Πολιτικη & Οικονομια

Εκλογές 2010- Γρηγόρης Ψαριανός

Άκουσέ τον να μας μιλάει για την υποψηφιότητά του 

4781-128427.jpg
Κατερίνα Παναγοπούλου
ΤΕΥΧΟΣ 322
7’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Γρηγόρης Ψαριανός
Γρηγόρης Ψαριανός

Κάνε κλικ στα players αριστερά και ακούστε το Γρηγόρη Ψαριανό να μιλάει για: 

  • το δεύτερο Γύρο, το ΚΚΕ και τα σενάρια αποχής,
  • για τον Αλέξη Τσίπρα, 
  • για τους  «Αριστερούς» υποψήφιους,  
  • γι' αυτούς που τα «έφαγαν»,  
  • για όσους τα σπανε στο κέντρο και  
  • για την κατάσταση στο κέντρο της Αθήνας

Το γραφείο βρίσκεται Μεσογείων και Κατεχάκη. Στο ραντεβού μας φτάνει λαχανιασμένος! Με την ίδια ένταση μου μιλάει σε όλη τη διάρκεια της συνέντευξης για την «Αττική γη», για την υποψηφιότητά του στην Περιφέρεια, τα νταλαβέρια της οργανωμένης μαφίας του Δήμου, τον «κακό δήμαρχο Κακλαμάνη», την «Καμπότζη το ΚΚΕ», τον «Ξανθόπουλο» Δημαρά, τους εργατοπατέρες, τις ευθύνες για την πολυδιάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ και την άθλια κατάσταση του κέντρου. Φεύγοντας μου φωνάζει «να έρθεις στο πάρτι μας, εμείς δεν ψαρεύουμε ψήφους στις λαϊκές, να έρθετε όλοι».

Ποια θεωρείτε ότι είναι τα μεγαλύτερα προβλήματα της Αττικής; Ποια προβλήματα δεν έχει η Αττική! Γιατί έχει γύρω στα 250. Τα σημαντικότερα είναι το χωροταξικό και το περιβάλλον. Έχουμε φτιάξει μία γιγαντούπολη και έχουμε καταφέρει να κάνουμε τις μικρές πόλεις, όπως είναι το Λαύριο, την Ελευσίνα και όλους τους μικρούς οικισμούς ένα ενιαίο σύνολο άναρχης οικιστικής ανάπτυξης. Χωρίς όρια, χωρίς σχέδιο πόλης. Μεγάλα κομμάτια που μπήκαν στο σχέδιο πόλης έγιναν «λαμπερές» μεζονέτες νεοελληνικού τύπου και δεν έχουμε δρόμους – π.χ. στα Βριλήσσια, τα Μελίσσια. Υπάρχει βέβαια και το πρόβλημα της άθλιας κατάστασης που έχει δημιουργηθεί στο κέντρο.

Η δική σας πρόταση ποια είναι για το κέντρο που έχει μετατραπεί σε γκέτο αλλοδαπών και περιθωριακών στοιχείων; Είναι πολλά μικρά γκέτο και δεν έχει γίνει από σύμπτωση. Υπάρχει σχέδιο. Και ο δήμαρχος και ο νομάρχης και η κεντρική εξουσία και το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη αφήνουν μια κατάσταση να εξελιχθεί, ώστε να πέφτουν οι τιμές της γης στο κέντρο και κάποια στιγμή κάποιες εταιρείες θα αγοράσουν ολόκληρα τετράγωνα, οι αρμόδιοι θα κάνουν μια σκούπα, θα το καθαρίσουν και θα εξακοντιστούν οι τιμές στα ύψη. Αυτό έχει γίνει και στο Χάρλεμ, έχει γίνει και στο Σόχο. Είναι ένα κόλπο. Και έχει ιστορικές ευθύνες ο Κακλαμάνης και το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Ένα κέντρο που είναι κατουρημένο από άκρη ως άκρη, ένα απέραντο σκουπιδαριό και πολλά συσσωρευμένα γκέτο με εγκληματική δραστηριότητα. Έχει δημιουργηθεί τρόμος στους πολίτες οι οποίοι δεν μπορούν να κυκλοφορήσουν κι έτσι κάθονται σπίτι και βλέπουν τηλεόραση.

