Πολιτικη & Οικονομια

Στροφή Ντράγκι απέναντι στα ελληνικά ομόλογα

Αρκεί να βρεθούν οι προϋποθέσεις για επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
92005-185251.jpg

Η Ευρωπαϊκή Κεντρικής Τράπεζα προτίθεται να επαναφέρει το καθεστώς της κατ' εξαίρεσης αποδοχής ελληνικών ομολόγων ως εγγύηση για την παροχή ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες, αν και όταν θα υπάρξουν οι προϋποθέσεις για επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης του προγράμματος. Ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, μίλησε και δέχθηκε ερωτήσεις από τα μέλη της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ο Ιταλός πρόεδρος της ΕΚΤ εξέφρασε παράπονα για την επικοινωνιακή πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης σχετικά με την έλλειψη ρευστότητας και την αφερεγγυότητα, ενώ αντέδρασε έντονα στις επικρίσεις ευρωβουλευτών. Τόνισε ότι η ΕΚΤ δεν εκβιάζει κανέναν και ότι βασίζεται σε κανόνες, τους οποίους βρήκε και εφαρμόζει. «Στις 5 Αυγούστου του 2012 αποδεχθήκαμε κατ' εξαίρεση τα ελληνικά ομόλογα ως εγγύηση για την παροχή ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες παρά τη χαμηλή διαβάθμισή τους και το κάναμε γιατί ήταν διασφαλισμένη η χρηματοδότηση της χώρας μέσω του προγράμματος. Το Φεβρουάριο του 2015 δεν μπορούσαμε να κάνουμε το ίδιο γιατί δεν ήταν διασφαλισμένη η χρηματοδότηση», είπε ο κ. Ντράγκι.

Σύμφωνα με τον κ. Ντράγκι η ΕΚΤ δεν μιλάει για Grexit. Απηύθυνε έκκληση προς την Ελλάδα και τους θεσμούς να επικεντρωθούν στις προϋποθέσεις ολοκλήρωσης της αξιολόγησης και η Αθήνα να δεσμευθεί ότι θα τηρήσει τις υποχρεώσεις προς τους δανειστές.

ΦΩΤΟ: EPA, JULIEN WARNAND

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Διαφθορά στον Δημόσιο Τομέα: Τι είχες Ελλάδα, τι είχα πάντα
Διαφθορά στον Δημόσιο Τομέα: Τι είχες Ελλάδα, τι είχα πάντα

Δεν υπάρχει χειρότερη κατάντια από την ανοικτή «διαπαιδαγώγηση» της κοινωνίας στην παρανομία και στον χρηματισμό. Η κυβέρνηση έχει ευθύνη και πρέπει να την αναλάβει

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.