Πολιτικη & Οικονομια

Αγροτικά μπλόκα: Στον αέρα η συνάντηση με Μητσοτάκη – «Όχι στα τελεσίγραφα», λέει η κυβέρνηση

Διαφωνία για εκπροσώπηση και πρόσωπα με ποινικές εκκρεμότητες βάζει φωτιά στον διάλογο

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ρήγμα στα μπλόκα απειλεί τη συνάντηση αγροτών με την κυβέρνηση

Στον αέρα παραμένει η προγραμματισμένη για αύριο συνάντηση αγροτών με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου, καθώς τα λεγόμενα «σκληρά μπλόκα» εκφράζουν έντονες αντιρρήσεις για τη σύνθεση των αντιπροσωπειών και τους όρους συμμετοχής στον διάλογο.

Η κυβέρνηση έχει αποδεχθεί τη διεξαγωγή δύο διαδοχικών συναντήσεων, με ανώτατο όριο 20 συμμετεχόντων σε καθεμία: η πρώτη με αγρότες και η δεύτερη με κτηνοτρόφους, μελισσοπαραγωγούς, αλιείς, καθώς και εκπροσώπους των μπλόκων από την Κρήτη και τα «Πράσινα Φανάρια» Θεσσαλονίκης.

Διαφωνία για τον αριθμό και την εκπροσώπηση των μπλόκων στη συνάντηση

Σημαντικός αριθμός μπλόκων, με αιχμή το μπλόκο της Νίκαιας, απορρίπτει το πλαίσιο αυτό, ζητώντας τη συμμετοχή 25 έως 35 εκπροσώπων σε κάθε συνάντηση. Παράλληλα, επιμένουν στη συμμετοχή προσώπων με ποινικές εκκρεμότητες, μεταξύ των οποίων και ο πρόεδρος των κτηνοτρόφων Μαγνησίας, Γιώργος Τερζάκης, σε βάρος του οποίου έχει ασκηθεί δίωξη μετά από επεισόδιο με αστυνομικό όχημα.

Με τα έως τώρα δεδομένα, εκπρόσωποι της πανελλαδικής επιτροπής των μπλόκων δηλώνουν ότι δεν θα προσέλθουν στη συνάντηση, με τις τελικές αποφάσεις να αναμένονται το απόγευμα, έπειτα από γενικές συνελεύσεις.

Κυβέρνηση: «Δεν λειτουργούμε με τελεσίγραφα»

Από την πλευρά της κυβέρνησης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης ξεκαθάρισε ότι «ο πρωθυπουργός δεν λειτουργεί με όρους τελεσιγράφων» και τόνισε πως στον διάλογο προσέρχονται μόνο όσοι πιστεύουν στην εξεύρεση λύσεων.

Όπως σημείωσε, οι δύο συναντήσεις προγραμματίστηκαν ακριβώς επειδή ορισμένες ομάδες δεν επιθυμούν να βρίσκονται στο ίδιο τραπέζι, ενώ υπογράμμισε ότι για λόγους ασφαλείας απαιτείται εκ των προτέρων κατάθεση ονομάτων και περιορισμένος αριθμός συμμετεχόντων.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο δεύτερης συνάντησης

Κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν ότι ακόμη και αν δεν πραγματοποιηθεί η πρώτη συνάντηση που έχει οριστεί για τις 13:00, αυτό δεν αποκλείει τη διεξαγωγή της δεύτερης με άλλη αντιπροσωπεία του αγροτικού κόσμου.

Χαρακτηριστική του κλίματος είναι η δήλωση του Ρίζου Μαρούδα, προέδρου της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, ο οποίος ανέφερε πως «αν δεν πάμε και οι 35, η τάση είναι να μην πάμε καθόλου», αποτυπώνοντας το βαθύ ρήγμα στο εσωτερικό των κινητοποιήσεων.