Πολιτικη & Οικονομια

ΟΗΕ: Συγχαρητήρια Μάικ Γουόλτς στην Ελλάδα για την προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας

Θερμές ευχές από τον Αμερικανό αντιπρόσωπο - Στο επίκεντρο η επιλογή νέου Γενικού Γραμματέα

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος των Ηνωμένων Πολιτειών στον ΟΗΕ, Μάικ Γουόλτς, συνεχάρη την Ελλάδα για την ανάληψη της προεδρίας του Συμβουλίου Ασφαλείας

Τα θερμά του συγχαρητήρια προς την Ελλάδα για την ανάληψη της Προεδρίας του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τον Οκτώβριο εξέφρασε ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος των Ηνωμένων Πολιτειών στον ΟΗΕ, πρέσβης Μάικ Γουόλτς.

Σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ, ο Αμερικανός διπλωμάτης συνεχάρη το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών για την ανάληψη της Προεδρίας του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, επισημαίνοντας ότι προσβλέπει σε στενή συνεργασία με την Ελληνίδα πρέσβη Αγλαΐα Μπαλτά και την ομάδα της.

Παράλληλα, υπογράμμισε την κοινή προσπάθεια για την επίτευξη του θεμελιώδους στόχου του Οργανισμού: την πρόληψη των πολέμων και τον τερματισμό των ενόπλων συρράξεων.

Δεύτερη θητεία στην Προεδρία για την Ελλάδα

Από την 1η Οκτωβρίου 2026, η Ελλάδα ασκεί για δεύτερη φορά κατά τη διάρκεια της τρέχουσας θητείας της ως εκλεγμένο μέλος την Προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας, το οποίο φέρει την κύρια ευθύνη για τη διατήρηση της διεθνούς ειρήνης και σταθερότητας.

Στην ημερήσια διάταξη του Οκτωβρίου δεσπόζουν:

  • Οι εξελίξεις στην Ουκρανία, τη Μέση Ανατολή και σε λοιπά θερμά μέτωπα.
  • Η ετήσια κοινή συνεδρίαση με το Συμβούλιο Ειρήνης και Ασφάλειας της Αφρικανικής Ένωσης.
  • Η κρίσιμη διαδικασία επιλογής του επόμενου Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, όπου η ελληνική προεδρία καλείται να οικοδομήσει τις απαραίτητες συγκλίσεις μεταξύ των μελών.

Εστιάζοντας στη θαλάσσια ασφάλεια και τα ανθρώπινα δικαιώματα

Όπως υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών, η χώρα μας θα λειτουργήσει ως γέφυρα διαλόγου. Η κεντρική εκδήλωση Υψηλού Επιπέδου θα πραγματοποιηθεί στις 29 Οκτωβρίου, με αντικείμενο την ελευθερία της ναυσιπλοΐας και τη θαλάσσια ασφάλεια στη βάση της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS).

Επιπλέον, θα διεξαχθούν ειδικές συνεδριάσεις για την προστασία των αμάχων και των παιδιών σε εμπόλεμες ζώνες, καθώς και για τον ρόλο των γυναικών στη διεθνή ειρήνη.