Πολιτικη & Οικονομια

Σκότωσε την ΤΙΝΑ που έχεις μέσα σου!

There Is No Alternative

32014-72458.jpg
A.V. Guest
ΤΕΥΧΟΣ 231
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
94008-210989.jpg

Aπό την Εναλλακτική Διαδικτυακή Κίνηση Νέων G700 (το blog της γενιάς των 700€)

Διεφθαρμένο σύστημα, αποκλεισμός από τις ευκαιρίες, χαμηλοί μισθοί, βύσμα και εξάρτηση. Όλα αυτά μπορεί να είναι αλήθειες για τη γενιά των 700 ευρώ αλλά δεν παύουν να είναι διαπιστώσεις. Και με τις διαπιστώσεις το μόνο που καταφέρνεις είναι να επιδεινώνεις την ψυχική σου υγεία ή να μένεις απαθής και να μετατρέπεσαι σταδιακά σε χλιδάνεργο. Βέβαια, για να περάσεις από τις διαπιστώσεις στις πράξεις πρέπει να κάνεις επιλογές. Και αυτό είναι δύσκολο για μία γενιά φωτογενή αλλά και τυφλωμένη από το πολύ φως. Για μία γενιά αποκλεισμένη αλλά και κακομαθημένη, η οποία δεν έχει μάθει να προχωρά αλλά αιώνια να περιμένει. Αρκετά όμως με την «αυτοκριτική».

Εναλλακτικές υπάρχουν αλλά είναι διαφορετικές. Δεν βρίσκονται εκεί που μας έχουν μάθει να ψάχνουμε και με τη μορφή που ίσως θα τις περιμέναμε. Εάν συνεχίσουμε να προσδοκούμε, για παράδειγμα, λύσεις σε συγκεκριμένα θέματα από τους «παραδοσιακούς παίκτες», από τα κόμματα ή πολύ λιγότερο από τους συνδικαλιστές, πιθανόν θα περιμένουμε για πάντα με ισχνά έως ανύπαρκτα ίσως αποτελέσματα. Πρέπει λοιπόν να επινοήσουμε νέους τρόπους συλλογικής δράσης και παρέμβασης που θα παρακάμπτουν την παραδοσιακή ιεραρχία – πολιτική, κοινωνική και μιντιακή. Όπως ακριβώς τα free press της πόλης μας τάραξαν και αναζωογόνησαν τα στάσιμα νερά της κουρασμένης ελληνικής ειδησεογραφίας πριν από πέντε περίπου χρόνια. Να κάνουμε λοιπόν επιλογές που για τους παραδοσιακούς παίκτες μοιάζουν αδύνατες.

Συγκεκριμένα παραδείγματα είναι εδώ απαραίτητα για να μην αερολογούμε. Η άτακτη υποχώρηση στην οποία εξαναγκάστηκε ο υπουργός Οικονομίας πριν από ένα μήνα, παίρνοντας πίσω τον άδικο φόρο τού 10% για τους νέους κάτω των 30. Η υποχώρηση αυτή δεν έγινε τυχαία. Είναι προϊόν της δημόσιας συζήτησης που έχει ξεκινήσει εδώ κι ένα χρόνο για τη γενιά των 700 ευρώ στην blogo-σφαιρα. Μια συζήτηση που μαζί καταφέραμε αρχικά να κυριαρχήσει στην blogο-σφαιρα και στη συνέχεια να επιβληθεί στη δημόσια ατζέντα κομμάτων, ΜΜΕ και λοιπών παραδοσιακών παικτών. Με το χτύπημα λοιπόν που επιχειρήθηκε μέσω της άγριας φορολόγησης των νέων στα πρώτα τους βήματα, ήρθε στην επιφάνεια αυτή η «πολιτική προετοιμασία» που επί μήνες επωαζόταν στα blogs. Υπήρξε μια έκρηξη δημόσιας συνειδητοποίησης του προβλήματος.

Συνεπώς το ότι η κυβέρνηση έκανε πίσω δεν είναι αποτέλεσμα δράσης - αντίδρασης των παραδοσιακών παικτών, όπως θα περίμενε κανείς. Δεν είναι αποτέλεσμα της παραδοσιακής αντίδρασης της αντιπολίτευσης στην παραδοσιακή δράση της κυβέρνησης. Είναι αποτέλεσμα της δράσης ομάδων πίεσης οι οποίες πλαγιοκοπούν από νέους δρόμους και με νέους τρόπους την κοινή γνώμη και τους gatekeepers της δημόσιας ενημέρωσης. Έτσι χτίζεται η συνειδητοποίηση προβλημάτων που μπορεί άνετα ο καθένας μας να βιώνει καθημερινά αλλά εξίσου άνετα τα προσπερνά.

Το ίδιο περίπου συνέβη στην υπόθεση της μεταμεσονύκτιας λειτουργίας του μετρό. Ένας παραδοσιακός παίκτης, οι συνδικαλιστές, αντέδρασε με λύσσα σε ένα μέτρο προορισμένο να διευκολύνει τους νέους, να μην ξεπαραδιάζονται στα ταξί και να επιστρέφουν με ασφάλεια σπίτι τους. Απέναντι στους συνδικαλιστές βρέθηκαν ομάδες από τα blogs και το Facebook. Το αποτέλεσμα είναι γνωστό. Οι έρευνες δείχνουν μεγάλη μετακίνηση στο μετρό μετά τα μεσάνυχτα, μεγάλη μείωση των ατυχημάτων τα βράδια των Σ/Κ, ενώ η κυβέρνηση ετοιμάζεται να επεκτείνει το μέτρο και στα υπόλοιπα ΜΜΜ.

Τα αποτελέσματα μετριούνται ακόμα στα δάχτυλα του ενός χεριού, αλλά σίγουρα υπάρχουν. Και αποδεικνύουν ότι υπάρχουν επιλογές και εναλλακτικές. Δείχνουν ότι η κυρίαρχη νοοτροπία τού «τίποτα δεν αλλάζει» είναι μία τεράστια φούσκα και η επιλογή της απομόνωσης στο χώρο των λίγων φίλων και της οικογένειας αυταπάτη και συνειδητή παραίτηση. Όταν τα πράγματα δείχνουν ίδια, πρέπει εσύ να ψάξεις περισσότερο. Γιατί μάλλον δείχνουν ίδια επειδή κάποιοι άλλοι έχουν επιλέξει για όλους μας τη συνταγή της αιώνιας ακινησίας που δεν θα διαταράξει τα όποια προνόμια έχουν κατοχυρώσει λόγω της προνομιακής τους θέσης μέσα στο πολιτικό και κοινωνικό σκηνικό. Εναλλακτικές λοιπόν υπάρχουν. Σκότωσε την ΤΙΝΑ που έχεις μέσα σου!

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