Πολιτικη & Οικονομια

Bloomberg: Αφήστε την Ελλάδα να φύγει από την Ευρωζώνη

«Το πάρτι του ευρώ τελείωσε», σχολιάζει ο Μαρκ Γκίλμπερτ

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να «βάλει χέρι» στα αποθεματικά των ταμείων της τοπικής αυτοδιοίκησης δείχνει ότι στην πραγματικότητα τα χρήματα τελειώνουν, σύμφωνα με τον αναλυτή Μαρκ Γκίλμπερτ του πρακτορείου Bloomberg. «Και κανένα από τα πιθανά σενάρια για το τι θα συμβεί στη συνέχεια δεν φαίνεται να συμβαδίζει με την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ», συμπληρώνει ο αρθρογράφος, επικεφαλής του γραφείου του αμερικανικού πρακτορείου στο Λονδίνο.

image

«Αφήστε την Ελλάδα να φύγει από την Ευρωζώνη» είναι ο τίτλος του άρθρου γνώμης του Μαρκ Γκίλμπερτ, ο οποίος ασκεί δριμεία κριτική στην ελληνική κυβέρνηση. «Η πικρή αλήθεια είναι ότι η Ελλάδα δεν φαίνεται πρόθυμη και ικανή να πληρώσει τις υποχρεώσεις που συνοδεύουν την παραμονή της στη ζώνη του Ευρώ» και χαρακτηρίζει «έξυπνους» τους ανθρώπους που πιστεύουν ότι η χώρα θα είναι σε καλύτερη θέση αν βρεθεί μόνη της. Ο Γκίλμπερτ θεωρεί ότι ούτως ή άλλως η Ελλάδα κατάφερε να μπει στο κλαμπ του ευρώ λέγοντας ψέματα. «Η χώρα δεν μπορούσε να πετύχει την επιθυμητή αναλογία ελλείμματος/ ΑΕΠ και προσέλαβε την Goldman Sachs για να κάνει κάποιες φανταχτερές χρηματοοικονομικές τεχνικές και να φτιάξει το σωστό αριθμό το 1999. Και όταν το έλλειμμα αρνήθηκε πεισματικά να πέσει στο απαιτούμενο επίπεδο τα επόμενα χρόνια, η Ελλάδα βρήκε έναν ευκολότερο τρόπο για να παραποιήσει τα στοιχεία: είπε ψέματα, ξανά και ξανά. Οπότε, υπάρχει ένα σοβαρό επιχείρημα ότι δεν έπρεπε να επιτραπεί εξαρχής στην Ελλάδα να μπει στο ευρώ και θα έπρεπε ίσως να είχε εκδιωχθεί μόλις η κακοδιαχείρισή της αποκαλύφθηκε» γράφει ο Γκίλμπερτ.

«Μία δεκαετία αργότερα, ακόμη δεν είναι ξεκάθαρο το πότε τελικά θα έρθει η μέρα του ''λογαριασμού''» υποστηρίζει ο Μαρκ Γκίλμπερτ και παραπέμπει στον Ντέιβιντ Πάουελ του Bloomberg Intelligence, ο οποίος υπολογίζει ότι η Ελλάδα μπορεί να ξεφύγει χωρίς να πληρώσει τη δόση της 12ης Μαΐου των περίπου 774 εκατομμυρίων ευρώ προς το ΔΝΤ. «Στις 20 Ιουλίου όμως, πρέπει να πληρώσει 3,5 δισ. στην ΕΚΤ, της οποίας η γενναιοδωρία μέσω του ΕLA είναι προς το παρόν το μοναδικό πράγμα που υπάρχει ανάμεσα στις ελληνικές τράπεζες και τη χρεοκοπία».

Η λίστα του τι μπορεί να συμβεί μετά στην Ελλάδα περιλαμβάνει έλεγχο κεφαλαίων για να σταματήσουν οι εκροές που έχουν συρρικνώσει τις καταθέσεις κατά 15% φέτος, έκπτωση πληρωμών του ΔΝΤ, πληρωμή δημοσίων υπαλλήλων με IOU και αθέτηση όλων των πληρωμών γιατί δεν θα έχουν απομείνει άλλα χρήματα.

«Αν και η Κύπρος έμεινε στη θέση της στο τραπέζι του ευρώ όταν χρειάστηκε έλεγχο κεφαλαίων, ίσως η Γερμανία ακολουθήσει πιο σκληρή γραμμή με την Ελλάδα ιδιαίτερα από τη στιγμή που ο κίνδυνος μετάδοσης φαίνεται να έχει μειωθεί» εκτιμά ο αναλυτής του Bloomberg. Και καταλήγει: «ένας έξυπνος άνθρωπος ξέρει πότε είναι η κατάλληλη ώρα να φύγει από το πάρτι. Ένας έξυπνος μπάρμαν ξέρει πότε να σταματήσει να σερβίρει ποτά στο μεθυσμένο και να καλέσει τον μπράβο να τον πετάξει έξω. Για την Ελλάδα ίσως ήρθε η ώρα να φύγει από το πάρτι του ευρώ είτε σκοντάφτοντας από μόνη της είτε πετώντας την έξω για κακή διαγωγή».