Η κατάσταση όμως είναι δεδομένη, η πρότασή σας; Να φορτώσουν 5-6 πούλμαν με μετανάστες και να τα αδειάσουν στην Εκάλη, στο Mall, στην Κηφισιά, στη Φιλοθέη! Καταλαβαίνετε τι θέλω να πω… Σοβαρά τώρα, υπάρχουν πολλά εγκαταλελειμμένα χωριά στην Ελλάδα. Να τους εγκαταστήσουν εκεί να καλλιεργούν μικρά χωραφάκια και να ξαναζωντανέψει μια αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή. Υπάρχουν νησιά ακατοίκητα να τους πάνε, όχι βέβαια ως εξόριστους! Θα μπορούσαν εκεί να κάνουν μικρές καλλιέργειες, να δουλεύουν στην ανοικοδόμηση, να ενταχθούν σε ένα σύστημα οικονομίας όσοι αφομοιωθούν με την ελληνική πραγματικότητα.

Τι έχετε να πείτε στους κατοίκους που πια φοβούνται να περπατήσουν στο κέντρο; Να απαιτήσουν ξεκάθαρη σχέση με το μεταναστευτικό στοιχείο του κρατικού μηχανισμού. Το κράτος παίρνει λεφτά από την ΕΕ για να απορροφά τα κύματα προσφύγων και τα τρώει αλλού. Δεν έχει κάνει κέντρα υποδοχής, ούτε τους βρίσκει δουλειές. Αυτή η εγκληματικότητα που αναπτύσσεται στα γκέτο των μεταναστών έχει αρχιτέκτονες Έλληνες. Έλληνες κινούν τα νήματα στα ναρκωτικά, την πορνεία και το παρεμπόριο.

Αυτό το παρεμπόριο πώς μπορεί να χτυπηθεί; Αυτοί που στήνουν σεντόνια και πουλάνε μαϊμού τσάντες κτλ.; Θα μπορούσε να οργανωθεί σε τοπικά περιφερόμενα παζάρια, όπως είναι οι λαϊκές αγορές. Να πουλάνε αγαλματίδια, ομπρέλες, μαϊμού τσάντες ή φθηνά παπούτσια στις γειτονιές.

Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα είναι η κατασπατάληση δημόσιου χρήματος.

Ναι, για παράδειγμα από ραδιοτηλεοπτικό μαραθώνιο που έγινε για τα καμένα στην Ηλεία κάποιος έφτιαξε ένα δημαρχείο Παρθενώνα. Παράνομο μάλιστα, χωρίς άδειες! Το δημαρχείο της Ζαχάρως. Υπάρχουν δεκάδες παραδείγματα. Και υπάρχουν και λεφτά που δεν έχουν απορροφηθεί. Δίνει η Ευρώπη ποσά για να γίνουν έργα και τα λεφτά χάνονται. Οι δήμαρχοι και οι νομάρχες έχουν ευθύνη για την απαξίωση της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Με τους κόκκινους φασίστες που είπατε στη Βουλή, αναφερόσασταν σε κάποιο κόμμα; Όχι σε κόμμα, σε νοοτροπίες. Όταν μπαίνεις στο Πανεπιστήμιο και π.χ. εσύ είσαι δεξιά και λες δεξιές παπαριές και εγώ σε κυνηγάω με ρόπαλα και στειλιάρια, η δική μου συμπεριφορά είναι ρατσισμός. Είμαι φασίστας αν σου αφαιρώ το δικαίωμα της ελεύθερης διατύπωσης των απόψεών σου. 

Αυτοί δηλαδή που πάνε στο κέντρο και τα σπάνε είναι φασίστες; Είναι μία φασιστική συμπεριφορά. Να σπας και να καις. Το να κάψουμε την πόλη είναι απολύτως βέβαιο ότι θα ’χει χειρότερο αποτέλεσμα από αυτό που ζούμε τώρα.

Από το χώρο της ευρύτερης Αριστεράς κατεβαίνετε 4 άτομα… 7! Και ο Δημαράς, ας πούμε, αριστερός είναι.

