- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Παπασταύρου: Η Ελληνική Δημοκρατία δεν εκβιάζει – Να αρθούν επιφυλάξεις για να προχωρήσει η διασύνδεση με την Κύπρο
«Οι σχέσεις Ελλάδας και Κύπρου είναι αδιάρρηκτες» υπογραμμίζει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας
Οι δηλώσεις του Σταύρου Παπασταύρου για το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης της Ελλάδας με την Κύπρο
«Για να προχωρήσει το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης της Ελλάδας με την Κύπρο είναι αναγκαία συνθήκη να αρθούν οι επιφυλάξεις για τη βιωσιμότητα του και να επιλυθούν όλα τα τεχνικά και οικονομικά ζητήματα που εκκρεμούν», δήλωσε σήμερα (6.10) ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σταύρος Παπασταύρου.
Ο κ. Παπασταύρου - μιλώντας στο OPEN - υπογράμμισε ότι οι σχέσεις Ελλάδας και Κύπρου είναι αδιάρρηκτες, αποτελούν θεμέλιο του ελληνισμού και βρίσκονται υπεράνω από οποιοδήποτε έργο, σημείωσε ότι η πρόοδος του κολλάει σε μία διαρκή αμφισβήτηση της βιωσιμότητας του. Ενώ σε ερώτηση σχετικά με τοποθετήσεις περί εκβιασμού από την πλευρά του ΑΔΜΗΕ ο κ. Παπασταύρου τόνισε: «Το 51 % του ΑΔΜΗΕ ανήκει στην Ελληνική Δημοκρατία. Η Ελληνική Δημοκρατία δεν εκβιάζει, μιλάει μόνο θεσμικά».
Παπασταύρου: Είναι ένα έργο στρατηγικής σημασίας που θα βάλει τέρμα στην απομόνωση της Κύπρου
«Είναι ένα έργο στρατηγικής σημασίας που θα βάλει τέρμα στην απομόνωση της Κύπρου, θα βοηθήσει να μειωθούν οι τιμές της ενέργειας στην Κύπρο, ένα έργο που συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαΐκή Ένωση με 657 εκατομμύρια. Και προφανώς για να το χρηματοδοτεί η Ευρωπαΐκή Ένωση το θεωρεί οικονομικά βιώσιμο. Ελλάδα και Κύπρος ζήτησαν την χρηματοδότηση αυτή άρα και οι δύο χώρες θεωρούν ότι είναι οικονομικά βιώσιμο. Έχει κοστίσει μέχρι τώρα 300 εκατομμύρια ευρώ που έχει πληρώσει εξολοκλήρου ο ΑΔΜΗΕ. Για αυτό το έργο έχουμε διαρκώς αλληλοσυγκρουόμενα μηνύματα από την κυπριακή πλευρά. Ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου, ακόμα και μετά από τη συνάντηση του κ. Χριστοδουλίδη με τον κ. Μητσοτάκη αμφισβητεί επί της αρχής τη βιωσιμότητα του έργου. Λες και ένας υπουργός δεσμεύεται μόνο από τις συμφωνίες που έχει υπογράψει εκείνος», πρόσθεσε ο κ. Παπασταύρου. Ανέφερε ακόμη ότι στο επόμενο συμβούλιο υπουργών Ενέργειας θα συζητήσει το θέμα με τον κύπριο ομόλογό του.
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την τιμή του ρεύματος
Σε ερώτηση σχετικά με τις τιμές της ενέργειας ο υπουργός ανέφερε ότι η τιμή του ρεύματος είναι μεν υψηλή αλλά το Σεπτέμβριο υποχώρησε στο επίπεδο του Σεπτεμβρίου του 2021 και η μείωση αυτή διατηρήθηκε παρά την άνοδο της χονδρικής τιμής. Τόνισε δε ότι η εγκατάσταση των έξυπνων μετρητών ηλεκτρικής ενέργειας θα περιορίσει σημαντικά τη δυνατότητα ρευματοκλοπής. Σε ερώτηση για το κόστος του ρεύματος για τις επιχειρήσεις ανέφερε ότι για μεν τις μικρομεσαίες υπήρξε πρόγραμμα επιδότησης για το αυξημένο κόστος ενέργειας την περασμένη άνοιξη ενώ για τις μεγάλες επιχειρήσεις παρέπεμψε σε ανακοινώσεις του πρωθυπουργού αύριο κατά τη γενική συνέλευση του ΣΕΒ.
Τέλος, σημείωσε ότι η σύμβαση με τη Chevron για την παραχώρηση των θαλάσσιων περιοχών για έρευνες υδρογονανθράκων θα υποβληθεί στο Ελεγκτικό Συνέδριο ως το τέλος του Νοεμβρίου και θα ακολουθήσει η κατάθεση στην Βουλή για κύρωση προκειμένου οι σεισμικές και γεωφυσικές έρευνες να ξεκινήσουν το 2026. "Πρέπει να κάνουμε υπομονή για να δούμε αν υπάρχουν εμπορικά εκμεταλλεύσιμες ποσότητες. Αν ο στόχος επιτευχθεί αυτό θα οδηγήσει όλους τους Έλληνες και τις Ελληνίδες σε άλλο επίπεδο ζωής», κατέληξε ο υπουργός.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Το νέο σύστημα ενώνει Κτηματολόγιο, Ε9 και ΔΕΔΔΗΕ για ελέγχους και δικαιότερες επιβαρύνσεις
Η επιδότηση διαμορφώνεται στα 15 λεπτά ανά λίτρο
Σε εξέλιξη επαφές Αθήνας-Βρυξελλών για τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας και την Eυρωπαϊκή Εισαγγελία
Ποιοι συνταξιούχοι πληρώνονται
Η ισχυρότερη παρουσία καταγράφεται στα δεξαμενόπλοια και στα bulk carriers
Νέο μήνυμα της Αμερικανίδας πρέσβειρας για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις
Κατατέθηκε στη Βουλή το νέο πλαίσιο που ενσωματώνει το Ευρωπαϊκό Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο
Το 44% πιστεύει ότι η Νέα Δημοκρατία θα κερδίσει τις επόμενες εκλογές, ενώ το 45% διαφωνεί
Ποιοι δικαιούχοι κόβονται αυτόματα από το σύστημα
«Δεν υπάρχει κανένα ζήτημα επιβάρυνσης»
«Η ιστορία ξαναγράφεται από την ίδια την κοινωνία»
Ο εκδότης της «Μεταρρύθμισης» χαρακτηρίζει προσχηματικό το επιχείρημα περί ορίου θητειών
Δεν είναι ακραίο το νομικό μας σύστημα να τζογάρει ζωές δίνοντας ευκαιρίες σε αδίστακτους εγκληματίες;
«Νέα κόμματα με πρωτοεμφανιζόμενους ή επανεμφανιζόμενους πρωταγωνιστές που φορούν άλλο προσωπείο»
Με αφορμή την αποκάλυψη του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ που είχε προτείνει στον πρώην πρωθυπουργό τη φορολόγηση των εφοπλιστών
Ποιοι αγρότες και παραγωγοί παίρνουν χρήματα
Τι ισχύει με την προσαύξηση
Ποιοι συνταξιούχοι πηγαίνουν πρώτοι στα ΑΤΜ
Ποιοι δικαιούνται και τρίτη δόση , τι ισχύει με τις πληρωμές μέσω IBAN
Η βουλεύτρια του ΠΑΣΟΚ μιλάει για τις πολιτικές εξελίξεις
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.