Πολιτικη & Οικονομια

Γ. Κεφαλογιάννης: Φέτος θα έχουμε τον υψηλότερο αριθμό πυροσβεστών

Από τους 14.000 πριν μερικά χρόνια περνάμε στους 19.000 το 2026, τόνισε ο υπουργός

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Η περίοδος καθαρισμού των οικοπέδων ξεκινά από την 1η Απριλίου και, ανάλογα με τις κλιματολογικές συνθήκες, μπορεί να φτάσει έως τις 15 Ιουνίου

«Φέτος θα έχουμε την ευτυχή συγκυρία να μπούμε στην αντιπυρική περίοδο με τον υψηλότερο αριθμό γυναικών και ανδρών του Πυροσβεστικού Σώματος», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Γιάννης Κεφαλογιάννης, μιλώντας το βράδυ της Δευτέρας στην εκπομπή «Πίσω από τις Γραμμές» του Action 24.

Όπως σημείωσε ο Γιάννης Κεφαλογιάννης, το 2026 το προσωπικό του Πυροσβεστικού Σώματος, μαζί με τους εποχικούς πυροσβέστες, θα φτάσει περίπου τις 19.000 γυναίκες και άνδρες, έναντι περίπου 18.000 πέρυσι, ενώ πριν από έξι χρόνια ο αριθμός των στελεχών κυμαινόταν στους 13.900.

Ο Υπουργός εξήγησε ότι για το 2026 προβλέπονται συνολικά 1.076 νέες προσλήψεις. Μέρος αυτών αφορά αποφοίτους των παραγωγικών σχολών αξιωματικών και πυροσβεστών, ενώ περίπου 600 θέσεις θα καλυφθούν μέσω προκήρυξης για πυροσβέστες επί θητεία, η οποία αναμένεται να εκδοθεί εντός Απριλίου.

Αναφερόμενος στη φετινή αντιπυρική περίοδο, ο κ. Κεφαλογιάννης επισήμανε ότι τα τελευταία χρόνια οι πυρκαγιές στην Ευρώπη εμφανίζουν αυξημένη ένταση, γεγονός που καθιστά τις αντιπυρικές περιόδους ολοένα πιο απαιτητικές. Όπως εξήγησε, ακόμη και ένας ιδιαίτερα βροχερός χειμώνας δεν συνεπάγεται απαραίτητα ευνοϊκότερες συνθήκες για το καλοκαίρι, καθώς η αυξημένη βλάστηση μπορεί να μετατραπεί σε καύσιμη ύλη κατά τη διάρκεια παρατεταμένων περιόδων καύσωνα ή ξηρασίας.

Στο πεδίο της πρόληψης, ο Υπουργός αναφέρθηκε στο πλαίσιο ελέγχου για τον καθαρισμό οικοπέδων και ακάλυπτων χώρων. Όπως σημείωσε, με το νομοσχέδιο «Ενεργή Μάχη» προβλέπεται πλέον η δυνατότητα ελέγχου τόσο ιδιωτικών όσο και δημοτικών ή δημόσιων ακινήτων, με την επιβολή προστίμων σε περιπτώσεις μη συμμόρφωσης. Υπενθύμισε επίσης ότι την προηγούμενη χρονιά καταγράφηκαν περίπου 700.000 δηλώσεις καθαρισμού οικοπέδων, ενώ για πρώτη φορά επιβλήθηκαν πρόστιμα σε όσους δεν τήρησαν τις σχετικές υποχρεώσεις.

Παράλληλα, διευκρίνισε ότι η περίοδος καθαρισμού των οικοπέδων ξεκινά από την 1η Απριλίου και, ανάλογα με τις κλιματολογικές συνθήκες, μπορεί να φτάσει έως τις 15 Ιουνίου, επισημαίνοντας ότι ο καθαρισμός των χώρων αυτών αποτελεί διαρκή υποχρέωση κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στην ενίσχυση των εναέριων μέσων πυρόσβεσης. Όπως σημείωσε, στο πλαίσιο του προγράμματος «ΑΙΓΙΣ» η χώρα προχωρά στην προμήθεια επτά νέων αεροσκαφών τύπου Canadair 515, ενώ παράλληλα δρομολογείται πρόγραμμα αναβάθμισης των υφιστάμενων Canadair 415. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, η πρώτη αναβαθμισμένη μονάδα αναμένεται να είναι διαθέσιμη το 2027, ενώ η διαδικασία θα εξελιχθεί σταδιακά έως το 2030 ώστε να μην υπάρξει κενό στον επιχειρησιακό σχεδιασμό της χώρας.