ΙΟΒΕ: Βελτίωση του οικονομικού κλίματος τον Δεκέμβριο – Σταθερή εικόνα για το 2025
Ήπια ανάκαμψη της καταναλωτικής εμπιστοσύνης
Ανοδικές προσδοκίες σε υπηρεσίες και κατασκευές, υστέρηση στο λιανεμπόριο τον Δεκέμβριο
Το οικονομικό κλίμα στην Ελλάδα βελτιώθηκε τον Δεκέμβριο, με τον σχετικό δείκτη να διαμορφώνεται στις 107,4 μονάδες από 105,9 μονάδες τον Νοέμβριο, σύμφωνα με την έρευνα οικονομικής συγκυρίας του ΙΟΒΕ. Η εξέλιξη αυτή αποτυπώνει ενίσχυση των επιχειρηματικών προσδοκιών στους περισσότερους κλάδους, καθώς και επιβράδυνση της πτωτικής τάσης στην καταναλωτική εμπιστοσύνη.
Σε ετήσια βάση, η μέση τιμή του δείκτη για το 2025 κινήθηκε επίσης στις 107,4 μονάδες, επίπεδο αντίστοιχο με εκείνο του 2024, στοιχείο που υποδηλώνει συνολική σταθερότητα στις προσδοκίες επιχειρήσεων και νοικοκυριών, παρά τις επιμέρους κλαδικές διαφοροποιήσεις.
Έκθεση ΙΟΒΕ: Ενίσχυση προσδοκιών σε βιομηχανία, κατασκευές και υπηρεσίες
Η άνοδος του Δεκεμβρίου προέρχεται κυρίως από τη βελτίωση των προσδοκιών στη βιομηχανία, τις κατασκευές και τις υπηρεσίες. Στη βιομηχανία, το αρνητικό ισοζύγιο για τις παραγγελίες και την τρέχουσα ζήτηση αμβλύνθηκε, ενώ τα αποθέματα έτοιμων προϊόντων υποχώρησαν ήπια. Οι προβλέψεις για την παραγωγή των επόμενων μηνών παρέμειναν θετικές, αν και ελαφρώς περιορισμένες.
Στις κατασκευές, οι εκτιμήσεις για το πρόγραμμα εργασιών βελτιώθηκαν αισθητά και στράφηκαν σε θετικό έδαφος, με τα ιδιωτικά έργα να διατηρούν ισχυρή δυναμική. Παράλληλα, οι θετικές προβλέψεις για την απασχόληση στον κλάδο παρέμειναν σχεδόν αμετάβλητες, σε υψηλά επίπεδα.
Στον τομέα των υπηρεσιών, οι περισσότερες δραστηριότητες κατέγραψαν ενίσχυση. Αν και οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση εξασθένησαν οριακά, οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξη της ζήτησης βελτιώθηκαν σημαντικά, αποτυπώνοντας αυξημένη αισιοδοξία για τους επόμενους μήνες.
Λιανεμπόριο και καταναλωτική εμπιστοσύνη: μικτά μηνύματα
Αντίθετα, στο λιανικό εμπόριο η εικόνα ήταν πιο συγκρατημένη, καθώς η εορταστική περίοδος δεν αποτιμήθηκε θετικά στο σύνολό της. Οι εκτιμήσεις για τις τρέχχουσες πωλήσεις εξασθένησαν ελαφρά, τα αποθέματα κλιμακώθηκαν έντονα, ενώ οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξη των πωλήσεων υποχώρησαν. Εξαίρεση αποτέλεσε ο κλάδος των οχημάτων, ο οποίος κατέγραψε άνοδο.
Στο μέτωπο της ζήτησης, η καταναλωτική εμπιστοσύνη εμφάνισε σημάδια σταθεροποίησης. Αν και οι Έλληνες καταναλωτές παραμένουν οι πιο απαισιόδοξοι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τον Δεκέμβριο διατύπωσαν λιγότερο αρνητικές προβλέψεις τόσο για τη γενικότερη οικονομική κατάσταση της χώρας όσο και για τα οικονομικά των νοικοκυριών τους. Παράλληλα, ενισχύθηκαν σημαντικά οι προσδοκίες για μείζονες αγορές και καταγράφηκε ήπια άνοδος της πρόθεσης για αποταμίευση.
Συνολικά, σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, το 2025 ολοκληρώθηκε με μικρές διακυμάνσεις στο οικονομικό κλίμα και διαφοροποιήσεις μεταξύ κλάδων, αλλά με μια γενικά σταθερή εικόνα σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, στοιχείο που υποδηλώνει ανθεκτικότητα των προσδοκιών σε ένα περιβάλλον αυξημένων προκλήσεων.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η σύζυγος του πρωθυπουργού χειρουργήθηκε και στα δυο χέρια από τον Εμμανουήλ Φανδρίδη, διευθυντή του ΕΣΥ
Ολοκληρώθηκε το έκτακτο συνέδριο του Κινήματος Δημοκρατίας
«Μεγάλη μου τιμή μια τρίτη θητεία», δήλωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας
Η νέα viral δήλωση του στελέχους της Χαριλάου Τρικούπη
Τι πρέπει να γνωρίζετε
«Τέλος η λάσπη» τονίζει ο πρώην πρωθυπουργός
Τι αναφέρουν κυβερνητικές πηγές
Τι ανέφερε η δημοσιογράφος και στέλεχος του κόμματος Κασσελάκη από το βήμα του συνεδρίου
Mε αφορμή το σύνθημα «Το Αύριο Τώρα»
Διαβάστε την εβδομαδιαία ανασκόπηση του πρωθυπουργού στα social media
Τι πρέπει να προσέξετε για μην πέσετε σε παγίδα κατά τις αγορές της
Δείτε αναλυτικά τις ημερομηνίες ανά Ταμείο
Τι προβλέπει το νομοσχέδιο για την παρέμβαση της Πυροσβεστικής
«Σκοπός μας είναι να ενισχύσουμε και το τελευταίο Τμήμα της Αττικής», δήλωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη
Η Μαρία Καρυστιανού καταγγέλλει «την σκόπιμη αλλοίωση των λεγομένων της»
Στο πρώτο «The India - EUForum» ο υπουργός Εθνικής Άμυνας
Περιοδεία στην Πελοπόννησο πραγματοποιεί ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας
Συζήτηση του υπουργού Οικονομίας με τον διάσημο πολιτικό φιλόσοφο του Χάρβαρντ Μάικλ Σαντέλ
Η ανάρτηση του υπουργού Επικρατείας για τα επίσημα στοιχεία της Eurostat
«Λύσεις ρεαλιστικές και εφαρμόσιμες υπάρχουν», δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.