- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Συνάντηση της Σοφίας Ζαχαράκη με την Πρόεδρο του Yale University, Maurie Mclinnis
«Η συνεργασία του ΕΚΠΑ με το Yale δείχνει τον δρόμο για την εξωστρέφεια του Ελληνικού Δημοσίου Πανεπιστημίου»
Η Υπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη συναντήθηκε με την Πρόεδρο του Yale University, Maurie Mclinnis
Μία άκρως εποικοδομητική συνάντηση εργασίας είχε σήμερα, στο Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, η Υπουργός Σοφία Ζαχαράκη με τη νέα Πρόεδρο του Yale University, Δρ Maurie Mclinnis. Είναι η πρώτη φορά που η ηγεσία του Yale επισκέπτεται την Ελλάδα.
Στο επίκεντρο της συζήτησης, βρέθηκαν η διεθνοποίηση και η εξωστρέφεια των ελληνικών Πανεπιστημίων, που αποτελούν, όπως ανέφερε η κα. Ζαχαράκη, κεντρικό στόχο της Κυβερνητικής πολιτικής και πυρήνα των κρίσιμων παρεμβάσεων που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια.
Η Σοφία Ζαχαράκη έκανε ειδική αναφορά στην πρόσφατη, γενναία αύξηση στη χρηματοδότηση κοινών Μεταπτυχιακών Προγραμμάτων Σπουδών (Joint Master ή Dual Master) με διακεκριμένα Πανεπιστήμια του εξωτερικού. Μία εξαιρετικά σημαντική συνθήκη, βάσει της οποίας εγκρίθηκαν 63 από τις συνολικά 132 προτάσεις που υποβλήθηκαν και αξιολογήθηκαν, από την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ). Αξίζει να σημειωθεί ότι, ο συνολικός προϋπολογισμός των εγκεκριμένων προτάσεων ανέρχεται στο ποσό των 81 εκατ. Ευρώ, εκ των οποίων, τα 70 εκατ. ευρώ, προέρχονται από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Ήδη, από το 2022 το Αμερικανικό Πανεπιστήμιο συνεργάζεται με το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ), στους τομείς της έρευνας, της εκπαίδευσης και της διεθνούς ακαδημαϊκής δικτύωσης. Τα δύο Ιδρύματα προχωρούν πλέον με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης, σε ένα κοινό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών με δύο παράλληλα έτη φοίτησης. Το έτος φοίτησης στο Yale θα είναι εστιασμένο στην παγκόσμια δημόσια υγεία και το αντίστοιχο έτος στο ΕΚΠΑ θα είναι εστιασμένο στις περιβαλλοντικές επιστήμες.
Στο τέλος της συνάντησης, η Σοφία Ζαχαράκη δήλωσε: «Είναι μία ξεχωριστή ημέρα για εμάς στο Υπουργείο Παιδείας, καθώς υποδεχτήκαμε για πρώτη φορά τους εκπροσώπους ενός εκ των πλέον ιστορικών και εμβληματικών Πανεπιστημίων των ΗΠΑ και συγκεκριμένα την νέα Πρόεδρο του Yale University, Δρ Maurie Mclinnis, με την οποία είχαμε μία εξαιρετική συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων. Είναι αυτές οι συναντήσεις που σε γεμίζουν αισιοδοξία. Όλη η πολιτική μας επικεντρώνεται ακριβώς στους τρόπους με τους οποίους θα ανοίξουμε τους ορίζοντες στα Ελληνικά Πανεπιστήμια, τα οποία δεν έχουν να ζηλέψουν σε τίποτα, τόσο σε επίπεδο σπουδών, καθηγητών αλλά και φοιτητών. Υπηρετούμε με συνέπεια και σχέδιο τον στόχο για ένα καλύτερο δημόσιο Πανεπιστήμιο. Ενισχύουμε με πόρους και διεθνείς συνέργειες τα Ιδρύματα, πάνω στη βάση των κατευθύνσεων που έχουν δοθεί από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, έχοντας επίγνωση της ευθύνης μας απέναντι στις οικογένειες και στα παιδιά, που επιζητούν γνώση, ακαδημαϊκή ελευθερία, αλλά και ασφάλεια στα Πανεπιστήμια».
Στη συνάντηση ήταν παρόντες, ο καθηγητής της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Yale University, Βασίλειος Βασιλείου, ο Επικεφαλής του «Yale Club of Greece», Κυριάκος Σαμπατακάκης, ο αναπληρωτής Πρόεδρος του Συμβουλίου Διοίκησης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), Νικόλαος Θωμαϊδης, η Deputy Director, International Development Renée Wellman, και ο Assistant to the President του Yale University Michael F. Hoepp, και ο πρώην Επικεφαλής του «Yale Club of Greece», Αλέξανδρος Μακρίδης.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σφοδρή κριτική του άλλοτε στενού του συνεργάτη
Μετά τις αναφορές του πρώην επικεφαλής της ΑΔΑΕ για τη δημοσιογραφία
Έφερε ως παράδειγμα τον δεύτερο γύρο των εκλογών του 2023 στον Δήμο Αθηναίων
Να προστατευθούν τα δικαιώματα και οι περιουσίες της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας
Παρέμβαση του πρώην προέδρου της ΑΔΑΕ κατά του δημοσιεύματος - Απάντηση του εκδότη σε υψηλούς τόνους
Το ακραίο τοξικό κλίμα που επικρατεί στον δημόσιο λόγο, αποτελεί βασικό παράγοντα της απογοήτευσης και της αποστροφής του εκλογικού σώματος από την κάλπη
Η εβδομαδιαία ανασκόπηση του πρωθυπουργού - Τα μέτρα για ακρίβεια, ενέργεια και μεταρρυθμίσεις
Ξεκινά η διαδικασία - Σχέδιο για σύγχρονο κόμβο logistics, ναυπηγικής και ενέργειας
Εντός Ιουνίου ξεκινά το πρόγραμμα των 500 εκατ. ευρώ - Κάλυψη δαπανών έως 95%
Πολιτική αντιπαράθεση μετά το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας
Η έγκριση βασίστηκε σε συγκοινωνιακή μελέτη και προκαταρκτική μελέτη βιωσιμότητας
Η ανάρτηση του υπουργού Δικαιοσύνης για τη σύγκρουση που ξέσπασε μετά το πρωτοσέλιδο του Documento
Συνάντηση με την Ειρήνη Πική στο Προεδρικό - Στο επίκεντρο η Έκθεση της Επιτροπής Σοφών
Ο επικεφαλής της Metron Analysis σχολιάζει τη διαμάχη - Προειδοποιεί για ανακατατάξεις στο πολιτικό σκηνικό
«Το κενό που αφήνει είναι δυσαναπλήρωτο», δήλωσε ο πρόεδρος της Βουλής
«Ο Χωροταξικός και Πολεοδομικός Σχεδιασμός θα αποτελέσει την πιο σημαντική παρακαταθήκη του στην πατρίδα»
Η ανακοίνωση του Προέδρου της Δημοκρατίας
Στο νοσοκομείο βρισκόταν τις τελευταίες ημέρες δίνοντας μάχη με τον καρκίνο
Στο συνέδριο Powergame – Economist ο Αναπληρωτής Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών
«Με μαθηματικούς τύπους, έβγαλαν ό,τι ποσοστά ήθελαν», λέει η πρώην αντιπρόεδρος του Οργανισμού
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.