Πολιτικη & Οικονομια

Επίδομα αδείας 2025: Πότε θα δοθεί - Ποιοι είναι οι δικαιούχοι

Η καλοκαιρινή άδεια πρέπει να δοθεί μεταξύ 1ης Μαΐου και 30ης Σεπτεμβρίου

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Επίδομα, παραλια, θαλασσα, ξαπλωστρες
© ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI

Το επίδομα αδείας καλοκαιριού προκαταβάλλεται είτε στο σύνολό του κατά τη διάρκεια της άδειας, είτε τμηματικά μαζί με τις αποδοχές αδείας

Αυξημένο επίδομα αδείας θα λάβουν φέτος οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό.

Υπενθυμίζεται ότι από την 1η Απριλίου 2025, ο κατώτατος μισθός διαμορφώθηκε στα 880 ευρώ μεικτά, έναντι 830 ευρώ μεικτά που ίσχυαν προηγουμένως. Το επίδομα αδείας υπολογίζεται στα 589,41 ευρώ (από τα 556,05 ευρώ). Αυτή η αύξηση έχει αντίκτυπο και στο ύψος του επιδόματος αδείας που λαμβάνουν οι εργαζόμενοι.

Βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας:

Ο εργαζόμενος δικαιούται ετήσια άδεια με αποδοχές, την οποία λαμβάνει σε συνεννόηση με τον εργοδότη.

Ο εργοδότης είναι υποχρεωμένος να χορηγήσει την άδεια εντός δύο μηνών από την αίτηση του εργαζομένου.

Η καλοκαιρινή άδεια πρέπει να δοθεί μεταξύ 1ης Μαΐου και 30ης Σεπτεμβρίου, τουλάχιστον στο 50% του προσωπικού μιας επιχείρησης.

Το επίδομα αδείας καλοκαιριού προκαταβάλλεται είτε στο σύνολό του κατά τη διάρκεια της άδειας, είτε τμηματικά μαζί με τις αποδοχές αδείας.

Το επίδομα αδείας καλοκαιριού 2025 ισούται με το σύνολο των πράγματι καταβαλλόμενων τακτικών συνήθων αποδοχών της άδειας. Δεν μπορεί να υπερβαίνει τις αποδοχές 15 ημερών για αυτούς που αμείβονται με μηνιαίο μισθό και 13 ημερών για αυτούς που αμείβονται με ημερομίσθιο ή κατά μονάδα εργασίας ή με ποσοστά ή και με άλλο τρόπο.

Ο εργαζόμενος δικαιούται να λάβει μισό μηνιαίο μισθό αν αμείβεται με μισθό και 15 ημερομίσθια αν αμείβεται με ημερομίσθιο.

Δεν δικαιούνται επίδομα αδείας όσοι λαμβάνουν επίδομα ανεργίας από τη ΔΥΠΑ.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΟΠΕΚΕΠΕ: Το σκάνδαλο και ο σκανδαλώδης κυβερνητικός χειρισμός του
ΟΠΕΚΕΠΕ: Το σκάνδαλο και ο σκανδαλώδης κυβερνητικός χειρισμός του

Ο Κ. Μητσοτάκης και η ΝΔ κυβερνούν τη χώρα μια εξαετία και, πέρα από κάποιες επί μέρους αλλαγές, δεν επέφεραν καμιά ριζική αλλαγή στα όσα συνθέτουν το εγχώριο κοινωνικό και οικονομικό παράδειγμα

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.

// EMPTY