- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
ΑΑΔΕ: Ψηφιακή υποβολή αιτήσεων για ειδικό καθεστώς φορολόγησης σε όσους μεταφέρουν φορολογική κατοικία στην Ελλάδα
Όλες οι προϋποθέσεις
ΑΑΔΕ: Ψηφιακή υποβολή αιτήσεων για ειδικό καθεστώς φορολόγησης σε όσους μεταφέρουν φορολογική κατοικία στην Ελλάδα
Τη δυνατότητα σε φυσικά πρόσωπα που μεταφέρουν τη φορολογική τους κατοικία στην Ελλάδα να υποβάλλουν ψηφιακά την αίτηση υπαγωγής τους στον ειδικό τρόπο φορολόγησης εισοδήματος από μισθωτή εργασία και επιχειρηματική δραστηριότητα, όπως προβλέπεται στο άρθρο 5Γ του ΚΦΕ, παρέχει από αύριο η ΑΑΔΕ.
Με απόφαση του υφυπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργου Κώτσηρα και του διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργου Πιτσιλή, καθορίζονται όλες οι λεπτομέρειες της νέας διαδικασίας για την ψηφιακή υποβολή.
Συγκεκριμένα, εάν η ανάληψη υπηρεσίας ή η έναρξη εργασιών έχει γίνει:
*έως και 2 Ιουλίου, η αίτηση υποβάλλεται έως το τέλος του έτους για υπαγωγή στον ειδικό τρόπο φορολόγησης εισοδήματος για το ίδιο έτος. Σε περίπτωση υποβολής εντός του επόμενου έτους από την ανάληψη υπηρεσίας ή την έναρξη εργασιών, η αίτηση εξετάζεται για το επόμενο φορολογικό έτος.
*μετά τις 2 Ιουλίου, η αίτηση υποβάλλεται έως το τέλος του επόμενου έτους και αφορά στην υπαγωγή του φορολογούμενου στο επόμενο έτος της ανάληψης υπηρεσίας ή έναρξης εργασιών.
Το φυσικό πρόσωπο πρέπει να πληροί σωρευτικά τις εξής προϋποθέσεις :
*Να μην ήταν φορολογικός κάτοικος Ελλάδος τα 5 από τα 6 προηγούμενα έτη πριν από τη μεταφορά της φορολογικής κατοικίας του στην Ελλάδα.
*Να μεταφέρει τη φορολογική του κατοικία από κράτος- μέλος της ΕΕ ή του ΕΟΧ ή από κράτος με το οποίο η Ελλάδα έχει σε ισχύ συμφωνία διοικητικής συνεργασίας στον τομέα της φορολογίας.
*Να παρέχει υπηρεσίες στην Ελλάδα στο πλαίσιο εργασιακής σχέσης (παρ.2 του άρθρου 12 του ΚΦΕ), είτε σε ημεδαπό νομικό πρόσωπο/νομική οντότητα είτε σε μόνιμη εγκατάσταση αλλοδαπής επιχείρησης στην Ελλάδα ή να ασκεί ατομική επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ελλάδα.
*Να δηλώνει ότι θα παραμείνει στην Ελλάδα τουλάχιστον για 2 έτη.
Με την επαλήθευση των παραπάνω προϋποθέσεων, η απόφαση υπαγωγής εκδίδεται άμεσα. Σε περιπτώσεις όπου απαιτείται επαλήθευση μέσω δικαιολογητικών, οι αιτούντες μπορούν να επισυνάψουν ψηφιακά τα απαιτούμενα έγγραφα για την εξέτασή τους από την αρμόδια υπηρεσία.
Επισημαίνεται ότι για την ψηφιακή έκδοση απόφασης περί υπαγωγής ή μη στις διατάξεις του άρθρου 5Γ ΚΦΕ απαιτείται τα στοιχεία του φυσικού προσώπου να είναι επικαιροποιημένα, καθώς χρησιμοποιούνται και ως στοιχεία επικοινωνίας από την ΑΑΔΕ.
