετακόμισε στη Φλόριντα, πρόλαβε και έζησε. Στην Ελλάδα που πια η σύνταξη έχει γίνει όνειρο απατηλό, άραγε τι περιμένουμε πια για να ζήσουμε;


Διαβάζεται ακούγοντας αυτό: 


image

Το βιβλίο της Ελένης Σταματούκου «Μπλε» κυκλοφορεί από την Athens Voice Books 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