Μα ο Δημαράς προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ. Είναι ένα παιδί του λαού! Πώς ήταν ο Ξανθόπουλος στις ελληνικές ταινίες και η Μάρθα Βούρτση; Είναι ένα είδος λαϊκής Αριστεράς, βουρκωμένης και στενοχωρημένης, που υποφέρει για τα βάσανα του λαού. Είναι αριστερός ο Γιάννης και είναι φίλος μου, δεν τα λέω ειρωνικά… Αριστερός είναι και ο Μητρόπουλος και ο Διάκος, που είναι ένα είδος αριστεράς οικολογικής…

Ο Παφίλης του ΚΚΕ; Βέβαια! Η κλασική Αριστερά, κλασικά εικονογραφημένα! Εντωμεταξύ όλοι είναι και κατά του μνημονίου. Και ο Κικίλιας είναι κατά του μνημονίου και ο Κακλαμάνης! Όλοι είναι κατά! Φοβερό δεν είναι αυτό;

Εσείς; Είμαι κατά της κατάστασης που μας έφερε στο μνημόνιο, καταψήφισα το μνημόνιο, πιστεύω ότι δεν θα έχει εφαρμογή και θα ζοριστούν πολύ οι εργαζόμενοι και οι πιο αδύνατοι περισσότερο. Είναι παλιό κόλπο. Αυξάνουμε τους έμμεσους φόρους, δεν φορολογούμε τη μεγάλη ακίνητη περιουσία ή την εκκλησιαστική περιουσία. Την πληρώνουμε κιόλας την εκκλησία! Είναι τεράστια πληγή αυτό και ένα μεγάλο μέρος της Αριστεράς κάνει την πάπια. Λένε για τους βουλευτές, αλλά δεν λένε για τους μητροπολίτες, τους δεσπότες, τους επισκόπους και τους αρχιεπισκόπους.

Ωραία, αλλά πρακτικά από πού αλλού πέραν της υπακοής στο μνημόνιο θα βρούμε χρήματα; Το αυτοκίνητο που οδηγούσαν δύο οδηγοί, ένας με γαλάζια και ένας με πράσινα, τράκαρε! Τώρα ακριβοπληρώνουμε τους φαναρτζήδες. Το μνημόνιο είναι οι φαναρτζήδες που ακριβοπληρώνει ο κοσμάκης. Όχι τα λαμόγια που τα έφαγαν – που στους γιατρούς να τα φάνε! Δεν λέω να πάνε φυλακή, δεν θα τους πληρώνουμε κιόλας. Δήμευση περιουσίας! Και να αλλάξει ο νόμος περί ευθύνης υπουργών. Αυτά πρέπει να σηκώσει η Αριστερά, όχι μία αντιμνημονιακή δημαγωγία του κώλου, που την κάνουν και οι φασίστες, η Χρυσή Αυγή.

Οπότε, αυτή τη στιγμή υπάρχει άλλη λύση; Πρέπει ο πολίτης να αλλάξει νοοτροπία. Να είναι πολίτης, και όχι πελάτης. Οι ψηφοφόροι είναι πελάτες, ψηφίζουν για να βολέψουν ή να εξασφαλίσουν κάτι. Αν δεν υπήρξαν πολίτες, να ρωτήσουν να μάθουν από άλλες ευρωπαϊκές πόλεις πώς γίνεται. Ο καπιταλισμός είναι άθλιος. Αλλά δεν είναι ο ίδιος στην Ουγκάντα και στην Ολλανδία. Εμείς μοιάζουμε πολύ στην Ουγκάντα.

Πάνω σε αυτό με τους πολίτες που έγιναν πελάτες, να πάμε στη φράση που είπε ο κύριος Πάγκαλος «όλοι μαζί τα φάγαμε»… Ναι, αλλά δεν είμαστε όλοι το ίδιο χοντροί! Υπάρχουν πολλοί πολύ αδύνατοι, εκτός αν έχουν πρόβλημα μεταβολισμού.

Και οι πολίτες π.χ. που διορίστηκαν από το παράθυρο δεν τα έφαγαν; Βεβαίως τα έφαγαν, αλλά κάποιος τους διόριζε. Έχει μία αλήθεια αυτό που είπε. Το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ εξαγόρασαν συνειδήσεις. Δεν κυβερνήσαμε εμείς, ούτε ο ΛΑΟΣ, ούτε η Καμπότζη το ΚΚΕ, ούτε ο Σύριζα. Και βέβαια υπάρχουν και Πασόκοι και Νεοδημοκράτες που δεν τα φάγανε. Είναι γνωστά πολλά ονόματα αυτών που τα φάγανε και οι επιτροπές της Βουλής κάνουν την πάπια.

