- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Βενιζέλος: «Η χώρα είναι μη διακυβερνήσιμη – Υπνοβατεί μέσα στις σημερινές συνθήκες»
Αναφερόμενος στον πολυετή σχεδιασμό για την περίοδο 2026-2029
Βενιζέλος: «Η χώρα είναι μη διακυβερνήσιμη – Υπνοβατεί μέσα στις σημερινές συνθήκες»
Για μια χώρα «μη διακυβερνήσιμη» έκανε λόγο ο Ευάγγελος Βενιζέλος, σχολιάζοντας τον νέο μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό προγραμματισμό που ενέκρινε το Υπουργικό Συμβούλιο. Μιλώντας στη Θεσσαλονίκη, στην παρουσίαση του βιβλίου του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ Τάσου Γιαννίτση «Ελλάδα 1953-2024: Χρόνος και Πολιτική Οικονομία», ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης υπογράμμισε ότι ο σχεδιασμός «δεν επιτρέπει στη χώρα να νιώθει ασφαλής και βιώσιμη» ενώ, όπως είπε, «η χώρα υπνοβατεί».
Αναφερόμενος στον πολυετή σχεδιασμό για την περίοδο 2026-2029, τόνισε ότι προβλέπεται διαρκώς μειούμενος ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ και περιορισμένη ιδιωτική κατανάλωση. Όμως, σύμφωνα με τον ίδιο, «το συγκλονιστικό στοιχείο» αφορά τις επενδύσεις: ο ακαθάριστος σχηματισμός παγίου κεφαλαίου εκτιμάται στο 10,2% το 2026, 4,1% το 2027, 0,9% το 2028 και μόλις 0,8% το 2029. «Καταλαβαίνετε; Η χώρα υπνοβατεί», σημείωσε o Ευάγγελος Βενιζέλος, υποστηρίζοντας ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα ανταγωνιστικότητας, παραγωγικότητας και δημογραφίας.
Στο ίδιο πλαίσιο αναφέρθηκε και στην απασχόληση, όπου δεν προβλέπεται αλλαγή, με την ανεργία να παραμένει γύρω στο 8%. «Θα το αντιμετωπίσουμε έτσι; Πρέπει να συζητήσουμε με άλλους όρους», υπογράμμισε.
Ο Βενιζέλος επανέλαβε ότι η χώρα «είναι μη διακυβερνήσιμη», όχι λόγω έλλειψης κυβέρνησης ή κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, αλλά επειδή δεν είναι βέβαιο αν η κοινωνία μπορεί να εξασφαλίσει συναίνεση και συμπεριληπτικότητα. Έθεσε επίσης το ζήτημα αν το πολιτικό σύστημα μπορεί να διαμορφώσει κυβερνήσεις συνεργασίας στο μέλλον.
Τόνισε, δε, την ανάγκη ενός νέου κοινωνικού συμβολαίου – πέρα από την επαναφορά συλλογικών συμβάσεων – και εξήρε την προσωπικότητα του Τάσου Γιαννίτση, τον οποίο χαρακτήρισε «σπάνιο είδος δημόσιου λειτουργού υψηλού επιπέδου».
Από την πλευρά του, ο Τάσος Γιαννίτσης τόνισε ότι δεν μπορεί να είναι αισιόδοξος για το παρόν και το μέλλον της χώρας, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα πορεύεται μέσα σε πολλαπλές αβεβαιότητες και κινδύνους, χωρίς ένα συλλογικό όραμα να τη συνεγείρει. «Ελπίζω ότι θα προσπαθήσουμε όλοι μαζί να πετύχουμε κάτι που δεν θα δημιουργήσει νέα μεγάλα προβλήματα», είπε.
Σε ερώτηση για πιθανή σύγκλιση των προοδευτικών δυνάμεων, ο Γιαννίτσης σημείωσε ότι το πολιτικό τοπίο είναι «φλου» και ότι το κρίσιμο σημείο δεν είναι το πριν ή το μετά των εκλογών, αλλά το εάν υπάρχει κοινό σχέδιο για το πού πρέπει να κατευθυνθεί η χώρα.
Αναφερόμενος στο θέμα της πολιτικής αλλαγής, είπε ότι αυτή «θα έρθει εξελικτικά» μέσα από την πορεία κομμάτων, ιδεών και την ανάδειξη των μεγάλων προβλημάτων που η κοινωνία πρέπει να λύσει.
Στην εκδήλωση παρέστησαν, μεταξύ άλλων, ο υφυπουργός Παιδείας Νίκος Παπαϊωάννου, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Στέλιος Αγγελούδης, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Σπύρος Βούγιας, ο Θανάσης Γλαβίνας από το ΠΑΣΟΚ και ο πρώην υπουργός Γιάννης Μαγκριώτης. Ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Μιχάλης Πικραμένος χαρακτήρισε τον Γιαννίτση «υπόδειγμα σύγχρονου Έλληνα».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ένα κερασάκι στην τούρτα-δώρο προς τον πρωθυπουργό
Η επίσημη ανακοίνωση του e-ΕΦΚΑ για το πότε πληρώνονται κύριες και επικουρικές
Ολόκληρη η τοποθέτηση του υπουργού Επικρατείας στο Athens Alitheia Forum
«Ενσαρκώνει τις κοινές μας αξίες: ανθρώπινη αξιοπρέπεια, ισότητα, κοινωνική ένταξη» σημειώνει ο πρωθυπουργός
«Απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή ώστε να μην προκύπτουν βεβιασμένα συμπεράσματα ή δημόσιες κρίσεις»
«Κανένας καλύτερος από Μητσοτάκη» λέει το 54% των πολιτών
Η επαναλειτουργία του αγωγού Vardax ενισχύει τον ενεργειακό ρόλο της Θεσσαλονίκης στα Βαλκάνια
Από τους 14.000 πριν μερικά χρόνια περνάμε στους 19.000 το 2026, τόνισε ο υπουργός
Η βασική διαφορά είναι το μέγεθος και ο τρόπος κατασκευής
Πολιτικοί, δημοσιογράφοι και ερευνητές αναζητούν λύσεις για την παραπληροφόρηση – Νέες προκλήσεις
Η ΝΔ στο 34,1% στην εκτίμηση αποτελέσματος, με υψηλή κυβερνητική στήριξη στην άμυνα και χαμηλή δυναμική για νέα κόμματα
Το πρώτο αναβαθμισμένο αεροσκάφος αναμένεται να παραληφθεί εντός του 2027
Ισχυρά δημόσια οικονομικά και ανάπτυξη, η Ελλάδα κινδυνεύει από ενέργεια και γεωπολιτική αστάθεια
Η ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών
Τα μέτρα θα ανακοινωθούν μέχρι το τέλος της εβδομάδας
Αλλαγές στους ΚΑΔ από την ΑΑΔΕ, οδηγίες στις επιχειρήσεις για επικαιροποίηση στοιχείων
Στην Ολομέλεια το πόρισμα της Εξεταστικής, καμία παρέμβαση υπουργών στη διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ
Η Ιρανή ακτιβίστρια σε μια καθηλωτική συζήτηση για το σκοτάδι του θεοκρατικού καθεστώτος
Αιτήσεις συμμετοχής κατατίθενται έως και τις 6 Απριλίου 2026
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.