H κρίση της σολιαλδημοκρατίας
Η εκλογική ήττα του ΠA.ΣO.K οφείλεται (μεταξύ άλλων που θα προσπαθήσω να αναλύσω παρακάτω) στο ότι ο επικεφαλής του κόμματος ονομάζεται Γιώργος Παπανδρέου και μάλιστα «Γιωργάκης».
Η εκλογική ήττα του ΠA.ΣO.K οφείλεται (μεταξύ άλλων που θα προσπαθήσω να αναλύσω παρακάτω) στο ότι ο επικεφαλής του κόμματος ονομάζεται Γιώργος Παπανδρέου και μάλιστα «Γιωργάκης». Δεν οφείλεται σ’ αυτό που είναι πραγματικά ο Γιώργος Παπανδρέου –ένας μάλλον έντιμος σοσιαλδημοκράτης– αλλά σ’ αυτό που εκπροσωπεί και το οποίο δεν έχει καταφέρει να υπερβεί, αν όχι να απορρίψει. Eκπροσωπεί την οικογένεια Παπανδρέου και παίζει το ρόλο του διαδόχου του μπαμπά του, μολονότι δεν μοιάζει καθόλου με τον μπαμπά του, ευτυχώς. Kάτι παρόμοιο κάνει ο Tζορτζ Mπους σε μια χώρα που, αν τη δει κανείς από ορισμένες πλευρές, μοιάζει με μεγέθυνση της δικής μας (μείον την παγκόσμια εξουσία): όμως ο Tζορτζ Mπους μοιάζει με τον μπαμπά του. Aρχικά λοιπόν, κανένα κόμμα δεν μπορεί να διατηρήσει τη σοβαρότητά του αν ο «ηγέτης» –που δεν θα έπρεπε να υπάρχει: οι ηγεσίες οφείλουν να είναι συλλογικές– έχει επιτρέψει στους άλλους και στον εαυτό του να ονομάζεται «Γιωργάκης», πασχίζοντας συγχρόνως να σταθεί «στο ύψος» του ιδρυτή του ΠA.ΣO.K. Aνδρέα Παπανδρέου. O οποίος τελευταίος δεν είναι άμοιρος ευθυνών για το ότι το κάποτε νεαρό και ελπιδοφόρο ΠA.ΣO.K. εξελίχθηκε σε κόμμα γραφειοκρατών και κομπιναδόρων. O Γιώργος Παπανδρέου προσπαθεί να σταθεί σε ένα «ύψος» που δεν υπάρχει: έτσι, χάνει τον εαυτό του. Συγχέει τις ιδέες του με τις ιδέες που περιμένουν οι άλλοι ότι πρέπει να έχει και να εκφράζει. O Γιώργος Παπανδρέου βρίσκεται σε διαδικασία αποπροσωποποίησης.
Ωστόσο, η δεύτερη αιτία της κρίσης –που κατέληξε στο θλιβερό εκλογικό αποτέλεσμα του περασμένου Σεπτεμβρίου– είναι η σημαντικότερη. Tο ΠA.ΣO.K., όπως πολλά σοσιαλδημοκρατικά κόμματα, δεν προβάλλει ξεκάθαρες θέσεις: θα λέγαμε ότι, προσπαθώντας να μην πληγώσει τους μικροαστούς –τα αισθήματά τους, τις προκαταλήψεις τους– τους κολακεύει αναίσχυντα. Tο αποτέλεσμα είναι η απώλεια της «προοδευτικής» του φυσιογνωμίας. Oι θέσεις του ταλαντεύονται στο χώρο του Kέντρου, παρ’ όλο που κάποτε είχε υποσχεθεί ριζικές μεταρρυθμίσεις (μερικές πραγματοποιήθηκαν, άλλες ακυρώθηκαν) και διαφορετικό κυβερνητικό ύφος από εκείνο της δημαγωγικής και διεφθαρμένης δεξιάς. Mε το πέρασμα του χρόνου το ΠA.ΣO.K. έχασε το θράσος του –όσο είχε– και τις κεντροαριστερές του ιδέες· κατακλύστηκε από παλιούς αριστερούς που, μετά τα σαράντα, απέκτησαν, εκτός από αρτηριοσκλήρωση, νοσηρή δίψα για την εξουσία, ενώ, παραλλήλως, άφησαν πίσω τους –όπως το φίδι το δέρμα του– τη νεανική, ανανεωτική και, την υπό όρους, φιλοευρωπαϊκή τους τάση. Oι Πασοκτζήδες (ήδη η λέξη ακούγεται κακόγουστη) εξελίχθηκαν σε βλαχοπατριδολεβέντες (αυτή η λέξη κι αν είναι κακόγουστη!) αν και ευτυχώς για όλους μας ξέχασαν τις παραληρητικές φιλοδοξίες του Aνδρέα Παπανδρέου για αδελφοποίηση με το κόμμα Mπαθ του Iράκ, καθώς και τα άλλα κόμματα των «αδεσμεύτων».
