- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Νέο «μήνυμα» Καραμανλή για τα ελληνοτουρκικά με φόντο την παρουσία Σαμαρά
Στην εκδήλωση για το βιβλίο των Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου και Κωνσταντίνου Φίλη
Καραμανλής: «Η πολιτική των ήρεμων νερών πρέπει να μας προβληματίσει»
Με αιχμές για την πολιτική των «ήρεμων νερών» στα ελληνοτουρκικά και με αναφορές στο κράτος δικαίου εμφανίστηκε ο Κώστας Καραμανλής κατά την ομιλία του στο Μέγαρο Μουσικής, παρουσία του Αντώνη Σαμαρά, στην εκδήλωση για το βιβλίο των Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου και Κωνσταντίνου Φίλη «Η νέα παγκόσμια τάξη – Το δίκαιο της ισχύος».
Η κοινή παρουσία των δύο πρώην πρωθυπουργών της Νέας Δημοκρατίας προσέλκυσε έντονο πολιτικό ενδιαφέρον, ιδιαίτερα σε μια περίοδο όπου ο Αντώνης Σαμαράς βρίσκεται στο επίκεντρο σεναρίων περί δημιουργίας νέου πολιτικού φορέα — χωρίς ο ίδιος να έχει ανοίξει τα χαρτιά του.
Ερωτηθείς από δημοσιογράφους για τα σχετικά σενάρια, ο Μεσσήνιος πολιτικός απέφυγε να κάνει δηλώσεις και αποχώρησε χαμογελώντας. Στην ομιλία του, ο Κώστας Καραμανλής στάθηκε ιδιαίτερα στις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά, προειδοποιώντας ότι η Τουρκία συνεχίζει να προωθεί συστηματικά την αναθεωρητική της ατζέντα.
Αναφερόμενος στη «Γαλάζια Πατρίδα», υποστήριξε ότι πλέον «διδάσκεται στα σχολεία, γαλουχεί, παραπλανεί και φανατίζει τις νέες γενιές», ενώ σημείωσε ότι αποκτά πλέον θεσμικό χαρακτήρα μέσω της νομοθετικής κατοχύρωσής της στην Τουρκία.
Με φόντο αυτές τις εξελίξεις, ο πρώην πρωθυπουργός εξέφρασε ανοιχτά τον προβληματισμό του για τη στρατηγική των «ήρεμων νερών».
«Πρέπει να μας προβληματίσει η αποτελεσματικότητα της πολιτικής των “ήρεμων νερών”», ανέφερε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι όταν η στάση της Ελλάδας «παρερμηνεύεται ως υποχωρητικότητα» ή απαλλάσσει την Τουρκία από το βάρος της επιθετικής συμπεριφοράς της «στα μάτια των τρίτων», τότε «το κόστος καθίσταται δυσανάλογα μεγαλύτερο από το επιδιωκόμενο όφελος».
Παράλληλα, σημείωσε ότι η κυβέρνηση «σωστά» ενισχύει την αμυντική και αποτρεπτική ικανότητα της χώρας, ωστόσο υπογράμμισε πως απαιτείται πλέον και «διαρκής εκστρατεία δημόσιας διπλωματίας» απέναντι σε συμμάχους και εταίρους.
Ο Κώστας Καραμανλής αναφέρθηκε και στα ζητήματα κράτους δικαίου, επισημαίνοντας ότι οι «παράνομες ή τυπικά νομιμοφανείς παρακολουθήσεις» πλήττουν τη Δημοκρατία.
«Το μεγαλύτερο ίσως πλήγμα είναι η διευρυνόμενη βεβαιότητα της μεγάλης πλειοψηφίας των πολιτών ότι οι θεσμοί, πρωτίστως η Δικαιοσύνη, χειραγωγούνται», τόνισε.
Ιδιαίτερα αιχμηρός εμφανίστηκε και απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, κάνοντας λόγο για «απογοητευτική αδυναμία» να διαδραματίσει διεθνή ρόλο ανάλογο των δυνατοτήτων της, ενώ απέδωσε το πρόβλημα σε έλλειψη σοβαρής ηγεσίας αλλά και στις δυσκολίες λήψης κοινών αποφάσεων μεταξύ των κρατών-μελών.
Στην εκδήλωση έδωσαν επίσης το «παρών» ο Προκόπης Παυλόπουλος, η Όλγα Κεφαλογιάννη, ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης, ο Χρήστος Σταϊκούρας, ο Ευριπίδης Στυλιανίδης, ο Κώστας Σκρέκας, ο Μάνος Κόνσολας, ο Βασίλης Υψηλάντης και ο Ευάγγελος Αποστολάκης.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Με αφορμή το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τη Βιομηχανί
«Η Δυτική Μακεδονία έχει κάθε λόγο πια να ατενίζει το μέλλον με αισιοδοξία», έγραψε ο πρωθυπουργός
«Ο πατριωτισμός της Δημοκρατικής Παράταξης δεν ήταν ποτέ οι εύκολες κραυγές» σημειώνει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ
Το σχόλιο για τον Αλέξη Τσίπρα
Τι πρέπει να προσέξετε πριν τις αγορές σας
Η ανάλυση των στοιχείων της Eurostat
Ο βασικός εθνικός στόχος που θα θέσει
«Απίστευτη η σύγχυση, η παροχολογία και η ασχετοσύνη της αντιπολίτευσης» σημείωσε ο πρωθυπουργός
Στο επίκεντρο η πτωτική πορεία του χρέους
Η ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας
«Η Δυτική Μακεδονία μπορεί να αλλάξει», δήλωσε ο πρωθυπουργός από την Κοζάνη
«Οι πολίτες έχουν και μνήμη και κρίση» - Περιοδεία του πρωθυπουργού στη Δυτική Μακεδονία
Για τις παραβάσεις επιβλήθηκε πρόστιμο που ξεπέρασε τα 5.000 ευρώ
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερωθούν για τα αποτελέσματα της κλήρωσης
Νέο «Εξοικονομώ» για 62.000 κατοικίες - Aύξηση έως και 100 ευρώ τον χρόνο στο επίδομα θέρμανσης
«Μετρό με Τσίπρα - Μετρό με Μητσοτάκη»: Η φωτογραφία που ανέβασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος
«Το ΚΑΤ θα το παραδώσω στον διάδοχό μου εντελώς καινούργιο», ανέφερε υπουργός Υγείας
«Συνεχίζουμε με ακόμη πιο στοχευμένες παρεμβάσεις όπου υπάρχει κίνδυνος», τόνισε ο Περιφερειάρχης
Απάντηση μέσω συνεργατών του δίνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος - Η ανάρτηση της Έλενας Ακρίτα
«Η Κοζάνη αποκτά ένα νέο νοσοκομείο-κόσμημα» - Επίσκεψη του πρωθυπουργού στη νέα πτέρυγα του Μαμάτσειου Γενικού Νοσοκομείου
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.