Ναι, σας έχω ακούσει στη Βουλή που έχετε πει ότι είναι 100 άτομα, ξέρουμε ονόματα, διευθύνσεις. Είστε βουλευτής, γιατί δεν κάνετε κάτι αφού τους ξέρετε; Δεν έχω αποδείξεις. Έχω αποδείξεις τα σπίτια τους. Πριν 20 χρόνια βρόμαγαν τα χνώτα τους και τώρα έχουν τριώροφες μεζονέτες, σκάφη και εξοχικά στη Μύκονο. Οι μηχανισμοί ελέγχου των φορολογουμένων πρέπει να είναι πραγματικοί και να μην είναι μίσθαρνα όργανα του κάθε λαμόγιου. Γίνεται μεγάλη μαϊμουδιά με αυτές τις ιστορίες. Αλλά δεν είναι μόνο οι 100 υπουργοί, είναι και συνδικαλιστές, εργατοπατέρες που έχουν πράματα και θάματα… Πού τα βρήκαν;

Στο δεύτερο γύρο ποιον θα υποστηρίξετε; Αν είμαστε εμείς εμάς, αλλιώς θα ψηφίσουμε τον λιγότερο κακό. Θέλω να πω ότι είμαι περήφανος για το ψηφοδέλτιό μας. Ο Γιάννης Κακλέας, η Φαίη Κοκκινοπούλου, ο Νότης Μαυρουδής, οι καλλιτέχνες που κατεβαίνουν σε εμάς, δεν είναι απλά λαμπερά πρόσωπα, γνωρίζουν. Τώρα, στο δεύτερο γύρο εγώ ξέρω ποιον θα ψηφίσω, αλλά δεν θέλω να το προτείνω στους ψηφοφόρους μου. Ξέρουν τι να προτιμήσουν. Και πρέπει κάποιον να προτιμήσουν! Γιατί π.χ. το ΚΚΕ, αυτό το ιστορικό απολίθωμα, προτείνει στο β΄ γύρο οι ψηφοφόροι του να ψηφίσουν πάλι Λαϊκή Συσπείρωση, ακόμα κι αν δεν είναι μέσα. Δηλαδή προτείνουν να ψηφίσουν άκυρα. Αυτό είναι γελοιότητα, καραγκιοζιλίκι! Και έχει ιστορική ευθύνη η Αριστερά που έχουμε δημάρχους και νομάρχες που είναι στα όρια του φασίστα και του γελοίου υποκειμένου και έχουν λεηλατήσει ταμεία. Έχει ευθύνη η Αριστερά, κάποιοι αγανακτισμένοι πολίτες και κάποιοι πιτσιρικάδες φίλοι μου που λένε «να πάνε να γαμηθούν, εγώ δεν ψηφίζω». Οι κακοί «Άρχοντες» εκλέγονται από αυτούς που δεν ψηφίζουν… Και βέβαια υπήρξαν και αριστεροί κακοί δήμαρχοι που κακοδιαχειρίστηκαν.

Τη θητεία του Νικήτα Κακλαμάνη πώς την κρίνετε; Είναι κακός δήμαρχος. Δεν μπορώ να σου πω πόσο χειρότερος είναι από τον Αβραμόπουλο και την Μπακογιάννη, αλλά είναι κακός. Και του το έχω πει. Ήμουν στην «Ανοιχτή πόλη» και είχαμε κάνει προτάσεις στο δημοτικό συμβούλιο. Μας έγραψαν στα παπάρια τους. Και συνέχισαν τα νταλαβέρια με τους μεγαλοεργολάβους και την οργανωμένη μαφία του Δήμου.

