Πολιτικη & Οικονομια

Κοτζιάς προς ΕΕ: Δώστε μας, αλλιώς Χρυσή Αυγή

Η Ρωσία μάς δίνει προκαταβολή 5 δισ. για αγωγό αερίου

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

«Θέλουν να μας στηρίξουν για να έχουμε ανάπτυξη... ή αποφασίζουν ν΄ αφήσουν την Ελλάδα να αντιμετωπίζει δυσκολίες, να την τιμωρήσουν και να δώσουν ένα παράδειγμα τού τι συμβαίνει σε μια χώρα που έχει αριστερή κυβέρνηση; …Δε δίνετε μια λύση στην Ελλάδα, πιέζετε την ελληνική κυβέρνηση; … Η Χρυσή Αυγή έρχεται. Κανέναν δεν συμφέρει αυτό, για αυτό θα βρουν μια λύση».

Αυτά είπε ο υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Κοτζιάς σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Reuters, η οποία δημοσιεύεται σήμερα Σάββατο.

Στην ίδια συνέντευξη, ο υπουργός, αναφερόμενος στη συνεργασία με τη Ρωσία για την κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου, δήλωσε: «Με βάση τους ρωσικούς υπολογισμούς, η επένδυση στο ελληνικό τμήμα του αγωγού αυτού θα μπορούσε να ανέρχεται στα 2-2,5 δισ. δολάρια»… Ως προκαταβολή για τα μελλοντικά κέρδη του αγωγού αυτού, είπε ότι, κατά τους Ρώσους, η Ελλάδα θα πάρει ποσό παραπλήσιο με ό,τι θα εισέπραττε η Βουλγαρία από τον αγωγό South Stream. «Δεν είμαι βέβαιος αλλά είναι περίπου πέντε δισ. δολάρια».

Άλλα σημεία της συνέντευξης:

• Σέβομαι τη Γερμανία όχι όμως και τη γερμανική πολιτική ή τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει το Βερολίνο την ελληνική οικονομία

• Η δαπραγμάτευση με τους εταίρους «είναι σαν το παιχνίδι του δειλού, αλλά όχι το είδος του παιχνιδιού που ξέρετε. Αυτό που ξεχνούν οι φίλοι μας είναι ότι δεν έχουμε καύσιμα για να κινηθούμε... Θέλουμε να καταλήξουμε σε ... συμβιβασμό και στο τέλος θα το κάνουμε»

• Ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ των για ενεργειακά θέματα κ. Έιμος Χοκστάιν θα βρίσκεται στην Αθήνα σε δύο εβδομάδες για να παρουσιάσει ένα εναλλακτικό [ως προς το ρώσικο] και δυνητικά ευρύτερο σχέδιο κατασκευής φυσικού αγωγού, που θα μπορούσε να περιλαμβάνει επίσης την Αλβανία και τη Βοσνία.