Πολιτικη & Οικονομια

Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου: Ανάκληση ασύλου στον πρόεδρο της Πακιστανικής Κοινότητας – ριζική αύξηση ελέγχων

Επανεξέταση εκατοντάδων φακέλων με εντολή Πλεύρη – 583 ανακλήσεις την πενταετία 2021-2025

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ανακλήθηκε το άσυλο από το Υπουργείο Μετανάστευσης σε 33 άτομα, μεταξύ τους ο Τζαβέντ Ασλάμ, μετά από επανελέγχους υποθέσεων διεθνούς προστασίας

Ο πρόεδρος της Πακιστανικής Κοινότητας στην Ελλάδα, Τζαβέντ Ασλάμ, περιλαμβάνεται στις περιπτώσεις προσώπων των οποίων ανακαλείται το καθεστώς πρόσφυγα, στο πλαίσιο της οδηγίας του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου Θάνου Πλεύρη για επανεξέταση υποθέσεων διεθνούς προστασίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, μέσα σε δύο εβδομάδες ανακλήθηκε άσυλο σε 33 πολίτες τρίτων χωρών, ενώ έχει δοθεί από τον Υπουργό Μετανάστευσης εντολή για έλεγχο εκατοντάδων φακέλων.

Υπουργείο Μετανάστευσης: Ραγδαία αύξηση ανακλήσεων τα τελευταία χρόνια

Η εφαρμογή της διαδικασίας έχει εντατικοποιηθεί αισθητά.
Την περίοδο 2013–2020 καταγράφηκαν μόλις 19 ανακλήσεις καθεστώτος διεθνούς προστασίας. Αντίθετα, την πενταετία 2021–2025 ανήλθαν σε 583, ενώ μόνο το 2025 έφτασαν τις 196 — αριθμός πολλαπλάσιος ολόκληρης της προηγούμενης επταετίας. Για το 2026 έχουν ήδη δρομολογηθεί επιπλέον 47 υποθέσεις.

Στο υπουργείο σημειώνουν ότι η μεταβολή αποτυπώνει πιο ενεργητική αξιοποίηση των νομικών εργαλείων.

Πότε ανακαλείται το καθεστώς πρόσφυγα

Σύμφωνα με το εθνικό και ευρωπαϊκό δίκαιο, η ανάκληση προβλέπεται όταν:

  • το πρόσωπο συνιστά κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια,

  • υπάρχει τελεσίδικη καταδικαστική απόφαση που το καθιστά απειλή για την κοινωνία,

  • έχουν αλλάξει ουσιωδώς και μόνιμα οι συνθήκες στη χώρα καταγωγής.

Πηγές του υπουργείου τονίζουν ότι κάθε υπόθεση εξετάζεται εξατομικευμένα και ότι η διαδικασία δεν έχει τιμωρητικό χαρακτήρα αλλά αποτελεί έλεγχο νομιμότητας.

Οι πρόσφατες υποθέσεις αφορούν, μεταξύ άλλων, υπηκόους Συρίας, Πακιστάν, Αιγύπτου και Ιράκ, με στόχο — όπως αναφέρεται — την ισορροπία ανάμεσα στην προστασία δικαιούχων ασύλου και την ασφάλεια και κοινωνική συνοχή.