- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Καισαριανή — Το ΥΠΠΟ κινείται για την απόκτηση φωτογραφιών από την εκτέλεση των 200
Το θέμα θα εξεταστεί την Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων
Φωτογραφίες από την εκτέλεση των 200 στην Καισαριανή στο eBay — Το ΥΠΠΟ κινείται για την απόκτησή τους
Σε διαδικασία διερεύνησης για την απόκτηση φωτογραφικών τεκμηρίων που σχετίζονται με την εκτέλεση των 200 πατριωτών στην Καισαριανή την Πρωτομαγιά του 1944 προχωρά το Υπουργείο Πολιτισμού, μετά την εμφάνιση σχετικού υλικού σε διαδικτυακή πλατφόρμα δημοπρασιών.
Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο, δώδεκα φωτογραφίες που αποτυπώνουν τις τελευταίες στιγμές των μελλοθανάτων στην Καισαριανή εμφανίστηκαν προς πώληση στο eBay από συλλέκτη που ειδικεύεται σε αναμνηστικά του Γερμανικού Στρατού και τεκμήρια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Το ΥΠΠΟ εκτιμά ότι είναι πολύ πιθανό το υλικό να είναι αυθεντικό, ενώ επισημαίνει ότι υπάρχουν νομικές δυσκολίες ως προς τη διεκδίκησή του.
Το θέμα θα εξεταστεί την Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων, το οποίο θα αποφασίσει για τον χαρακτηρισμό ή μη των φωτογραφιών ως μνημείου — διαδικασία που αποτελεί βασική προϋπόθεση ώστε το ελληνικό κράτος να κινηθεί για την απόκτησή τους.
Σε σχέση με την τεκμηρίωση της αυθεντικότητας, το υπουργείο σημειώνει ότι η διακίνηση φωτογραφιών που τραβήχτηκαν από στρατιώτες του Γ’ Ράιχ σε κατεχόμενες χώρες είναι γνωστό και μελετημένο φαινόμενο. Μετά τον πόλεμο, δίκτυα βετεράνων στη Γερμανία αντάλλασσαν και ανατύπωναν τέτοιο υλικό, με χαρακτηριστική περίπτωση τον κύκλο του περιοδικού «Wildente», που εξέδιδε ο δημοσιογράφος των μονάδων προπαγάνδας του Γκέμπελς, Günther Heysing. Σύμφωνα με το ΥΠΠΟ, οι συγκεκριμένες φωτογραφίες ενδέχεται να εντάσσονται σε αυτό το πλαίσιο, στοιχείο που εξετάζεται και με βάση τα χαρακτηριστικά των εκτυπώσεων.
Παράλληλα, εμπειρογνώμονες του υπουργείου έχουν ήδη έρθει σε επαφή με τον συλλέκτη και σχεδιάζουν επίσκεψη στη Γάνδη του Βελγίου, προκειμένου να αξιολογήσουν την αυθεντικότητα, τη νομιμότητα προέλευσης και τη σημασία της συλλογής. Εφόσον τα στοιχεία επιβεβαιωθούν, το ΥΠΠΟ αναφέρει ότι θα προχωρήσει άμεσα στις απαραίτητες νομικές ενέργειες για την απόκτησή της.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Οι πρωταγωνιστές περιγράφουν μόνον γεγονότα της πιο δραματικής στιγμής στην ιστορία της Ευρωζώνης
Η εναλλακτική κυβερνητική λύση πρέπει να είναι πειστική τόσο σε επίπεδο υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων, όσο και σε επίπεδο συγκρότησης μιας ηγετική ομάδας ικανής να κυβερνήσει τη χώρα
Οι δύο ημερομηνίες που περιμένουν οι δικαιούχοι
Η ατάκα του Κώστα Τσουκαλά για τα excel του «επιτελικού κράτους»
Κριτική στην κυβέρνηση για τους χειρισμού της
Προανήγγειλε νέες επενδύσεις σε AI, σχολεία, δορυφόρους και κινηματογράφο
«Να την κάνουμε ξανά να νιώσει αυτό που είναι πραγματικά»
Οι Andor, Διαμαντοπούλου και Schmit ζητούν νέα κοινωνική ατζέντα απέναντι στην απορρύθμιση
Η Διακήρυξη Σουμάν στο επίκεντρο των παρεμβάσεων για ειρήνη, ενότητα και ευρωπαϊκή προοπτική
Σκληρή σύγκρουση κυβέρνησης και Τσίπρα για τράπεζες, προμήθειες, δάνεια και capital controls
Ο πρωθυπουργός υπεραμύνθηκε της πολιτικής στα ελληνοτουρκικά
Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου έπρεπε να εξαιρεθεί από την υπόθεση
Το μήνυμα του πρωθυπουργού για τα μεγάλα έργα στις υποδομές της πόλης
Τι αναφέρει στο πρώτο της μήνυμα
Πού οφείλεται η καθυστέρηση
Τι ώρα μπαίνουν τα λεφτά στα ΑΤΜ
Νέες παρεμβάσεις σε υγεία, πολιτική προστασία, καθαριότητα, ενέργεια και διαστημικές υποδομές
«Μέχρι στιγμής η Ελλάδα δεν αντιμετωπίζει εκτεταμένο πρόβλημα», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταφορών
Η τουρκική κυβέρνηση καταθέτει νομοσχέδιο για τον καθορισμό θαλάσσιων ζωνών σε περιοχές του Αιγαίου και της Αν. Μεσογείου
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.