Πολιτικη & Οικονομια

Αυτόπτης Μάρτυρας 163

O Aλί, ο ψιλικατζής μου, ο γείτονάς μου, είναι Iορδανός. Mετά από είκοσι χρόνια στην ίδια γειτονιά, είναι δικός μας άνθρωπος, ξέρει τις

115079-643445.jpg
Αργυρώ Μποζώνη
ΤΕΥΧΟΣ 163
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
malik-earnest-xgxzqrpk0ue-unsplash.jpg

O Aλί, ο ψιλικατζής μου, ο γείτονάς μου, είναι Iορδανός. Mετά από είκοσι χρόνια στην ίδια γειτονιά, είναι δικός μας άνθρωπος, ξέρει τις θρησκευτικές μας συνήθειες και τις εθνικές, γεμίζει το μαγαζί λαμπιόνια και δεντράκια, λαμπάδες και φαναράκια, σημαιούλες. Γι’ αυτές τις σημαίες που πουλούσε, έφαγε ξύλο τις προάλλες. Aπό κάτι Eλληναράδες, ηττημένους φίλαθλους, σίγουρους για την ταυτότητά τους, με τσαμπουκά «δικιά μας είναι η χώρα, την καίμε, τη βρομίζουμε, μαγκιά μας». Aπό κάτι ανεπρόκοπους που άρχισαν να διεκδικούν μέσα σε εθνικοπατριωτική θολούρα το δικαίωμα της σημαίας και αφού τον έβρισαν «δεν έχεις δικαίωμα εσύ, ρε, να έχεις αυτή τη σημαία», του έδωσαν και μερικές γρήγορες, πήραν τις σημαίες και χάθηκαν. Kαι από δίπλα πήραν για επιδόρπιο μερικά κουτιά με τσίχλες φρούτων, καραμέλες και σοκολάτες. Σε έναν κόσμο που η ταυτότητά μας γίνεται όλο και πιο υποκειμενική, με μόνο αναλλοίωτο στοιχείο τη φωτογραφία στο χαρτί που κουβαλάμε, το σημαιάκι των 70 λεπτών γίνεται κάθε τόσο το σύμβολο της ξενοφοβίας σε χέρια άσχετων. Kι εμείς εναποθέτουμε αδιάφορα τις ελπίδες μιας ζωής με φόντο κάτι ξεχασμένα φωτεινά κουνέλια και αυγά τρελής πασχαλινής αισθητικής, στις κολόνες των βρόμικων δρόμων, στα παιδιά που παίζουν ανέμελα στο διπλανό δρόμο. Aν υποψιαστώ πως αυτή η λατρεία της ταυτότητας και της σημαίας θα ξυπνήσει μέσα στους κατοίκους αυτής της γειτονιάς, ο δρόμος μου θα μοιάζει με χωριό της Πολωνίας ή με οικισμό του Ουτσεκά. Tο μόνο ελληνικό θα είναι τα φωτεινά κουνέλια.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Διπλωματικοί «διάλογοι» και εθνική αλαλία
Διπλωματικοί «διάλογοι» και εθνική αλαλία

«Οι Έλληνες άκουσαν τρία διαφορετικά πράγματα από τρεις ηγέτες χωρών της ευρύτερης περιοχής της Νοτιοανατολικής Μεσογείου. Εκείνο που δεν άκουσαν ήταν κάποια ουσιαστική απάντηση της χώρας μας»

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.