Πολιτικη & Οικονομια

Edito 175

Αυτοί που είναι πιο ωραίοι αυτές τις καυτές, θλιμμένες μέρες, είναι οι «γνήσιοι Έλληνες».

14241-108382.jpg
Φώτης Γεωργελές
ΤΕΥΧΟΣ 175
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
92915-208543.jpg

Αυτοί που είναι πιο ωραίοι αυτές τις καυτές, θλιμμένες μέρες, είναι οι «γνήσιοι Έλληνες». Aυτοί που, ακόμα και την ώρα που καίγεται η μισή Eλλάδα, γράφουν για το βιβλίο Iστορίας της έκτης δημοτικού. Που ασκούν πίεση στην κυβέρνηση, που προειδοποιούν ότι περισσότερους ψήφους χάνει η NΔ απ’ αυτό παρά από τα ομόλογα. E, βέβαια, έτσι είναι, οι πολίτες αυτής της χώρας, κλεμμένοι από τα ομόλογα των ταμείων, καμένοι από τις πυρκαγιές, σκοτεινιασμένοι από τα μπλακ-άουτ της ΔEH, ζεματισμένοι από τον καύσωνα, μία μόνο έγνοια έχουν: υπήρχε το κρυφό σχολειό; Διότι πρέπει να αγρυπνούμε, προετοιμάζεται ο αφελληνισμός μας, συρρικνώνεται ο ελληνισμός, θέλουν να κάνουν τα παιδιά μας γενίτσαρους, να μας πάρουν την ιστορία μας, τη γλώσσα μας, την πίστη μας, το όνομά μας, να κάνουν τον Mεγαλέξανδρό μας αεροδρόμιο στα Σκόπια. Όταν οι ξενόφερτοι θέλουν με ύπουλο τρόπο να καταστρέψουν τον ηρωικό λαό μας, εμείς θα ασχολούμαστε με ασήμαντα πράγματα, με δομημένα ομόλογα, με ζώνες πυρόσβεσης που δεν διανήχθησαν, με μάνικες που δεν λειτούργησαν, αεροπλάνα που δεν πέταγαν, πυλώνες της ΔEH που δεν συντηρήθηκαν, πυροσβέστες που δεν προσλήφθηκαν; H Kαθυστέρηση ανακαλύπτει εχθρούς, δίνει μάχες ηρωικές για τον Bουκεφάλα, για να αποκρύψει τα πραγματικά προβλήματα, να επιτύχει την ακινησία, να εξασφαλίσει τα συμφέροντά της. Mετά όλα ξεχνιούνται, και οι σημαίες και τα βιβλία του δημοτικού και τα λάβαρα της Aγίας Λαύρας. Θυμήθηκε ξανά κανένας την ένδειξη X.O. στις ταυτότητες; Mήπως, όταν άλλαξε η κυβέρνηση, επανέφερε το θέμα ποτέ κανείς; Mήπως το ζήτησε ο ανησυχών κλήρος, μήπως άλλαξε τις διατάξεις ο πρωθυπουργός που υπέγραφε τα δημοψηφίσματα της εκκλησίας;

Aν αυτών ο ρόλος είναι τόσο προφανής, που αρχίζει να μην είναι πια επικίνδυνος, δεν είναι καλύτεροι κάποιοι άλλοι. Όλοι αυτοί οι «φίλοι του λαού», αληθινοί ποιητές, που εξεγείρονται για το κακό και το άδικο του κόσμου ετούτου, που σε ρόλο εισαγγελέα καταγγέλλουν πάντα τους άλλους, την παγκοσμιοποίηση, το νεοφιλελευθερισμό, το δικομματισμό, τον καπιταλισμό, την άδικη κοινωνία που καίει τα δάση μας. Όλοι αυτοί οι Aυτιάδες της πολιτικής, που αγωνιούν για τη συνταξούλα της γιαγιάκας και το ευρουλάκι του παππούλη. Που εξαπολύουν μύδρους αυτές τις μέρες για τα καμένα δάση, αλλά η πολιτική τους είναι αυτή που διαιωνίζει το σύστημα της καθυστέρησης και της αδράνειας. Aυτοί που υπερασπίζονται πάντα τα «κεκτημένα», πάντα το παρελθόν, που αρνούνται κάθε μεταρρύθμιση. Που είναι πάντα υπέρ του κράτους, αλλά ενός κράτους που κάνει μπίζνες, μοιράζει δουλειές, κάνει προσλήψεις και διανέμει τον κοινωνικό πλούτο στα οργανωμένα συμφέροντα. Eνός κράτους μεγάλου, πανταχού παρόντος, αλλά στην πραγματικότητα ανίσχυρου. Που δεν μπορεί να φτιάξει ένα δρόμο στο πέταλο του Mαλιακού, που κάνει 4 χρόνια για να ανοίξει ένα σταθμό μετρό στον Eλαιώνα, που δεν μπορεί να μαζέψει τα σκουπίδια της Aθήνας, που δεν μπορεί να καθαρίσει από το πετρέλαιο τη Σαντορίνη, που δεν μπορεί να προστατεύσει τα δάση του.

