- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Με πλήρη σεβασμό στο διεθνές δίκαιο η φύλαξη των συνόρων, απαντά το Υπ. Προστασίας του Πολίτη στο BBC
Για στρατολόγηση μεταναστών ως μισθοφόρων, έκανε λόγο το βρετανικό δίκτυο
Πηγές του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη απαντούν σε δημοσίευμα του BBC για καταγγελίες στρατολόγησης μεταναστών από την Ελληνική Αστυνομία
Απάντηση στο άρθρο του BBC το οποίο παρουσιάζει καταγγελίες περί μισθοφόρων που απωθούσαν πρόσφυγες και μετανάστες στα ελληνικά σύνορα προς την Τουρκία, δίνουν πηγές του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.
Σύμφωνα με την ενημέρωση οι συγκεκριμένοι ισχυρισμοί συνδέονται με περιστατικά που φέρονται να έλαβαν χώρα επί υπηρεσιακής κυβέρνησης το 2023 ενώ επισημαίνεται πως οι ελληνικές Αρχές έχουν τοποθετηθεί κατ’ επανάληψη τα τελευταία χρόνια επί αντίστοιχων ισχυρισμών, με σαφήνεια και τεκμηρίωση, ενώ υπενθυμίζεται ότι «η πάγια θέση της Ελληνικής Αστυνομίας είναι απολύτως ξεκάθαρη: η προστασία των συνόρων της χώρας πραγματοποιείται στο πλαίσιο του διεθνούς, ενωσιακού και εθνικού δικαίου, με πλήρη σεβασμό στα θεμελιώδη δικαιώματα και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια».
Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ακόμη ότι ανάλογες εκθέσεις και δημοσιεύματα βασίζονται κατά κύριο λόγο σε μαρτυρίες και δευτερογενή στοιχεία, τα οποία, όπως αναφέρουν, δεν είναι δυνατόν να επιβεβαιωθούν.
Αναλυτικά η ενημέρωση από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη
«Επισημαίνεται καταρχάς ότι οι καταγγελίες που δημοσιεύονται σε διεθνές μέσο ενημέρωσης και αφορούν τα χερσαία σύνορα της χώρας, συνδέονται με ισχυρισμούς για περιστατικά που έλαβαν χώρα επί υπηρεσιακής κυβέρνησης το 2023.
Σημειώνεται ότι οι ελληνικές Αρχές έχουν τοποθετηθεί κατ’ επανάληψη τα τελευταία χρόνια επί αντίστοιχων ισχυρισμών, με σαφήνεια και τεκμηρίωση.
Η πάγια θέση της Ελληνικής Αστυνομίας είναι ξεκάθαρη: η προστασία των συνόρων της χώρας πραγματοποιείται στο πλαίσιο του διεθνούς, ενωσιακού και εθνικού δικαίου, με πλήρη σεβασμό στα θεμελιώδη δικαιώματα και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.
Υπενθυμίζεται ότι αντίστοιχες εκθέσεις και δημοσιεύματα βασίζονται κατά κύριο λόγο σε μαρτυρίες και δευτερογενή στοιχεία, τα οποία δεν είναι δυνατόν να επιβεβαιωθούν, ενώ η αξιολόγησή τους στηρίζεται συχνά στη σύγκλιση καταγγελιών και όχι σε αποδεικτικά δεδομένα.
Σε κάθε περίπτωση, οι εν λόγω καταγγελίες λαμβάνονται σοβαρά υπόψιν, αξιολογούνται και διερευνώνται άμεσα και θεσμικά, σύμφωνα με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο και τους μηχανισμούς ελέγχου και λογοδοσίας που λειτουργούν τόσο σε εθνικό, όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Υπενθυμίζεται ότι, η διαχείριση των μεταναστευτικών ροών αποτελεί σύνθετη πρόκληση, ιδίως σε περιοχές αυξημένης πίεσης, όπως τα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Ελλάδα ανταποκρίνεται σε αυτή την ευθύνη με συνέπεια, διασφαλίζοντας παράλληλα την τήρηση της νομιμότητας και των διεθνών υποχρεώσεών της. Παράλληλα, οι αρμόδιες Αρχές παραμένουν στη διάθεση κάθε θεσμικού φορέα για την παροχή στοιχείων και τη συνδρομή σε κάθε διαδικασία που αποσκοπεί στη διασφάλιση της διαφάνειας και της αντικειμενικής αποτύπωσης των πραγματικών δεδομένων».
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ανάμεσα στην οικονομική πίεση και στη διατήρηση της ψυχικής υγείας, οι Έλληνες συνεχίζουν να ταξιδεύουν
Κατά τη λειτουργία τέθηκε σε προσκύνηση το Ιερό Λείψανο του Αγίου Πρωτομάρτυρος Στεφάνου
Επίθεση στο πολιτικό γραφείο και στην κατοικία της υφυπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου
Η ώρα που μπαίνουν τα λεφτά στα ΑΤΜ
«Ο Θεός μου έκανε δώρο και μου έστειλε μια προειδοποίηση»
Η ακρίβεια δεν αντιμετωπίζεται με λόγια και ωραίες φωτογραφίες
«Η Σέβη έχει μάθει σε όλη της τη ζωή να μην φοβάται και δίνει το παράδειγμα για όλους μας»
Η πρώτη αντίδραση της υφυπουργού για τα απειλητικά συνθήματα στο πολιτικό της γραφείο
«Ακυβερνησία δεν υπάρχει - υπάρχει απλώς δυστοκία στη δημιουργία κυβερνήσεων», λέει ο Στάθης Καλύβας
Τι ισχύει με τη μηνιαία δόση, αναλυτικά παραδείγματα
Τι είπε για τους συλληφθέντες στην υπόθεση της Βάγιας Νέστορα
Τι ισχύει με την έκπτωση 2%
Νέα συνεδρίαση το επόμενο Σαββατοκύριακο
Τετραετής ορίζοντας για τις άγονες γραμμές
Ολοκληρώθηκε η δημόσια διαβούλευση για το νομοσχέδιο του υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας
Όλες οι πληρωμές σε επιδόματα και λοιπές παροχές
Αυτόματα η μείωση για τους οδηγούς
Ολοταχώς για να πέσει κάτω από το 120% το 2029
Μνημόνιο Συνεργασίας του Δήμου Αθηναίων με τον Ερυθρό Σταυρό
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.