- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Ματαιώθηκε μετά από αντιδράσεις της ΟΑΚΚΕ εκδήλωση στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων
Ο Δήμος Αθηναίων απέσυρε παραχώρηση αίθουσας
Αντιδράσεις ΟΑΚΚΕ για εκδήλωση στο Πνευματικό Κέντρο Δ. Αθηνών με πρώτο ομιλητή τον πρέσβη του Ιράν στην Ελλάδα
Αντιδράσεις προκάλεσε η είδηση την οποία έφερε στη δημοσιότητα ο Ηλίας Κανέλλης στα «Νέα» ότι επρόκειτο να πραγματοποιηθεί, σύμφωνα με την ΟΑΚΚΕ, εκδήλωση συμπαράστασης στο καθεστώς του Ιράν στο αμφιθέατρο «Αντώνης Τρίτσης» του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Αθηναίων, με πρώτο ομιλητή τον πρέσβη της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν στην Ελλάδα, Μαλέκ Χοσεΐν Γκιβζάντ.
Μετά από δημοσιογραφικό ερώτημα προς τον Δήμο Αθηναίων, το γραφείο Τύπου απάντησε ότι ο χώρος είχε παραχωρηθεί γραφειοκρατικά σε καθηγητή του Πολυτεχνείου Κρήτης, χωρίς να έχει δηλωθεί ο χαρακτήρας της εκδήλωσης. Σύμφωνα με την ίδια ενημέρωση, η εκδήλωση τελικά δεν θα πραγματοποιηθεί, καθώς η αίθουσα θα παραμείνει κλειστή για τεχνικούς λόγους.
Καθοριστικό ρόλο στην ανάδειξη του θέματος είχαν οι δημόσιες διαμαρτυρίες, με ιδιαίτερη κινητοποίηση από την ΟΑΚΚΕ (Οργάνωση για την Ανασυγκρότηση του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας).
Η καταγγελία της ΟΑΚΚΕ
Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΟΑΚΚΕ, η λεγόμενη «Επιτροπή Αλληλεγγύης στο Ιράν» διακινούσε πρόσκληση μέσω ιστοσελίδων που συνδέονται με τη ΔΗ.Κ.Ε.Α–Iskra (Π. Λαφαζάνης) και την «Παγκόσμια Αντιιμπεριαλιστική Πλατφόρμα» (Δ. Πατέλης) για ημερίδα με τίτλο «Ιράν στην πρώτη γραμμή της αντιπαράθεσης με τον ιμπεριαλισμό», προγραμματισμένη για τις 28/1/2026 στο Πνευματικό Κέντρο Αθηνών.
Η ΟΑΚΚΕ χαρακτήρισε την παραχώρηση δημοτικού χώρου στον εκπρόσωπο του ιρανικού καθεστώτος «προσβολή και πρόκληση» απέναντι στον εξεγερμένο λαό του Ιράν, καταγγέλλοντας ότι πρόκειται για καθεστώς που έχει εξαπολύσει εκτεταμένη καταστολή με δεκάδες χιλιάδες νεκρούς διαδηλωτές και χιλιάδες πολιτικούς κρατούμενους που αντιμετωπίζουν ακόμη και την αγχόνη.
Όπως επισημαίνεται, Ιρανοί πολιτικοί πρόσφυγες διαδηλώνουν σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες –και στην Αθήνα– ζητώντας δημοκρατία για τη χώρα τους. Η παραχώρηση δημοτικού βήματος στον πρέσβη του Ιράν εκλήφθηκε ως έμμεση πολιτική νομιμοποίηση ενός καθεστώτος που, κατά τους καταγγέλλοντες, ευθύνεται για φυλακίσεις, βασανιστήρια και εκτελέσεις.
Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στο ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της 22/1/2026, το οποίο εγκρίθηκε με 657 ψήφους και καταδικάζει τη βίαιη καταστολή στο Ιράν. Το ψήφισμα χαιρετίζει την απόφαση της προέδρου Roberta Metsola να αποκλείσει εκπροσώπους του ιρανικού καθεστώτος από τους χώρους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και καλεί τα κράτη-μέλη να πράξουν το ίδιο, τονίζοντας ότι οποιαδήποτε εξομάλυνση σχέσεων προϋποθέτει την άνευ όρων απελευθέρωση πολιτικών κρατουμένων και ουσιαστική πρόοδο προς τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου.
Η ΟΑΚΚΕ σημειώνει ότι το ψήφισμα υπερψηφίστηκε και από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ, κόμμα στο οποίο ανήκει ο δήμαρχος Αθηναίων, ασκώντας κριτική για την αρχική παραχώρηση της αίθουσας.
Στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται ακόμη ότι, ανεξάρτητα από τις διεθνείς εντάσεις ή τις συζητήσεις περί στρατιωτικών παρεμβάσεων, «κανείς δεν μπορεί να επιτρέψει στο ιρανικό καθεστώς να συνεχίζει τη σφαγή του λαού του και να τη δικαιολογεί επικαλούμενο εξωτερικές απειλές». Η ΟΑΚΚΕ καλεί τον δήμαρχο, το Δημοτικό Συμβούλιο Αθηναίων και όλες τις δημοτικές παρατάξεις να τοποθετηθούν δημόσια και να διασφαλίσουν ότι δημοτικοί χώροι δεν θα χρησιμοποιούνται για την πολιτική νομιμοποίηση αυταρχικών καθεστώτων.
Τι έγραψε ο Ηλίας Κανέλλης
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Αιχμές για έλλειψη δημοκρατικού διαλόγου και συλλογικών διαδικασιών
«Διερωτώμαι τι θα λένε τώρα», επισημαίνει σε ανάρτησή του ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης
Χωρίς τέλος ο «πονοκέφαλος» για τους αδειούχους του Αυγούστου
Τι ισχύει με την προσαύξηση
Τι ώρα μπαίνουν τα λεφτά στα ΑΤΜ
«Αγρότες και κτηνοτρόφοι διαπιστώνουν ότι το πλαίσιο των επιδοτήσεων μπαίνει στα σωστά του θεμέλια» σημειώνει ο πρωθυπουργός
«Να μην αφήσουμε να περάσει ούτε μία μέρα για να προχωρήσουμε στις ενέργειες αποκατάστασης του δάσους που χάθηκε»
Ποιες εργασίες θα γίνουν
Πού και πώς κάνω την αίτηση
Προτεραιότητα η προστασία των πολιτών και η ταχεία καταγραφή και αποτίμηση των ζημιών
Η είσοδος της Meridiam ισχυρή ψήφος εμπιστοσύνης στον ενεργειακό τομέα της Ελλάδας - H σημασία της συμφωνίας
Για ανεπαρκή χρηματοδότηση κάνει λόγο ο ευρωβουλευτής της ΝΔ και του ΕΛΚ
«Τώρα είναι δικό μας χρέος να σταθούμε δίπλα σας», τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ
Ο Αλ Σισί εξέφρασε την συμπαράστασή του στην Ελλάδα για τις πρόσφατες πυρκαγιές
Ολοκληρώθηκαν 66.578 αιτήσεις - Στο 80% παραμένει η ποσοστιαία εγκρισιμότητα
Η ανακοίνωση από Αυγερινό, Κοκοτσάκη, Μουτσάτσου και άλλων 19 πρώην στελεχών του Κινήματος «Ελπίδα για τη Δημοκρατία»
Η Meridiam αναλαμβάνει πλειοψηφικό πακέτο στην GSI - Υπογράφονται και οι έρευνες βυθού
Όσα αποφασίστηκαν στη διυπουργική υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.