- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Γεραπετρίτης προς Φιντάν: Η Ελλάδα δεν δέχεται υποδείξεις - Καμία συζήτηση σε εθνικά θέματα
Μήνυμα του Έλληνα ΥΠΕΞ στην Άγκυρα - Απάντηση στις αιχμές για το πρόγραμμα SAFE
Αυστηρή απάντηση του Γιώργου Γεραπετρίτη στον Χακάν Φιντάν για το πρόγραμμα SAFE: «Υποδείξεις και μομφές δεν είναι αποδεκτές»
Με αυστηρό τόνο απάντησε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης στις δηλώσεις του Τούρκου ομολόγου του Χακάν Φιντάν, ο οποίος είχε επικρίνει την Αθήνα για τη στάση της στο πρόγραμμα SAFE της Ε.Ε.
«Η Ελλάδα ασκεί ενεργητική και συνεπή εξωτερική πολιτική, που στηρίζεται στις οικουμενικές αξίες του διεθνούς δικαίου και δεν ετεροκαθορίζεται», δήλωσε ο Γιώργος Γεραπετρίτης, προσθέτοντας πως «όποιος ενοχλείται οφείλει να το αποδεχθεί, διότι υποδείξεις και μομφές δεν είναι αποδεκτές».
Ο Έλληνας υπουργός υπογράμμισε επίσης ότι η χώρα επιδιώκει σχέσεις ειρήνης και καλής γειτονίας, ωστόσο «σε ζητήματα εθνικού συμφέροντος δεν μπορεί να υπάρξει καμία συζήτηση».
Οι δηλώσεις Φιντάν που προκάλεσαν αντίδραση
Σε τηλεοπτική του συνέντευξη, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών επέκρινε την Ελλάδα και τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, υποστηρίζοντας ότι «καυχιέται στο ελληνικό Κοινοβούλιο επειδή η Τουρκία δεν θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα SAFE».
Ο Χακάν Φιντάν έκανε λόγο για «ελληνική εξωτερική πολιτική που βασίζεται στην εχθρότητα προς την Τουρκία», ενώ κάλεσε την Αθήνα να επιδείξει «πολιτική βούληση» για επίλυση των διαφορών στο Αιγαίο.
Παράλληλα, ο Τούρκος υπουργός άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο συνάντησης με τον Γεραπετρίτη στο Λουξεμβούργο, στο περιθώριο του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε., δηλώνοντας πως «η αιώνια ειρήνη μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας είναι δυνατή, εφόσον υπάρχει πολιτική θέληση».
Το μήνυμα της Αθήνας
Η ελληνική πλευρά, με την παρέμβαση του Γιώργου Γεραπετρίτη, καθιστά σαφές ότι η χώρα δεν πρόκειται να δεχθεί πιέσεις ή υποδείξεις σε ζητήματα που άπτονται των εθνικών της δικαιωμάτων.
Η απάντηση του ΥΠΕΞ εντάσσεται στο πλαίσιο της πάγιας ελληνικής θέσης για προσήλωση στο διεθνές δίκαιο και στην ειρηνική συνύπαρξη, χωρίς όμως παραχωρήσεις σε ζητήματα κυριαρχίας.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τι απάντησε η Αναστασία Σαπουνά
Συνεισφορά 40 εκατ. από τα διυλιστήρια για μείωση 10 λεπτά στην αμόλυβδη και 5 λεπτά στο ντίζελ έως το τέλος Αυγούστου
«Αυτή είναι η απάντησή μας σε όσους αμετανόητους μετατρέπονται σε δολοφόνους»
«Ένα ξεχωριστό ευχαριστώ προς την Αλεξία Μπακογιάννη» - Η ανάρτηση μετά τη σύλληψη των δραστών
«Σύντομα θα έχει ραντεβού με τη Δικαιοσύνη»
Η κόντρα στη Βουλή και η αναφορά Μητσοτάκη στα «μπακαλίστικα»
«Ο Δήμος συστηματοποιεί και εντείνει τις δράσες του στα αντικείμενα στα οποία έχει ουσιαστική αρμοδιότητα» σημειώνει η αρμόδια Αντιδήμαρχος
«Οι βουλευτές δεν είναι γουρούνια για να γίνονται λασπομαχίες» είπε ο υφυπουργός Οικονομικών
«Η Νέα Δημοκρατία προσπαθεί να κάνει το άσπρο μαύρο» τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ
«Μια συνεργασία του ΠΑΣΟΚ με τη Νέα Δημοκρατία αφαιρεί επιλογές από το πολιτικό σύστημα» σημείωσε ο βουλευτής
«Επειδή ποτέ δεν έκρυψα τις επιλογές μου, θα στηρίξω για συναισθηματικούς λόγους και μόνο, τον Αλέξη Τσίπρα στις εκλογές»
Την παραίτησή του υπέβαλε και ο Λάμπρος Τσουκνίδας από τη θέση του διευθυντή της «Αυγής της Κυριακής»
Είχε προαναγγείλει την προσχώρησή του στην Ελληνική Αριστερή Συμπαράταξη
Η απάντηση σε επίκαιρη ερώτηση του Νίκου Ανδρουλάκη για την ακρίβεια
Τα ενδιαφέροντα ευρήματα της έρευνας της QED για το pod.gr
Όλες οι πληρωμές που προγραμματίζει η ΑΑΔΕ
«Επιχείρησε ακόμα μια φορά να κάνει σόου στην Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής»
«Πλήρωσε επικοινωνιολόγους για να αναβιώσει τις πιο σκοτεινές πλευρές της τοξικής του εποχής» σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.