Πολιτικη & Οικονομια

Σε άνοδο η δημοτικότητα των Τσίπρα - Καμμένου

Δημοσκόπηση καταγράφει πτώση για όλους τους υπόλοιπους αρχηγούς κομμάτων

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, και ο υπουργός Άμυνας και πρόεδρος των ΑΝΕΛ, Πάνος Καμμένος, καταγράφουν υψηλά ποσοστά δημοτικότητας σε δημοσκόπηση που διενήργησε το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας για λογαριασμό του ΣΚΑΪ.

Ειδικότερα, ο Αλ. Τσίπρας συγκεντρώνει θετικές και πολύ θετικές γνώμες σε ποσοστό 69,5%, με τη δημοτικότητα του Πρωθυπουργού να καταγράφει αύξηση 42% σε σύγκριση με την προηγούμενη μέτρηση (10-12 Ιανουαρίου 2015). Θετική και πολύ θετική γνώμη για τον Π. Καμμένο έχει το 35%, με τη δημοτικότητα του προέδρου των ΑΝΕΛ να εμφανίζεται ενισχυμένη κατά 23%.

Η δημοτικότητα του προέδρου της Ν.Δ. Αντ. Σαμαρά διαμορφώνεται στο 13% (καταγράφοντας πτώση 15%), του επικεφαλής του Ποταμιού Στ. Θεοδωράκη στο 21% (πτώση 5%), του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλου στο 9,5% (πτώση 3%) του γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπα στο 18,5% (πτώση 1%) και του προέδρου της Χ.Α. Ν. Μιχαλολιάκου στο 4,5% (πτώση 1%).

Το 55,5% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι η ακολουθούμενη στρατηγική διαπραγμάτευσης είναι σωστή, ενώ σε ό,τι αφορά τις εντυπώσεις των ερωτηθέντων για τη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τη Γερμανίδα καγκελάριο στο Βερολίνο, οι γνώμες μοιράζονται. Το 45,5% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι ο κ. Τσίπρας έδειξε θαρραλέος θέτοντας τα ζητήματα της Siemens και των γερμανικών αποζημιώσεων, ενώ το 45,5% εκτιμά ότι υπήρξε συμβιβαστικός υποστηρίζοντας πως η χώρα είναι δεσμευμένη στην υλοποίηση όσων απαιτούνται για τη συνέχιση της χρηματοδότησης.

Στο ερώτημα ποιο συναίσθημα σας προκαλεί πιθανή έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ, το 45,5% των ερωτηθέντων απάντησαν φόβο, το 11% ελπίδα, το 26,5% κανένα συναίσθημα και το 17% δήλωσαν ότι δεν πιστεύουν πως υπάρχει τέτοια δυνατότητα. Σε προηγούμενη έρευνα στις 16-17 Μαρτίου, το 43,5% απαντούσε φόβο, το 14,5% ελπίδα, το 26% κανένα συναίσθημα και το 16% ότι δεν υπάρχει τέτοια δυνατότητα.

Στην ερώτηση εάν η οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού τους θα χειροτερέψει μέσα στους επόμενους 12 μήνες, το 39,5% των ερωτηθέντων απαντά ότι ούτε θα βελτιωθεί ούτε θα χειροτερέψει, το 18,5% ότι μάλλον θα χειροτερέψει, το 14% ότι σίγουρα θα χειροτερέψει, το 7% ότι θα εξαρτηθεί από τις πολιτικές εξελίξεις, το 4% ότι σίγουρα θα βελτιωθεί και το 17% ότι μάλλον θα βελτιωθεί.

Η έρευνα διενεργήθηκε στο διάστημα 25-27 Μαρτίου 2015, στο σύνολο της επικράτειας, με τηλεφωνικές συνεντεύξεις και χρήση δομημένου ερωτηματολογίου.