Πολιτικη & Οικονομια

Διπλωματικές πηγές: Η Ελλάδα είναι υπέρ της ανεμπόδιστης ροής βοήθειας στη Γάζα

Απάντηση μετά τις αντιδράσεις σχετικά με την αποχή της Ελλάδας από την υπογραφή της ανακοίνωσης της EEAS

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Υπουργείο Εξωτερικών
Το υπουργείο Εξωτερικών © Eurokinissi/Τατιάνα Μπόλαρη

Διπλωματικές πηγές: Η Ελλάδα είναι υπέρ της ανεμπόδιστης ροής βοήθειας στη Γάζα

«Η Ελλάδα από την πρώτη στιγμή τάχθηκε υπέρ της ανεμπόδιστης ροής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα», αναφέρουν διπλωματικές πηγές.

Όπως υπενθυμίζεται, η Ελλάδα διατηρεί διαρκή επικοινωνία με την Παλαιστινιακή Αρχή, την οποία εξαρχής στήριξε ως τον μόνο νόμιμο εκπρόσωπο των Παλαιστίνιων. 'Αλλωστε. σήμερα το πρωί ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών είχε εκ νέου επικοινωνία με τον Πρωθυπουργό και Υπουργό Εξωτερικών της Παλαιστινιακής Αρχής Μοχάμεντ Μουσταφά για το θέμα της ανθρωπιστικής βοήθειας.

Οι ίδιες πηγές σημειώνουν πως με πρωτοβουλία της Ελλάδας ως προεδρεύουσας στο Συμβούλιο Ασφαλείας το μήνα Μάιο, συζητείται αύριο στη Νέα Υόρκη το θέμα της προστασίας των αμάχων στη Λωρίδα της Γάζας, που αποτέλεσε και προτεραιότητα της θητείας της Ελλάδας. Στη συνεδρίαση θα προεδρεύσει ο Έλληνας υπουργός εξωτερικών.

«Η Ελλάδα συνέχισε να στηρίζει έμπρακτα την Υπηρεσία Αρωγής και Έργων του ΟΗΕ για τους Παλαιστινίους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA), παρά τις καταγγελίες που υπήρξαν σε βάρος της και τη διακοπή υποστήριξης από άλλες ευρωπαϊκές χώρες», αναφέρεται.

Ακόμη, με πρωτοβουλία του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κράτη μέλη ανέλαβαν να παράσχουν ιατρική περίθαλψη σε τραυματισμένα παιδιά από τη Γάζα. Η Ελλάδα έχει ήδη υποδεχτεί σε νοσοκομεία 11 παιδιά και αναμένεται συνέχεια.

«Η Ελλάδα είναι μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και οφείλει να εκφράζεται για την ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα θεσμικά και όχι μέσω πρωτοβουλιών δωρητών», τονίζουν οι ίδιες πηγές. «Στο πλαίσιο αυτό συνυπέγραψε Κοινή Δήλωση των ευρωπαϊκών κρατών του Συμβουλίου Ασφαλείας για την ανάγκη ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα και συμμετείχε στην Δήλωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κρατών μελών της στο Συμβούλιο Ασφαλείας για το ίδιο θέμα».

Ουσιαστικά οι διπλωματικές πηγές απαντούν στις αντιδράσεις σχετικά με την αποχή της Ελλάδας από την υπογραφή της ανακοίνωσης της EEAS (European External Action Services).

Σημειώνεται ότι τη Δευτέρα, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και οι πρωθυπουργοί της Βρετανίας και του Καναδά, Κιρ Στάρμερ και Μαρκ Κάρνεϊ, εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση, με την οποία καλούσαν το Ισραήλ να επιτρέψει αμέσως την πλήρη αποκατάσταση της παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας.

Έως τώρα, την κοινή δήλωση για την ανθρωπιστική βοήθεια έχουν συνυπογράψει 24 χώρες: Αυστραλία, Καναδάς, Δανία, Εσθονία, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ισλανδία, Ιρλανδία, Ιταλία, Ιαπωνία, Λετονία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Νέα Ζηλανδία, Νορβηγία, Πορτογαλία, Σλοβενία, Ισπανία, Σουηδία, Βρετανία, Αυστρία και Βέλγιο.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.