- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Χειμερινές Εκπτώσεις 2026: Πότε ξεκινούν - Τι πρέπει να προσέξετε
Πόσο θα διαρκέσουν
Χειμερινές Εκπτώσεις 2026: Πότε ξεκινούν, πόσο θα διαρκέσουν και τι πρέπει να προσέξουν οι καταναλωτές
Τη Δευτέρα 12 Ιανουαρίου 2026 ξεκινούν οι Χειμερινές Εκπτώσεις 2026.
Πόσο θα διαρκέσουν οι Χειμερινές Εκπτώσεις 2026;
Οι Χειμερινές Εκπτώσεις 2026 αναμένεται να διαρκέσουν μέχρι τις 27 Φεβρουαρίου 2026. Η συμμετοχή των καταστημάτων στις Χειμερινές Εκπτώσεις 2026 παραμένει προαιρετική, χωρίς καμία υποχρέωση για τους εμπόρους. Ωστόσο, όσες επιχειρήσεις αποφασίσουν να προσφέρουν μειωμένα προϊόντα υπόκεινται σε αυστηρό κανονιστικό πλαίσιο που διασφαλίζει τη διαφάνεια της αγοράς. Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, κάθε κατάστημα οφείλει να επιδεικνύει με απόλυτη σαφήνεια δύο στοιχεία: την αρχική τιμή του προϊόντος και την τελική τιμή μετά την έκπτωση. Αυτή η διπλή αναγραφή δεν αποτελεί τυπική διαδικασία, αλλά θεμελιώδες δικαίωμα των καταναλωτών που τους επιτρέπει να επαληθεύουν το πραγματικό ύψος της προσφοράς. Έτσι, αποφεύγονται παραπλανητικές πρακτικές και διασφαλίζεται η δυνατότητα αντικειμενικής σύγκρισης μεταξύ διαφορετικών καταστημάτων.
Εάν αντιμετωπίσετε προβλήματα με ελαττωματικά προϊόντα, παραπλανητικές τιμές ή άλλες αθέμιτες πρακτικές, έχετε το δικαίωμα να απευθυνθείτε στις αρμόδιες αρχές. Η ενημέρωση και η επαγρύπνηση αποτελούν τα καλύτερα εργαλεία για μια επιτυχημένη και ασφαλή εμπειρία αγορών κατά την περίοδο των προσφορών που ξεκινά στις αρχές του νέου έτους.
Τι πρέπει να προσέξουν οι καταναλωτές στις Χειμερινές Εκπτώσεις 2026;
- Εφόσον παρέχεται μειωμένη τιμή σε περισσότερα από το 60% του συνόλου των πωλούμενων ειδών, η επίδειξη του παρεχόμενου ποσοστού έκπτωσης επιβάλλεται.
- Το ποσοστό της έκπτωσης θα πρέπει να αναγράφεται στην προθήκη του καταστήματος και σε οποιαδήποτε άλλη εμπορική επικοινωνία.
- Στην περίπτωση που υπάρχουν διαφορετικά ποσοστά έκπτωσης ανά κατηγορίες προϊόντων, θα πρέπει να αναγράφεται το εύρος του παρεχόμενου ποσοστού («από …. % έως …. %»).
- Σε κάθε άλλη περίπτωση θα αναγράφεται ότι οι εκπτώσεις αφορούν επιλεγμένα είδη με αναφορά στο αντίστοιχο ποσοστό.
- Ο τρόπος με τον οποίο υπολογίζεται και προβάλλεται η μειωμένη τιμή, πρέπει να ανταποκρίνεται στην αλήθεια και να μην είναι ανακριβής.
- Οι καταστηματάρχες θα πρέπει, σε περίπτωση ελέγχου, να είναι σε θέση να αποδείξουν, ότι η παλαιά τιμή πώλησης που αναγράφεται στην πινακίδα, ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.
- Οι καταναλωτές θα πρέπει να ζητάνε απόδειξη. Εκτός από λόγους φορολογικής εντιμότητας, σε περίπτωση αγοράς ελαττωματικού προϊόντος η απόδειξη είναι απαραίτητη για την επιστροφή των χρημάτων στους καταναλωτές.
- Οι εκπτώσεις συνήθως αφορούν τα προϊόντα της θερινής σεζόν ενώ οι προσφορές είθισται να αφορούν μη εποχικά είδη αφορούν συνήθως είδη παρωχημένης εποχής.
- Στις προσφορές, οι καταστηματάρχες είναι υποχρεωμένοι να έχουν αναρτημένη πινακίδα που να αναφέρει ότι πραγματοποιούνται προσφορές και στα προϊόντα που πωλούν θα πρέπει να αναγράφεται ξεκάθαρα η αρχική τιμή και η τελική τιμή προσφοράς και σε καμία περίπτωση το ποσοστό έκπτωσης.
- Οι καταναλωτές, όπως ορίζεται από το άρθρο 1 του ν. 2251/94, έχουν κάθε δικαίωμα να ρωτούν για την προέλευση και την ποιότητα του προϊόντος και οι έμποροι έχουν την υποχρέωση να απαντούν σε αυτά τα ερωτήματα.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Το κρίσιμο ερώτημα για τον Αλέξη Τσίπρα δεν είναι αν επιστρέφει με νέο κόμμα
Οι μεγάλες ιστορικές καμπές σπάνια γίνονται αντιληπτές τη στιγμή που συμβαίνουν
Η ομιλία του στην 1η Σύνοδο του Εθνικού Συμβουλίου του νέου του κόμματος
«Και δίπλα μου ήρθαν πολλοί καλοθελητές» - Η ανάρτηση της Μαρίας Καρυστιανού
«Γιατί επτά χρόνια τώρα είναι τροχονόμος ισχυρών οικονομικών συμφερόντων»
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απέρριψε τις οικονομικές προτάσεις του Αλέξη Τσίπρα, χαρακτηρίζοντάς τις ανέφικτες και λαϊκιστικές
Με μια φράση από το Toy Story σχολίασε ο πρωθυπουργός τη συνάντησή του με τον Αδριανό Γολέμη
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απένειμε τα ξίφη στους νέους και στις νέες Αξιωματικούς τάξεως 2026
Γ. Κώτσηρας: «Η οδική ασφάλεια και η προστασία της ανθρώπινης ζωής αποτελούν αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα»
«7 χρόνια μετά είναι ευκαιρία να ξανασυστηθούμε, η Ελλάδα αλλάζει και προχωράει μπροστά» - Η ανάρτηση του υπουργού Επικρατείας
Επίσκεψη του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής στα ναυπηγεία της ONEX
Αρνήθηκαν τις κατηγορίες οι Δημήτρης Μελάς και Αθανασία Ρέππα κατά την απολογία τους
Κεραμέως: «Το μισθολογικό χάσμα έχει μειωθεί σημαντικά, αλλά δεν έχει εξαλειφθεί»
Σε μία Κυριακή η εκλογή δημάρχων και περιφερειαρχών
Συνάντηση του υπουργού Οικονομίας με τον πρωθυπουργό, Πέτερ Μαγιάρ
Αναβάθμιση του σχολικού περιβάλλοντος με έμφαση στον ρόλο της τεχνολογίας
Ο πρωθυπουργός συνομίλησε με παιδιά για το Μουντιάλ, συμμετείχε σε δραστηριότητες και περπάτησε στην αγορά
Ο αναπληρωτής υπουργός προανήγγειλε τρεις δράσεις χρηματοδότησης
Το μήνυμα του πρώην πρωθυπουργού στους τομεάρχες του κόμματός του
50 εκατ. ευρώ για τη διαστημική πολιτική
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.