- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- VOICE RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Εκτοξεύεται η τιμή της φέτας - Ως και 2€ ακριβότερο το κιλό τους επόμενους μήνες
Τι προέβλεψε ο πρόεδρος της ΕΔΟΦ, Μιχάλης Σαράντης
Εκτοξεύεται η τιμή της φέτας - Ως και 2€ ακριβότερο το κιλό τους επόμενους μήνες - Τι προέβλεψε ο πρόεδρος της ΕΔΟΦ, Μιχάλης Σαράντης
Αύξηση έως και 2 ευρώ το κιλό στη λιανική τιμή της φέτας μέσα στους επόμενους δύο μήνες προβλέπει ο πρόεδρος της ΕΔΟΦ, Μιχάλης Σαράντης, αποδίδοντας την πίεση στη μειωμένη παραγωγή πρόβειου γάλακτος και στην αυξημένη ζήτηση για πρώτη ύλη.
Η ετήσια παραγωγή, που κινείται κοντά στους 140.000 τόνους, εκτιμάται ότι μπορεί να υποχωρήσει στους 120.000, δηλαδή έως 20.000 τόνους λιγότερους. Παράλληλα, οι εξαγωγές αυξάνονται 6%-7%, απορροφώντας περίπου το 75% της παραγωγής, έναντι 25% που μένει στην Ελλάδα.
Οι κτηνοτρόφοι ζητούν φέτος 15 έως 25 λεπτά περισσότερα ανά κιλό γάλακτος. «Αυτό σημαίνει ότι η φέτα μπορεί να επιβαρυνθεί, μόνο από την πρώτη ύλη, κατά 1 έως 1,5 ευρώ το κιλό στο κόστος παραγωγής», σημείωσε ο Μιχάλης Σαράντης.
Η τελική επιβάρυνση στο ράφι μπορεί να φτάσει τα 2 ευρώ, ανάλογα με συσκευασία, εταιρεία και ποιότητα, χωρίς να μπορεί να προβλεφθεί η πολιτική σούπερ μάρκετ και τυροκομείων. Οι ανατιμήσεις αναμένονται σε δύο μήνες, καθώς η φέτα χρειάζεται χρόνο ωρίμανσης και τέσσερα λίτρα γάλα ανά κιλό.
Παρά τη μείωση, ο ίδιος διαβεβαιώνει ότι δεν τίθεται θέμα επάρκειας: «Η χώρα μας και οι Έλληνες καταναλωτές δεν έχουν να φοβηθούν τίποτε, γιατί η επάρκεια για την ελληνική αγορά είναι δεδομένη».
Στα αγελαδινά προϊόντα επικρατεί σταθερότητα, ενώ η ΕΔΟΦ ετοιμάζει δικούς της ελέγχους και συνάντηση με τον αρμόδιο υπουργό.