Πολιτικη & Οικονομια

Ν. Δένδιας: Η Ελλάδα δεν μπορεί να περιορίζεται στον στενό γεωγραφικό της χώρο

Ο υπουργός Άμυνας για Μέση Ανατολή, Βόρεια Αφρική και Σαχέλ στην παρουσίαση βιβλίου στο Σαρόγλειο Μέγαρο

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Παρέμβαση Δένδια για γεωπολιτική εγρήγορση, Μέση Ανατολή και ανάγκη ρεαλιστικών επιλογών εξωτερικής πολιτικής

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας υπογράμμισε ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να περιορίζεται στον στενό γεωγραφικό της χώρο, μιλώντας το βράδυ της Πέμπτης 29 Ιανουαρίου στην παρουσίαση του βιβλίου «Μέση Ανατολή, 1945-2025: Η τυραννία των προσδοκιών και των πεποιθήσεων», των Κώστα Υφαντή, Κωνσταντίνου Φίλη και Αλέξανδρου Διακόπουλου, σε διάλογο με τον δημοσιογράφο Μάκη Προβατά. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Σαρόγλειο Μέγαρο (Λέσχη Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων), στην Αθήνα, με συμμετοχή της πρώην Επιτρόπου της ΕΕ και πρώην υπουργού Άννας Διαμαντοπούλου, του διευθυντή της «Καθημερινής» Αλέξη Παπαχελά και των συγγραφέων του έργου.

Δένδιας: «Δεν μένουμε περιορισμένοι σε στενό γεωγραφικό χώρο»

Ο κ. Δένδιας αποκάλυψε ότι είχε συνάντηση με τη Γαλλίδα ομόλογό του, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα συναντήθηκε με τον υπουργό Άμυνας του Ισραήλ και την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να συναντηθεί με τον Ινδό ομόλογό του.

«Πρέπει να έχουμε πλήρη εικόνα, να μην είναι αποσπασματική», ανέφερε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να παραμένει εγκλωβισμένη σε έναν στενό γεωγραφικό ορίζοντα.

Όπως είπε, στον δημόσιο διάλογο η χώρα «κοιτά κυρίως βορειοδυτικά», αγνοώντας σε μεγάλο βαθμό τις περιοχές ανατολικά και νότια: «Δεν ενδιαφερόμαστε ιδιαίτερα για τη Βόρεια Αφρική. Δεν ενδιαφερόμαστε καθόλου για το Σαχέλ. Δεν ασχολούμαστε πολύ με την Ερυθρά Θάλασσα και τον αραβικό κόσμο».

Μέση Ανατολή και «τυραννία των πεποιθήσεων»

Ο υπουργός αναφέρθηκε στο ψυχολογικό υπόβαθρο αυτής της στάσης, επικαλούμενος το βιβλίο και τη διαπίστωση του Κωνσταντίνου Φίλη ότι δύσκολα συνδέει κανείς τη Μέση Ανατολή με κάτι θετικό.

«Θεωρούμε ότι είναι καλύτερα να απομακρυνθούμε από αυτήν την εστία προβλημάτων. Όμως αυτή η εστία προβλημάτων καθορίζει σε μεγάλο βαθμό και τις δικές μας επιλογές — μας υποχρεώνει σε επιλογές», σημείωσε.

Παράλληλα, στάθηκε στην αναφορά του βιβλίου στον «Οριενταλισμό», όπως τον ανέλυσε ο Έντουαρντ Σαΐντ, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για μια αντίληψη που παρουσιάζει τους λαούς της Μέσης Ανατολής ως βίαιους ή ανορθολογικούς. «Το βιβλίο έρχεται να καλύψει ένα κενό, αναδεικνύοντας την τυραννία των προκαθορισμένων απόψεών μας», είπε.

«Η Ελλάδα δεν είναι Λουξεμβούργο»

Ο κ. Δένδιας τόνισε ότι το έργο διαθέτει ιστορικό βάθος, φτάνοντας έως το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, αλλά και γεωγραφικό εύρος που, όπως ανέφερε, συχνά απουσιάζει από την ελληνική οπτική.

«Η Ελλάδα δεν είναι το Λουξεμβούργο», υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι η χώρα αντιμετωπίζει κρίσιμες στρατηγικές επιλογές και πως για να υπάρξει κοινωνική στήριξη σε αυτές, απαιτείται ενημερωμένη κοινή γνώμη.

Κλείνοντας, κάλεσε τους πολίτες να αποφεύγουν τον «μαξιμαλισμό» και να προσεγγίζουν τις διεθνείς εξελίξεις με ρεαλισμό, επισημαίνοντας ότι για να είναι ασφαλής η Ευρώπη «πρέπει τουλάχιστον η Βόρεια Αφρική και το Σαχέλ να είναι περιοχές όπου δεν ανθίζει η τρομοκρατία».

Το βιβλίο αναλύει 80 χρόνια γεωπολιτικών εξελίξεων στη Μέση Ανατολή, εξετάζοντας τις αλληλεπιδράσεις διεθνών παραγόντων, τοπικών δυναμικών και αξιακών συστημάτων που διαμορφώνουν τις συγκρούσεις στην ευρύτερη περιοχή.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