Ποια είναι η άποψή σας για αυτό που είπε ο Σαμαράς, ότι οι αυτοδιοικητικές εκλογές είναι δημοψήφισμα για το μνημόνιο; Είναι άδικο να κυνηγάνε τον Σαμαρά. Αν η ΝΔ είναι ο γάιδαρος, χτυπάνε το σαμάρι! Όσον αφορά αυτά τα περί δημοψηφισματικού χαρακτήρα είναι παπαριές. Όποιος θέλει δημοψήφισμα, ας κάνει δημοψήφισμα. Όποιος θέλει να μετρήσει τα ποσοστά του κόμματός του, να πάει στις εθνικές εκλογές! Αυτές είναι εκλογές αυτοδιοικητικές. Δεν είναι δημοψήφισμα ούτε για το μνημόνιο, ούτε για τον Καποδίστρια, ούτε για τον Ικτίνο και τον Καλλικράτη.

Με τι ποσοστό θα είσαστε ευχαριστημένος;

Με ένα 25% θα είμαι ευχαριστημένος, κάτω από 10% θα στενοχωρηθώ κάπως, αν πέσουμε κάτω από 5% θα κλαίω με μαύρο δάκρυ και παρακαλώ πολύ να με ψηφίσετε γιατί αλλιώς θα κρατήσω την αναπνοή μου!!! Από τον Αστερίξ είναι αυτό, είναι κλεμμένο…

Έχετε μετανιώσει για…  Όχι!

Γενικώς; Για τη φράση «να καεί να καεί το μπουρδέλο η Βουλή»; Όχι καθόλου! Γαμιέται ο Θρύλος και ο Πειραιάς επίσης… το λέω αλλά δεν το εννοώ! Γιατί γαμιέται ο Πειραιάς, τι φταίει; Επειδή με ενοχλούν οι κωλόγαυροι; Επειδή η κοινοβουλευτική δημοκρατία είναι κουτσουρεμένη δεν φταίει το κοινοβούλιο, φταίνε αυτοί που κάνουν εκλογοκαλπονοθευτικά συστήματα. Από το ’65 το φωνάζανε «να καεί το μπουρδέλο η Βουλή», απαξιώσανε τον κοιβουλευτισμό και ήρθε η Χούντα. Βγαίνουν οι πολίτες και λένε οι 300 που τα φάγανε… Μα αυτοί που κυβερνάνε τα έφαγαν! Βέβαια, όλοι έχουμε ευθύνες, όπως και η Αριστερά έχει μεγάλη ευθύνη που με την πολυδιάσπασή της δίνει χώρο στο δικομματισμό, αλλά αυτό είναι άλλης ποιότητας θέμα.

Σε σχέση και με την πολυδιάσπαση, ποια είναι η άποψή σας για τον Αλέξη Τσίπρα; Ο Αλέξης είναι φίλος μου και τον αγαπάω και λυπάμαι πολύ που είναι ο πρόεδρος του Συνασπισμού που θα χρεωθεί 5-6 διασπάσεις. Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ διαλύεται… εις τα εξ ων συνετέθη. Σε καμιά 15αριά ομαδούλες. Τον ξεκίνησαν 5 ομάδες, έγιναν 10, με τις διασπάσεις έγιναν 13, θα γίνουν 133 αν συνεχίσει αυτό το πράγμα. Κάποια στιγμή ο ΣΥΝ είχε δημιουργήσει μία ελπίδα που είχε μετρηθεί και στα γκάλοπ. 18%. Ήταν ουσιαστική αυτή η διεισδυτικότητα της άλλης Αριστεράς στον κόσμο. Δυστυχώς κατέρρευσε ως χάρτινος πύργος. Ήταν σοβαρές οι ευθύνες του Τσίπρα, του Αλαβάνου, του Κουβέλη, του Λαφαζάνη, όλων. Για τα γκρουπούσκουλα, τις μικρές ομάδες της Αριστεράς, δεν έχω να καταλογίσω ευθύνες. Είναι πάντα κατά, να πάμε στο βουνό, να πάρουμε τα φισεκλίκια, να κάνουμε εξέγερση και κάτι παπαριές. Η δημοκρατία θέλει σοβαρές μεταρρυθμίσεις και μεγάλο αγώνα για να διατηρείται. Ο Στάλιν δεν εξόντωσε τους εχθρούς του, εξόντωσε φίλους του. Και αυτό διάφορες ομαδούλες της Αριστεράς το θαυμάζουν και είναι έτοιμες να σε εξοντώσουν. 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