Πολιτικη & Οικονομια

Εξεταστική ΟΠΕΚΕΠΕ: Σύγκρουση κυβέρνησης – αντιπολίτευσης μετά την κατάθεση Μπατζελή

Η πρώην υπουργός έδειξε τις καθυστερήσεις στις αιτήσεις ως πυρήνα του προβλήματος και μίλησε για παρανομίες

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση στην εξεταστική ΟΠΕΚΕΠΕ μετά τις αποκαλύψεις και αιχμές της Κατερίνας Μπατζελή

Σφοδρή αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης πυροδότησε στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής για τον ΟΠΕΚΕΠΕ η κατάθεση της Κατερίνας Μπατζελή, πρώην υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων την περίοδο Οκτωβρίου 2009 – Σεπτεμβρίου 2010.

Η κ. Μπατζελή υποστήριξε ότι το «μυστικό» στην υπόθεση των αγροτικών ενισχύσεων στον ΟΠΕΚΕΠΕ δεν βρίσκεται στον «τεχνικό σύμβουλο», αλλά στο πότε ανοίγει το σύστημα αιτήσεων. Όπως εξήγησε, εάν οι αιτήσεις ξεκινούσαν τον Φεβρουάριο, θα οριστικοποιούνταν τον Μάιο και οι πληρωμές θα γίνονταν τον Οκτώβριο. Αντίθετα, όταν το άνοιγμα μετατίθεται για τον Σεπτέμβριο, δημιουργείται ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα.

«Ο τεχνικός σύμβουλος ροκανίζει χρόνο. Και ανοίγει Σεπτέμβρη. Πανικός. Ακόμα και με 18.000 δικαιούχους που είχαμε εμείς, αλλά και με το gov.gr, δεν προλαβαίνει να κάνει ο δικαιούχος την αίτηση», ανέφερε χαρακτηριστικά, διευκρινίζοντας ότι τάσσεται υπέρ των τεχνικών συμβούλων, αλλά όχι εις βάρος του δημοσίου χρήματος.

Mπατζελή για ΟΠΕΚΕΠΕ: Παρανομίες, OLAF και παραπομπές στη Δικαιοσύνη

Απαντώντας σε ερώτηση του εισηγητή της πλειοψηφίας, Μακάριου Λαζαρίδη, η πρώην υπουργός δήλωσε ότι επί θητείας της παραβατικές συμπεριφορές παραπέμπονταν στη Δικαιοσύνη και γίνονταν διορθώσεις λογαριασμών.

Περιέγραψε χαρακτηριστικά περιπτώσεις ελαιόδεντρων που «μετακινήθηκαν» από νησιά στη Θεσσαλία, για τις οποίες έγιναν περικοπές και αποστολή φακέλων στα δικαστήρια, ενώ υπογράμμισε ότι όταν υπάρχει απάτη με ευρωπαϊκά κονδύλια το πρώτο βήμα είναι η ενημέρωση της OLAF. Αναφέρθηκε επίσης σε μεγάλο παραγωγό σε βραχώδεις περιοχές της Υλίκης που δήλωνε αρδευόμενο βαμβάκι, σημειώνοντας ότι οδηγήθηκε άμεσα στη Δικαιοσύνη.

Σε ερωτήσεις της εισηγήτριας της μειοψηφίας, Μιλένας Αποστολάκη, η κ. Μπατζελή έκανε λόγο για παράνομες ενισχύσεις από προηγούμενη κυβέρνηση και για «ρουσφέτια» στην ΑΓΡΟΓΗ για εκλογικούς λόγους.

Απαντώντας στον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξανδρο Μεϊκόπουλο για το αν μπορεί να λειτουργεί κύκλωμα παράνομων επιδοτήσεων χωρίς πολιτική γνώση, υποστήριξε ότι «δεν μπορεί να μη γνωρίζει. Ή δεν γνωρίζει ή δεν κατανοεί ή αδιαφορεί», χαρακτηρίζοντας το αποτέλεσμα σκανδαλώδες. Σε σχετική ερώτηση πρόσθεσε πως «σε άλλη χώρα θα είχε παραιτηθεί η κυβέρνηση».

Η πρώην υπουργός εξέφρασε τέλος την εκτίμηση ότι η εξεταστική επιτροπή για τον ΟΠΕΚΕΠΕ «δεν θα καταλήξει κάπου».

Πηγές ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ: Αντίθετες αναγνώσεις της κατάθεσης

Πηγές του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξαν ότι η κατάθεση Μπατζελή «εξέθεσε ανεπανόρθωτα την κυβέρνηση Μητσοτάκη», κάνοντας λόγο για ευτελισμό της διαδικασίας από την κυβερνητική πλειοψηφία ώστε να αποφευχθεί η συζήτηση για το «γαλάζιο» σκάνδαλο της περιόδου 2019–2025 που διερευνά η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία. Τόνισαν επίσης ότι, σύμφωνα με την πρώην υπουργό, σε οποιαδήποτε άλλη χώρα η κυβέρνηση θα είχε παραιτηθεί μετά τις αλλεπάλληλες αλλαγές διοικήσεων του ΟΠΕΚΕΠΕ και τις έρευνες για εμπλοκή υπουργών. Παράλληλα, κάλεσαν τη ΝΔ να αναζητήσει «διαχρονικές ευθύνες» στον πρώην υπουργό Σωτήρη Χατζηγάκη, αναφερόμενοι στον «πάκο με τα ρουσφέτια» που –κατά την κ. Μπατζελή– άφησε ως «προίκα».

Από την πλευρά τους, πηγές της ΝΔ υπογράμμισαν ότι η μάρτυρας αναγνώρισε τη διαχρονικότητα των προβλημάτων στον ΟΠΕΚΕΠΕ και στο σύστημα αγροτικών επιδοτήσεων, επισημαίνοντας πως «πάντα υπήρχαν προβλήματα και παραβάσεις». Σημείωσαν ακόμη ότι η κ. Μπατζελή δήλωσε πως παρέπεμπε παραβατικές συμπεριφορές στη Δικαιοσύνη, σε αντίθεση –όπως ανέφεραν– με προηγούμενη κατάθεση πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ.

Κατά τις ίδιες πηγές, η πρώην υπουργός ανέφερε ότι δεν ενημέρωνε τον πρωθυπουργό για τέτοιες υποθέσεις, ενώ για τον τεχνικό σύμβουλο σημείωσε πως ξεκίνησε το 2003 και επανήλθε το 2011, επί υπουργίας Μιλένας Αποστολάκη.