- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Μητσοτάκης από Σόφια: Ο Κάθετος Διάδρομος αναβαθμίζει τη γεωπολιτική θέση Ελλάδας-Βουλγαρίας
«Η Ελλάδα προστάτεψε τον εναέριο χώρο της Βουλγαρίας σε ενδεχόμενες απειλές από Ανατολάς», δήλωσε ο πρωθυπουργός
Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας Ρούμεν Ράντεφ, στη Σόφια
Στην ενεργειακή συνεργασίας της Ελλάδας και της Βουλγαρίας αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεών του με τον Βούλγαρο ομόλογό του Ρούμεν Ράντεφ, στη Σόφια.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αρχικά συνεχάρη τον κ. Ράντεφ για την εκλογική του επικράτηση δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην ένταξη της Βουλγαρίας στην Ευρωζώνη αλλά και στον χώρο Σένγκεν.
Αναφορά έκανε δε στον Κάθετο Διάδρομο σημειώνοντας πως υπάρχει δυνατότητα συνεργασίας Ελλάδας και Βουλγαρίας στον τομέα της ενέργειας ώστε «να διεκδικήσουμε σημαντικά ευρωπαϊκά κονδύλια».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σημείωσε πως «ο Κάθετος Διάδρομος αναβαθμίζει τη γεωπολιτική θέση των χωρών μας, καθώς γινόμαστε πάροχοι ενεργειακής ασφάλειας για πολλές χώρες που βρίσκονται βορείως της Ελλάδας και της Βουλγαρία».
«Τα ζητήματα διασυνδεσιμότητας βρίσκονται στον πυρήνα της συνεργασίας που οραματίζομαι και που θα περιλαμβάνει έναν χερσαίο διάδρομο με αυτοκινητοδρόμους, σιδηροδρόμους που θα ξεκινά από τα λιμάνια της Ελλάδας και που θα καταλήγει στην Ουκρανία. Αυτό βεβαίως απαιτεί και τη συνεργασία της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας», τόνισε.
Τόνισε δε τη ανάγκη να συγκροτηθεί άμεσα το 5ο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας – Βουλγαρίας, ώστε να αναβαθμιστεί η διμερής συνεργασία».
Σχετικά με θέματα αμυντικής συνεργασίας, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι «η Ελλάδα στάθηκε στο πλευρό της Βουλγαρίας και προστάτεψε τον εναέριο χώρο της σε ενδεχόμενες απειλές από Ανατολάς».
Πρόσθεσε ότι «μπορούμε να κάνουμε ακόμα περισσότερα βήματα τώρα που αποκτούμε ενιαίο αμυντικό εξοπλισμό για να ενισχύσουμε την αμυντική συνεργασία προς όφελος και των διμερών σχέσεων, αλλά και της νατοϊκής συμμαχίας».
Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι τα δυτικά Βαλκάνια ανήκουν στην Ευρώπη, αλλά «τονίζουμε επίσης ότι η διαδικασία αυτή πρέπει να είναι αυτοτελής, η οποία θα λαμβάνει υπόψη και τη βούληση των βαλκανικών χωρών να σεβαστούν τους κανόνες καλής γειτονίας και να προσαρμοστούν απόλυτα στο ευρωπαϊκό κεκτημένο».
Ο Ρούμεν Ράντεφ έδωσε έμφαση στις σχέσεις της Ελλάδας και της Βουλγαρίας και αναφέρθηκε στους πολιτισμικούς δεσμούς των δύο χωρών. «Είμαι πεπεισμένος ότι από εδώ και πέρα θα δουλεύουμε πιο έντονα ώστε οι χώρες μας να καθιερωθούν ως άξονας σταθερότητας στα Βαλκάνια και σε όλη την Ευρώπη», είπε ο κ. Ράντεφ.