- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Μαρινάκης κατά Τσίπρα για τις τράπεζες: «Ξεφεύγει από τα όρια του θράσους»
Σκληρή σύγκρουση κυβέρνησης και Τσίπρα για τράπεζες, προμήθειες, δάνεια και capital controls
Μαρινάκης και Τσίπρας συγκρούονται σφοδρά για τράπεζες, προμήθειες, δάνεια και την οικονομική πολιτική
Ηχηρή πολιτική αντιπαράθεση προκάλεσε η νέα παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα για το τραπεζικό σύστημα, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Παύλο Μαρινάκη να εξαπολύει σφοδρή επίθεση κατά του πρώην πρωθυπουργού, κάνοντας λόγο για «θράσος» και «επικίνδυνο λαϊκισμό».
Ο Παύλος Μαρινάκης, σε ανακοίνωσή του, κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα ότι επιχειρεί να εμφανιστεί ως υπερασπιστής των αδύναμων πολιτών και των δανειοληπτών, παρότι, όπως ανέφερε, επί των ημερών της διακυβέρνησής του επιβλήθηκαν capital controls και έκλεισαν οι ελληνικές τράπεζες.
Η επίθεση Παύλου Μαρινάκη στον Τσίπρα
Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος υποστήριξε ότι ο πρώην πρωθυπουργός «ξεφεύγει από τα όρια του θράσους», σημειώνοντας πως ήταν εκείνος που «διέλυσε το πιστωτικό σύστημα της χώρας», έστειλε συνταξιούχους «στις ουρές της ντροπής» και παρέδωσε τα «κόκκινα δάνεια» στα funds.
Παράλληλα, κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα ότι ενώ είχε εκλεγεί με συνθήματα υπέρ της προστασίας της πρώτης κατοικίας, τελικά επέτρεψε ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και κατήργησε οριζόντια την προστασία της πρώτης κατοικίας το 2019.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υποστήριξε ακόμη ότι η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει προχωρήσει σε ουσιαστικές παρεμβάσεις υπέρ των πολιτών, αναφέροντας την κατάργηση τραπεζικών προμηθειών σε βασικές συναλλαγές, τη λειτουργία του συστήματος IRIS για δωρεάν μεταφορές χρημάτων και τις ρυθμίσεις μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού.
Όπως σημείωσε, έχουν ήδη πραγματοποιηθεί περισσότερες από 60.000 ρυθμίσεις συνολικών οφειλών ύψους 18,6 δισ. ευρώ, ενώ με τα νέα μέτρα μειώνεται το όριο ένταξης στον εξωδικαστικό μηχανισμό από 10.000 σε 5.000 ευρώ, ώστε να ενταχθούν περισσότεροι μικροοφειλέτες.
Η παρέμβαση Τσίπρα για τις τράπεζες
Νωρίτερα, ο Αλέξης Τσίπρας είχε προχωρήσει σε νέα δημόσια παρέμβαση μέσω social media, κάνοντας λόγο για «κρατικά εγγυημένη αισχροκέρδεια» των τραπεζών.
Σε βίντεο που δημοσίευσε, ο πρώην πρωθυπουργός υποστήριξε ότι οι τράπεζες καταγράφουν υπέρογκα έσοδα από προμήθειες και χρεώσεις, τα οποία, όπως ανέφερε, εμφανίζονται αυξημένα κατά 25%, φτάνοντας τα 2,44 δισ. ευρώ το 2025.
Επιπλέον, στάθηκε στη μεγάλη διαφορά μεταξύ επιτοκίων καταθέσεων και δανείων, κάνοντας λόγο για τη μεγαλύτερη απόκλιση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ αναφέρθηκε και στον αναβαλλόμενο φόρο, μέσω του οποίου, όπως είπε, οι τράπεζες συμψηφίζουν μελλοντικές φορολογικές υποχρεώσεις με ζημιές προηγούμενων ετών.
Ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε ακόμη ότι η πρόσβαση στον δανεισμό έχει καταστεί εξαιρετικά δύσκολη για νοικοκυριά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τονίζοντας χαρακτηριστικά πως «δάνειο μπορεί να πάρει μόνο όποιος μπορεί να αποδείξει ότι δεν το χρειάζεται».
Οι προτάσεις και η πολιτική σύγκρουση
Ο πρώην πρωθυπουργός πρότεινε σειρά παρεμβάσεων για τον τραπεζικό τομέα, μεταξύ των οποίων η επιβολή εισφοράς στα υπερκέρδη των τραπεζών και άλλων μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, η κατάργηση καταχρηστικών χρεώσεων και προμηθειών, καθώς και η δικαιότερη φορολόγηση των μερισμάτων.
Κλείνοντας την παρέμβασή του, υποστήριξε ότι απαιτείται πολιτική βούληση για σύγκρουση με ισχυρά συμφέροντα και στήριξη της κοινωνίας.
Απαντώντας, ο Παύλος Μαρινάκης χαρακτήρισε τον Αλέξη Τσίπρα «περιφερόμενο κίνδυνο για τη χώρα», σημειώνοντας ότι οι πολίτες έχουν επιλέξει από το 2019 μια διαφορετική πορεία και όχι «επιστροφή στις μάχες του παρελθόντος».