Επιπλέον, οι φορολογούμενοι που έχουν υποβάλει αίτηση υπαγωγής στο καθεστώς ειδικής φορολόγησης μέσω της πλατφόρμας Τα Αιτήματά μου για το έτος 2025, οι οποίες παραμένουν έως σήμερα εκκρεμείς, έχουν τη δυνατότητα να την επανυποβάλουν μέσω της νέας εφαρμογής, ώστε να διεκπεραιωθεί πλέον ψηφιακά, εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις.
Η υποβολή των αιτήσεων υπαγωγής γίνεται μέσω της ψηφιακής πύλης myAADE (myaade.gov.gr) ακολουθώντας τη διαδρομή Εφαρμογές > Φορολογικές Υπηρεσίες > Εισόδημα > Υποβολή αίτησης υπαγωγής σε ειδικό τρόπο φορολόγησης (άρθρο 5Γ του ΚΦΕ).
Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στην Εξυπηρέτηση Φορολογουμένων της ΑΑΔΕ, my1521:
*Τηλεφωνικά στο 1521, εργάσιμες ημέρες από 7:00 έως 20:00,
*Ψηφιακά μέσω της πλατφόρμας my1521, 24 ώρες το 24ωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα, επιλέγοντας: Θέματα Φορολογίας Εισοδήματος > Φορολογία Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων > Ομογενείς και κάτοικοι εξωτερικού/ Εναλλακτική φορολόγηση εισοδήματος.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τα συχνότερα λάθη και παραλείψεις στην αίτηση για το Α21
Ένα κερασάκι στην τούρτα-δώρο προς τον πρωθυπουργό
Η επίσημη ανακοίνωση του e-ΕΦΚΑ για το πότε πληρώνονται κύριες και επικουρικές
Ολόκληρη η τοποθέτηση του υπουργού Επικρατείας στο Athens Alitheia Forum
«Ενσαρκώνει τις κοινές μας αξίες: ανθρώπινη αξιοπρέπεια, ισότητα, κοινωνική ένταξη» σημειώνει ο πρωθυπουργός
«Απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή ώστε να μην προκύπτουν βεβιασμένα συμπεράσματα ή δημόσιες κρίσεις»
«Κανένας καλύτερος από Μητσοτάκη» λέει το 54% των πολιτών
Η επαναλειτουργία του αγωγού Vardax ενισχύει τον ενεργειακό ρόλο της Θεσσαλονίκης στα Βαλκάνια
Από τους 14.000 πριν μερικά χρόνια περνάμε στους 19.000 το 2026, τόνισε ο υπουργός
Η βασική διαφορά είναι το μέγεθος και ο τρόπος κατασκευής
Πολιτικοί, δημοσιογράφοι και ερευνητές αναζητούν λύσεις για την παραπληροφόρηση – Νέες προκλήσεις
Η ΝΔ στο 34,1% στην εκτίμηση αποτελέσματος, με υψηλή κυβερνητική στήριξη στην άμυνα και χαμηλή δυναμική για νέα κόμματα
Το πρώτο αναβαθμισμένο αεροσκάφος αναμένεται να παραληφθεί εντός του 2027
Ισχυρά δημόσια οικονομικά και ανάπτυξη, η Ελλάδα κινδυνεύει από ενέργεια και γεωπολιτική αστάθεια
Η ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών
Τα μέτρα θα ανακοινωθούν μέχρι το τέλος της εβδομάδας
Αλλαγές στους ΚΑΔ από την ΑΑΔΕ, οδηγίες στις επιχειρήσεις για επικαιροποίηση στοιχείων
Στην Ολομέλεια το πόρισμα της Εξεταστικής, καμία παρέμβαση υπουργών στη διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ
Η Ιρανή ακτιβίστρια σε μια καθηλωτική συζήτηση για το σκοτάδι του θεοκρατικού καθεστώτος
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.