Πολιτικη & Οικονομια

Σπίρτζης στο Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ: Αν φύγω, θα το πω εγώ, όχι παράγοντες της Κουμουνδούρου

«Είμαστε σε Συνέδριο συρρίκνωσης των προσδοκιών και της ελπίδας μας»

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Σπίρτζης στο Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ: Αν φύγω, θα το πω εγώ. Όχι παράγοντες της Κουμουνδούρου

Για «συνέδριο συρρίκνωσης των προσδοκιών και της ελπίδας» έκανε λόγο ο Χρήστος Σπίρτζης, κατά την παρέμβασή του στο 5ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ασκώντας έντονη κριτική στην ηγεσία του κόμματος αλλά ξεκαθαρίζοντας ότι δεν αποχωρεί.

«Το σχέδιο θέσεων δεν δίνει κατεύθυνση, ιδεολογικό και πολιτικό στίγμα στα μεγάλα ζητήματα και πολλοί αναρωτιόμαστε γιατί κάναμε το 5ο συνέδριο, γιατί δεν έγινε επαρκής προσυνεδριακός διάλογος. Ένα συνέδριο διεκπεραίωσης για ακόμα μια φορά», είπε χαρακτηριστικά, σχολιάζοντας ότι δεν υπάρχει καν «λογοδοσία» των υπευθύνων. «Όσο το κόμμα λειτουργεί με μια ομάδα γύρω από το γραφείο και τις επιλογές του εκάστοτε προέδρου, θα ζούμε τις ίδιες καταστροφικές συνέπειες που ζήσαμε το παρελθόν», πρόσθεσε.

Στη συνέχεια ο κ. Σπίρτζης κατηγόρησε την ηγεσία του κόμματος και άλλα στελέχη ότι δεν τον στήριξαν έμπρακτα στο θέμα της διερεύνησης των ευθυνών για την τραγωδία των Τεμπών, παρ' όλο που στη δικογραφία δεν υπήρχε κανένα στοιχείο εναντίον του, ενώ κάποιοι ζήτησαν ακόμα και την αποπομπή του.

Χαρακτήρισε, δε, «ντροπή» τις διαρροές περί αποχώρησής του από «παράγοντες της Κουμουνδούρου», τονίζοντας η διαθεσιμότητα και η συμμετοχή του στο κόμμα θα εξαρτηθεί από τις αποφάσεις που θα πάρει το συνέδριο.

«Αν φύγω, θα το πω εγώ. Όχι παράγοντες της Κουμουνδούρου»

Μιλώντας επί προσωπικού ο πρώην υπουργός διευκρίνισε πως «εγώ δεν κρύφτηκα ποτέ, δεν προσδιορίστηκα ως Ελβετός που δεν παίρνει θέση. Αν είναι να φύγω κι αν φύγω, θα το πω εγώ. Όχι παράγοντες της Κουμουνδούρου. Όχι με διαρροές. Οι ιδιοτελείς σκοπιμότητες τυραννούν το κόμμα. Δεν φεύγω από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά η διαθεσιμότητά μου θα εξαρτηθεί από τις αποφάσεις που θα πάρει το κόμμα κι όχι οι παράγοντες της Κουμουνδούρου».

Ο Χρ. Σπίρτζης έκανε αναφορές στην πορεία ως τη σύνταξη του κειμένου για την προανακριτική, δηλώνοντας περήφανος για τη στάση. «Έχω ήσυχη τη συνείδησή μου για το έργο μου στο Υπουργείο Υποδομών και για την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα. Δεν υπάρχει καμία ένδειξη για την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ» επεσήμανε.

Παρουσιάστηκε όμως καυστικός με άλλα στελέχη, καταλήγοντας πως «αυτή την ισχυρή συντροφικότητα και αλληλεγγύη την αντέχω. Πάντα υπήρχαν από τη μία Πλουμπίδηδες και από την άλλη Ζαχαριάδηδες. Ο τυχοδιωκτισμός έχει κοντά ποδάρια και αποδείχθηκε».

Ξεκαθάρισε πάντως ότι «δεν είναι όλοι ίδιοι. Είχαν τελείως διαφορετική συμπεριφορά η Κατερίνα Νοτοπούλου, ο Γιώργος Βασιλειάδης, ο Νίκος Παππάς, ο Παύλος Πολάκης, αλλά και η Νέα Αριστερά προς τιμήν της».

Είπε επίσης ότι «είναι χρέος μας να τιμούμε στην πράξη κι όχι στα λόγια την ιστορία. Είναι απαράδεκτο ο Αλέξης Τσίπρας να μην είναι καν μέλος της Κεντρικής Επιτροπής».

Μάλιστα, κατέθεσε τέσσερις προτάσεις προς ψήφιση:

- Το συνέδριο να επικυρώσει το σχέδιο θέσεων με όποιες αλλαγές ως εισήγηση σε μία κανονική, ουσιαστική και αναλυτική πολιτική διαδικασία με τα μέλη, τους συνδικαλιστικούς και τους κοινωνικούς φορείς και την εκλογή των οργάνων μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας, στην οποία θα αναδειχθεί το ιδεολογικό και πολιτικό στίγμα του κόμματος, βάσει του οποίου θα κριθεί η συμμετοχή.

- Πλήρες ασυμβίβαστο οποιασδήποτε επαγγελματικής σχέσης με τον ΣΥΡΙΖΑ και συμμετοχής στα όργανα.

- Το συνέδριο να αποφασίσει τη συγκρότηση επιτροπής για την συνεργασία και τη σύγκλιση των προοδευτικών δυνάμεων.

- Όποιο μέλος έχει διατελέσει πρόεδρος να είναι μόνιμο μέλος της ΠΓ ή της ΚΕ. Σε αυτό το σημείο ο κ. Σπίρτζης χαρακτήρισε «ντροπή» ο Αλέξης Τσίπρας «να μην είναι καν μέλος της ΚΕ».

Δείτε Live εικόνα:

Διαβάστε ακόμη >>> Θα είναι αυτό το τελευταίο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ (όπως τον ξέρουμε);