- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- VOICE RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Ίμια 1996-2026: Επετειακή εκδήλωση στην Κάλυμνο 30 χρόνια μετά την κρίση
Κορυφαίοι αναλυτές και ειδικοί εξετάζουν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και τις γεωπολιτικές προκλήσεις
Η Κάλυμνος φιλοξενεί επετειακή εκδήλωση για τα 30 χρόνια από την κρίση των Ιμίων, με επίκεντρο τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Τρεις δεκαετίες μετά την κρίση των Ιμίων, ένα γεγονός που σημάδεψε τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και έφερε τις δύο χώρες στο χείλος της σύγκρουσης, η Κάλυμνος διοργανώνει επετειακή εκδήλωση αφιερωμένη στην ιστορική εκείνη περίοδο και στις εξελίξεις που ακολούθησαν.
Η εσπερίδα με τίτλο «Κρίση στα Ίμια 1996-2026: 30 χρόνια μετά» θα πραγματοποιηθεί στις 24 Οκτωβρίου 2026 στο Πνευματικό Κέντρο της Πόθειας, με πρωτοβουλία του Επαρχείου Καλύμνου.
Στόχος της εκδήλωσης είναι να φωτίσει τα κρίσιμα ερωτήματα που εξακολουθούν να απασχολούν την ελληνική εξωτερική πολιτική: ποιες ήταν οι συνέπειες της κρίσης των Ιμίων, πώς διαμορφώνονται σήμερα οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, ποια είναι η θέση της Ελλάδας και της Τουρκίας σε πολιτικό, οικονομικό, στρατηγικό και στρατιωτικό επίπεδο και πώς επηρεάζονται όλα αυτά από το ασταθές γεωπολιτικό περιβάλλον της Ανατολικής Μεσογείου.
Στο πάνελ των ομιλητών συμμετέχουν πρόσωπα με μακρά εμπειρία σε θέματα άμυνας, διεθνών σχέσεων και εξωτερικής πολιτικής. Μεταξύ αυτών είναι ο επίτιμος Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, πρώην υπουργός και βουλευτής Ευάγγελος Αποστολάκης, ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων του Αμερικανικού Κολλεγίου Αθηνών Κωνσταντίνος Φίλης και ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων του Παντείου Πανεπιστημίου Κώστας Υφαντής.
Παράλληλα, θα προβληθεί μαγνητοσκοπημένη παρέμβαση του δημοσιογράφου Βασίλη Νέδου, ο οποίος ειδικεύεται σε θέματα άμυνας και εξοπλιστικών προγραμμάτων.
Την εισαγωγή και τον συντονισμό της συζήτησης θα αναλάβει ο δημοσιογράφος και διευθυντής της αγγλόφωνης έκδοσης της «Καθημερινής», Αθανάσιος Έλλις.