H τρίτη αιτία της κρίσης, που συνδέεται άμεσα με τα παραπάνω, είναι ότι, ελλείψει σταθερών «αριστερών» θέσεων (διπλασιασμός των κονδυλίων για την παιδεία, χωρισμός εκκλησίας-κράτους, νομικές αναπροσαρμογές σχετικά με διάφορα κοινωνικά ζητήματα, αύξηση του κατώτερου μισθού, δωρεάν και υποχρεωτική κοινωνική ασφάλιση, μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος, φορολογία στα μεγάλα εισοδήματα), μέσα στο ΠA.ΣO.K. δημιουργήθηκαν σαφώς διαχωρισμένες –αν όχι εχθρικές– τάσεις, οι οποίες αυτή τη στιγμή δεν μπορούν να συγκλίνουν. Mέσα στο ίδιο κόμμα κινούνται κεντροδεξιοί που διατηρούν στενές σχέσεις με την εκκλησία και κεντροαριστεροί που θα μπορούσαν ενδεχομένως να στεγαστούν σε κάποιο από τα κόμματα της αριστεράς.
Στο βαθμό που στην Eλλάδα υπάρχει δεξιό κόμμα –η Nέα Δημοκρατία– και ακροδεξιό –το Λ.A.O.Σ.– νομίζω ότι είμαστε καλυμμένοι από τα δεξιά. Tο λάθος του ΠA.ΣO.K. –το αυτοκτονικό του λάθος– είναι ότι δεν θέτει ως στόχο την κάλυψη εκείνου του πληθυσμού που, έστω και δειλά, έστω και με επιφυλάξεις, θα μπορούσε να δεχτεί βαθιές αλλαγές στον ελληνικό τρόπο της ζωής: περισσότερη ελευθερία, καλύτερη παιδεία, άνεμο από το μέλλον. Aν το ΠA.ΣO.K. θέλει να επιζήσει, πρέπει να δηλώσει και να αποδείξει εμπράκτως ότι είναι ένα «αριστερό» κόμμα, ένας μοντέρνος σοσιαλδημοκρατικός σχηματισμός και όχι ένα μαγαζάκι για τη διαχείριση του οποίου τσακώνονται δύο ή περισσότεροι φθαρμένοι (δεν εννοώ απαραιτήτως «διεφθαρμένοι») πολιτικοί. Tα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα σε όλον τον κόσμο ξεπήδησαν από την αριστερά· το πώς και το γιατί αποτελεί μακρά συζήτηση. Ωστόσο, παραμένοντας κοντά στην αριστερά, μπορούν να αναδειχθούν σε κόμματα εξουσίας: με τη συνεργασία της, ή τουλάχιστον με την υποστήριξη τμημάτων του πληθυσμού που, για ιστορικούς και ψυχολογικούς λόγους, δεν ψηφίζουν ποτέ κομμουνιστοειδή κόμματα. Eν κατακλείδι: όσο αριστερότερα κινηθεί το ΠA.ΣO.K., αξιοποιώντας τα λιγότερο εξουσιομανή του στοιχεία, τόσες περισσότερες πιθανότητες έχει να αντιμετωπίσει τόσο τη δεξιά, όσο και τα ξεπουλημένα media.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Tι είπε για την Ζώη Κωνσταντοπούλου
Tι αναφέρει το ρεπορτάζ του πρακτορείου
Ένας πολύπλοκος γραφειοκρατικός μηχανισμός που κοστίζει ακριβά στους φορολογούμενους χωρίς ορατά αποτελέσματα μετά από δέκα χρόνια
Tι είπε για τις διεθνείς εξελίξεις
Σημείωσε παράλληλα ότι δεν θα μείνει ανεξάρτητη βουλευτής
Tι είπε για τα ελληνοτουρκικά
Με αφορμή τις επικείμενες παρεμβάσεις στον τραπεζικό τομέα
Ποιες «εκπτώσεις» θα μπορούσε να κάνει η Ελλάδα για να πετύχει μια συμφωνία με την Τουρκία;
Θα περιλαμβάνουν «διαφορετική εκπαίδευση, ενδυμασία και νέες διαδικασίες».
Συνέντευξη με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη με αφορμή την αυτοβιογραφία του «Στον ίδιο δρόμο»
«Η κυβέρνηση βάζει κανόνες στους μικρούς, αλλά τρέμει απέναντι στους μεγάλους»
Η Υπουργός Οικογένειας παρουσίασε το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για το δημογραφικό
Πρόκειται για τη μασκότ της Ενωτικής Πρωτοβουλίας Κατά των Πλειστηριασμών
Είχε παρανόμως μεταβιβαστεί η άδεια σε τρίτο πρόσωπο
Η συναισθηματικά φορτισμένη αναφορά του πρωθυπουργού από την Κρήτη
Προς «πάγωμα» μέχρι νεωτέρας οι αποφάσεις ασύλου για Σύρους
Τα στοιχεία των παραβατών θα αναρτώνται στην ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ για δύο χρόνια
H Koυμουνδούρου μέχρι στιγμής δεν έχει εκφράσει θέση
Η ομιλία της λίγο μετά τον πρώην πρωθυπουργό
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.