- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Με πλήρη σεβασμό στο διεθνές δίκαιο η φύλαξη των συνόρων, απαντά το Υπ. Προστασίας του Πολίτη στο BBC
Για στρατολόγηση μεταναστών ως μισθοφόρων, έκανε λόγο το βρετανικό δίκτυο
Πηγές του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη απαντούν σε δημοσίευμα του BBC για καταγγελίες στρατολόγησης μεταναστών από την Ελληνική Αστυνομία
Απάντηση στο άρθρο του BBC το οποίο παρουσιάζει καταγγελίες περί μισθοφόρων που απωθούσαν πρόσφυγες και μετανάστες στα ελληνικά σύνορα προς την Τουρκία, δίνουν πηγές του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.
Σύμφωνα με την ενημέρωση οι συγκεκριμένοι ισχυρισμοί συνδέονται με περιστατικά που φέρονται να έλαβαν χώρα επί υπηρεσιακής κυβέρνησης το 2023 ενώ επισημαίνεται πως οι ελληνικές Αρχές έχουν τοποθετηθεί κατ’ επανάληψη τα τελευταία χρόνια επί αντίστοιχων ισχυρισμών, με σαφήνεια και τεκμηρίωση, ενώ υπενθυμίζεται ότι «η πάγια θέση της Ελληνικής Αστυνομίας είναι απολύτως ξεκάθαρη: η προστασία των συνόρων της χώρας πραγματοποιείται στο πλαίσιο του διεθνούς, ενωσιακού και εθνικού δικαίου, με πλήρη σεβασμό στα θεμελιώδη δικαιώματα και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια».
Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ακόμη ότι ανάλογες εκθέσεις και δημοσιεύματα βασίζονται κατά κύριο λόγο σε μαρτυρίες και δευτερογενή στοιχεία, τα οποία, όπως αναφέρουν, δεν είναι δυνατόν να επιβεβαιωθούν.
Αναλυτικά η ενημέρωση από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη
«Επισημαίνεται καταρχάς ότι οι καταγγελίες που δημοσιεύονται σε διεθνές μέσο ενημέρωσης και αφορούν τα χερσαία σύνορα της χώρας, συνδέονται με ισχυρισμούς για περιστατικά που έλαβαν χώρα επί υπηρεσιακής κυβέρνησης το 2023.
Σημειώνεται ότι οι ελληνικές Αρχές έχουν τοποθετηθεί κατ’ επανάληψη τα τελευταία χρόνια επί αντίστοιχων ισχυρισμών, με σαφήνεια και τεκμηρίωση.
Η πάγια θέση της Ελληνικής Αστυνομίας είναι ξεκάθαρη: η προστασία των συνόρων της χώρας πραγματοποιείται στο πλαίσιο του διεθνούς, ενωσιακού και εθνικού δικαίου, με πλήρη σεβασμό στα θεμελιώδη δικαιώματα και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.
Υπενθυμίζεται ότι αντίστοιχες εκθέσεις και δημοσιεύματα βασίζονται κατά κύριο λόγο σε μαρτυρίες και δευτερογενή στοιχεία, τα οποία δεν είναι δυνατόν να επιβεβαιωθούν, ενώ η αξιολόγησή τους στηρίζεται συχνά στη σύγκλιση καταγγελιών και όχι σε αποδεικτικά δεδομένα.
Σε κάθε περίπτωση, οι εν λόγω καταγγελίες λαμβάνονται σοβαρά υπόψιν, αξιολογούνται και διερευνώνται άμεσα και θεσμικά, σύμφωνα με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο και τους μηχανισμούς ελέγχου και λογοδοσίας που λειτουργούν τόσο σε εθνικό, όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Υπενθυμίζεται ότι, η διαχείριση των μεταναστευτικών ροών αποτελεί σύνθετη πρόκληση, ιδίως σε περιοχές αυξημένης πίεσης, όπως τα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Ελλάδα ανταποκρίνεται σε αυτή την ευθύνη με συνέπεια, διασφαλίζοντας παράλληλα την τήρηση της νομιμότητας και των διεθνών υποχρεώσεών της. Παράλληλα, οι αρμόδιες Αρχές παραμένουν στη διάθεση κάθε θεσμικού φορέα για την παροχή στοιχείων και τη συνδρομή σε κάθε διαδικασία που αποσκοπεί στη διασφάλιση της διαφάνειας και της αντικειμενικής αποτύπωσης των πραγματικών δεδομένων».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος παρουσίασε στοιχεία για τη μείωση των μεταναστευτικών ροών και άσκησε κριτική στον Αλέξη Τσίπρα
O Πρόεδρος της Δημοκρατίας ευχήθηκε στον κ. Παπαστεργιάδη κάθε επιτυχία στο έργο και στις δράσεις της κοινότητας
Eπίσκεψη στο αμαξοστάσιο πλατείας Αττικής της Ο.ΣΥ
Επιστολή στον πρόεδρο της Βουλής
«Καλώ τους πολίτες να μην επενδύσουν σε πρόσωπα που τους πρόδωσαν επανειλημμένα»
Η ανάρτηση του αντιπροέδρου της Κυβέρνησης
Κυρανάκης: «Οι προτάσεις που θα προκύπτουν πρέπει να είναι εφαρμόσιμες, κοστολογημένες και ρεαλιστικές»
Το κρίσιμο ερώτημα δεν είναι μόνο τι υπόσχεται κάθε κόμμα, αλλά και το με ποιους, με ποιο πρόγραμμα και με ποια κοινοβουλευτική πλειοψηφία σκοπεύει να κυβερνήσει.
Συνομιλίες με ενδιαφέροντες ανθρώπους για ενδιαφέροντα πράγματα, εντός κι εκτός επικαιρότητας - πάντα με βλέμμα λοξό
«Το σύστημα που κάποιοι έβλεπαν ως ένα πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας είναι σήμερα ένα από τα ισχυρά της χαρτιά» τόνισε
Ο Νίκος Ανδρουλάκης ανακοινώνει τις προτάσεις του κόμματος σε ειδική ημερίδα στο Ωδείο Αθηνών
«Κακομοιριά είναι να ασχολείσαι με όλα τα υπόλοιπα εκτός από το πώς θα δημιουργήσεις έναν έμπιστο πολιτικό χώρο»
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης μίλησε για την ανάγκη αυτοδυναμίας της ΝΔ
Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας δεν προσήλθε στη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής
«Κανένας άνθρωπος δεν γεννήθηκε για να κρύβεται» τονίζει
Ζητά ελέγχους, διαφάνεια στις αυξήσεις και εξηγήσεις για την εποπτεία της αγοράς
Πώς συνέδεσε το χρονοδιάγραμμα για τη Συνταγματική Αναθεώρηση
«H Αστυνομία δεν υπάρχει για να δολοφονεί» είπε αναφερομένος στην υπόθεση του Άργους
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.