Πολιτικη & Οικονομια

Τσάπαλος στον Guardian: Οι διακοπές των Ελλήνων βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο δεκαετίας

Με αφορμή το πρόσφατο άρθρο της εφημερίδας

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Τσάπαλος στον Guardian: Οι διακοπές των Ελλήνων βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο δεκαετίας

Άρθρο – απάντηση στον Guardian απέστειλε χθες (27/8/2025) ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Οικονομικών, Όμηρος Τσάπαλος, τονίζοντας ότι οι Έλληνες εξακολουθούν να έχουν τη δυνατότητα να απολαμβάνουν καλοκαιρινές διακοπές.

Στο κείμενό του, ο κ. Τσάπαλος απέρριψε τον ισχυρισμό της βρετανικής εφημερίδας ότι για τους Έλληνες οι διακοπές αποτελούν πλέον «μια γλυκόπικρη ανάμνηση». «Διαφωνούμε, καθώς τα στοιχεία δείχνουν το ακριβώς αντίθετο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Επικαλέστηκε την πρόσφατη έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ (Ιούλιος 2025) για τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των ταξιδιών των Ελλήνων, σύμφωνα με την οποία οι μετακινήσεις και οι διανυκτερεύσεις για λόγους αναψυχής έχουν αυξηθεί σημαντικά από το 2021, φτάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας δεκαετίας. Όπως σημείωσε, πάνω από το 85% των διακοπών πραγματοποιείται εντός Ελλάδας, ενώ περισσότερο από το 70% λαμβάνει χώρα τους καλοκαιρινούς μήνες.

Παράλληλα, παρέθεσε στοιχεία της Ετήσιας Έρευνας Οικογενειακών Προϋπολογισμών της ΕΛΣΤΑΤ, τα οποία δείχνουν ότι η κατηγορία «Εστιατόρια, καφετέριες και ξενοδοχεία» καταγράφει τη μεγαλύτερη αύξηση μεταξύ δώδεκα βασικών κατηγοριών δαπανών. «Το μερίδιό της στις συνολικές δαπάνες των νοικοκυριών είναι το υψηλότερο των τελευταίων 16 ετών, ξεπερνώντας και τα προ κρίσης επίπεδα», τόνισε.

«Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους», σημείωσε ο εκπρόσωπος του ΥΠΟΙΚ, επισημαίνοντας ότι η ανάκαμψη της οικονομίας, η αύξηση της απασχόλησης και των πραγματικών εισοδημάτων –σύμφωνα με την Eurostat– αποτυπώνονται στον τρόπο με τον οποίο οι Έλληνες ταξιδεύουν περισσότερο και κάνουν τις διακοπές τους κυρίως στην Ελλάδα.

Ωστόσο, αναγνώρισε ότι εξακολουθούν να υπάρχουν συμπολίτες που δυσκολεύονται οικονομικά, διαβεβαιώνοντας ότι «η ενίσχυση της κοινωνικής προστασίας αποτελεί κορυφαία κυβερνητική προτεραιότητα». Καταλήγοντας, υπογράμμισε: «Το καλοκαίρι των Ελλήνων παραμένει δυναμικό».

Πηγή: Guardian