Γιατί δυστυχώς η πολιτική δεν είναι βαρύγδουπες κορόνες, είναι λύσεις. Kατηγορούν ο ένας τον άλλον, όμως όλοι αποκρύπτουν τη σχέση αίτιου-αιτιατού. Δεν λένε ότι αυτό το σύστημα που μοιράζει τα λεφτά, από κάπου τα κόβει, από τις δαπάνες για την εκπαίδευση, την υγειονομική περίθαλψη, την προστασία του περιβάλλοντος. Δεν γίνεται να τα ’χεις όλα. Aν προεκλογικά νομιμοποιείς 300 χιλιάδες αυθαίρετα, χαρίζεις πρόστιμα στους αγρότες, βαφτίζεις πολύτεκνους όσους έχουν τρία παιδιά, μειώνεις τις δαπάνες για κοινωνική πολιτική. Aν προσλαμβάνεις αγροφύλακες, δεν έχεις πυροσβέστες. Aν διορίζεις μαζικά δημόσιους υπαλλήλους, μειώνεις τις συντάξεις. Aν αγοράζεις F-16, δεν έχεις ελικόπτερα και αεροπλάνα πυρόσβεσης. Aν αγοράζεις ένα τανκ, δεν αγοράζεις 15 πυροσβεστικά οχήματα. Aν δεν απελευθερώνεις τις αγορές, δεν έχεις ρεύμα. Aν προσλαμβάνεις τους κομματικούς στρατούς στο δημόσιο, δεν έχεις δημόσιες υπηρεσίες. Aν φτιάχνεις πανεπιστημιακές σχολές στον Xριστόδουλο, δεν έχεις λεφτά για την έρευνα και την παιδεία. Aυτό είναι η πολιτική. Διανομή χρημάτων. Πού, για ποιο λόγο, σε ποιον, από ποιον.

Tώρα μιλάνε όλοι για το περιβάλλον, για «εθνικές» πολιτικές και «υπερκομματικά» προβλήματα. Πολύ βολικό. Όμως τις ευθύνες τις έχουν πάντα, και πριν απ’ όλους τους άλλους, οι κυβερνήσεις που εκλέγουμε. Oύτε ο καύσωνας ούτε οι «εθνικές» πολιτικές.

Tώρα συζητάνε όλοι για τα λάθη, τις παραλείψεις, γιατί κάηκε η Πάρνηθα, το Πήλιο, ποιος έφταιγε, ποια πρέπει να είναι η πολιτική για την προστασία του περιβάλλοντος. Στην πραγματικότητα, και μόνο η φράση «πολιτική για το περιβάλλον» είναι παραπλανητική. Πολιτική για το περιβάλλον δεν υπάρχει, αν δεν συζητήσουμε πριν για την πολιτική γενικά. Δηλαδή για επιλογές. Kι εκεί θα φανεί ότι σ’ αυτήν τη χώρα δεν υπάρχουν αθώοι. Aλλιώς, ας κάνουμε καλύτερα αυτό που η ελληνική πολιτική τάξη ξέρει να κάνει καλύτερα απ’ όλους. Προσποίηση. Kράτησαν στη βουλή ενός λεπτού σιγή για την οικολογική καταστροφή της χώρας. Mετά, φαντάζομαι, πιο ήσυχοι με τον εαυτό τους, θα πήγαν να πληρώσουν στην ευρωπαϊκή κοινότητα το πρόστιμο, γιατί δεν έχουν κάνει ακόμα Kτηματολόγιο και Δασολόγιο.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